Προσπαθώντας να κρατήσουν το κεφάλι έξω από το κύμα της καταστροφής του «Daniel», οι αγρότες της Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν και τα άμεσα ζωτικά προβλήματα, αλλά και τα ερωτήματα για το μέλλον του αγροτικού κέντρου της χώρας. Πώς αντιμετωπίζουν τις προτάσεις που κατατίθενται από διάφορες πλευρές για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών; «Οι αγρότες σήμερα είναι απορροφημένοι από τα άμεσα προβλήματα. Σκέφτονται και το μέλλον, αλλά η αλλαγή στις καλλιέργειες δεν είναι εύκολη. Για παράδειγμα, η καλλιέργεια μηδικής, βάμβακος, σιταριού και άλλων σχετικών απαιτεί τον ίδιο περίπου εξοπλισμό. Εάν βάλεις δενδροκομία χρειάζονται άλλα πράγματα. Το πέρασμα απαιτεί έξοδα, αλλά και γνώσεις», σχολιάζει στην «Καθημερινή» ο Θανάσης Τρύπας, γεωπόνος και καλλιεργητής στην περιοχή της Φαρκαδόνας της Π.Ε. Τρικάλων.
«Αναμένουμε τα πορίσματα της ομάδας των Ολλανδών και άλλα σχετικά. Θέλουμε να ακούσουμε προτάσεις για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, γιατί η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ δύσκολη», λέει ο Ευάγγελος Παναγιώτου, καλλιεργητής στην περιοχή Καστρί Αγιάς της Π.Ε. Λάρισας. «Ολα τα κτήματά μου είναι και τώρα μέσα στο νερό, με βάθος από μισό μέχρι τρία μέτρα. Καλλιεργούσαμε βαμβάκι, μηδική και σιτηρά. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα», σημειώνει ο κ. Παναγιώτου. Ταυτόχρονα έχει καταστραφεί και το σύνολο του εξοπλισμού, των αρδευτικών συστημάτων και των εγκαταστάσεων, λέει ο κ. Παναγιώτου, που είναι αντιπρόεδρος στον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣΓΗ. «Περιμένουμε προτάσεις για το πώς θα τραβηχτούν τα νερά από τα χωράφια μας. Σε κάθε περίπτωση επειδή θα χρειαστεί πολύς καιρός, πρέπει να βγει ένα πρόγραμμα στήριξης για τα πλημμυρισμένα χωράφια», συμπληρώνει. «Δεν θα τα παρατήσουμε, αλλά δεν ξέρουμε και από πού θα το πιάσουμε».
Ο Βασίλης Γιαννάκος καλλιεργεί βαμβάκι στην περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας, κοντά στα χωράφια του χωριού Πέτρινο. «Εχουμε 100% καταστροφή. Το βαμβάκι έχει σαπίσει, το νερό είχε φτάσει μέχρι και τα τρία μέτρα. Τώρα έχει κάτσει πάνω στο χωράφι ένα ίζημα αρκετών πόντων, από άργιλο και πηλό, που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Δεν στεγνώνει με τίποτα. Αρα, πρώτο ζήτημα είναι η σωστή αποζημίωση, που για το βαμβάκι είναι 300 ευρώ το στρέμμα», λέει στην «Κ» ο κ. Γιαννάκος.
Ποια θα είναι η καλλιέργεια τα επόμενα χρόνια; «Η περιοχή μας δίνει τις μεγαλύτερες ποσότητες βάμβακος στην Ελλάδα. Εκτός από τους παραγωγούς, από το βαμβάκι εξαρτώνται και πολλοί εργαζόμενοι σε άλλους τομείς. Ο κάθε παραγωγός θα δει εάν θα συνεχίσει με βαμβάκι ή θα πάει σε καλαμπόκι, βιομηχανική τομάτα», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος. Οι αγρότες της περιοχής, εφαρμόζοντας τακτικές αμειψισποράς, αλλά και τα «οικολογικά σχήματα» της νέας ΚΑΠ καλλιεργούσαν τον χειμώνα σιτηρά, κριθάρι, ψυχανθή κ.λπ. «Φέτος είναι απίθανο να καταφέρουμε να βάλουμε τις χειμερινές καλλιέργειες, γιατί τα χωράφια είναι ακόμα βρεγμένα. Ετσι όμως υπάρχει κίνδυνος να φάμε και πρόστιμο για μη τήρηση των όρων. Γι’ αυτό ζητήσαμε αναστολή των συγκεκριμένων πλευρών της ΚΑΠ για τις πληγείσες περιοχές», συμπληρώνει. Ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει την καταστροφή των συστημάτων άρδευσης, από τους μεταλλικούς φορείς νερού μέχρι το σύστημα στάγδην. «Σε πολλές περιπτώσεις η ζημιά εκεί είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή. Δούλεψε μια γενιά για να τα πάρει, δεν έγιναν σε μια-δυο χρονιές. Υπάρχει υπόσχεση για αποζημίωση έως 70%, να δούμε». «Η άνοιξη δεν είναι μακριά, τι θα βάλουμε;», συμπληρώνει. Ισως τελικά η άνοιξη για τους αγρότες να είναι μακριά, χωρίς τα αναγκαία μέτρα.
Γιάννης Ελαφρός Καθημερινή