Πιστώθηκε στους λογαριασμούς 2.288 παραγωγών των παρακάρλιων και άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ποσό ύψους 43 εκατ. ευρώ, τα οποία αντλήθηκαν από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2024.

Η ενίσχυση για δύο έτη αφορά 119.500 στρέμματα που δεν μπορεί να καλλιεργηθούν είτε γιατί είναι ακόμα πλημμυρισμένα, είτε δεν είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν.

Υπάρχουν όμως ακόμη περίπου 100.000 στρέμματα στη Θεσσαλία που λόγω του «Daniel» πέρασαν στα χωράφια τα νερά και γέμισαν λάσπες και φθαρτά υλικά. Μιλάμε για χωράφια που δεν έχουν υποδομές, δεν έχουν ρεύμα για άρδευση και είναι δύσκολη η καλλιέργεια.

Αυτά μπορεί να καλλιεργήθηκαν - κυρίως με σιτάρια - αλλά οι αποδόσεις είναι πολύ μειωμένες και δεν μπορούν να δώσουν εισόδημα στους αγρότες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Λάρισα, υπήρξε αίτημα προς την ΕΕ για να καταβληθεί οικονομική στήριξη και στους παραγωγούς που καλλιέργησαν χωράφια που είχαν προβλήματα εδάφους αλλά δεν έγινε αποδεκτή από την ΕΕ.

Το ερώτημα είναι γιατί οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δεν στηρίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν θέλουν βρίσκουν χρήματα.

Παϊσιάδης Σταύρος, Αγροτύπος