Θετικά φαίνεται να έχουν επηρεάσει τη Ζαγορίν οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα και όπως τονίζει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλιού, Αντώνης Πολίτης, οι πωλήσεις των μήλων έχουν αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αύξηση στην οποία πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η ποσότητα που διακινείται αυτή τη σεζόν είναι μικρότερη σε σχέση με πέρσι, καθώς η παραγωγή ήταν μειωμένη λόγω των χαλαζοπτώσεων. 

«Οι καταναλωτές στρέφονται στο φρούτο, επειδή μένοντας στο σπίτι προσανατολίζονται και σε πιο υγιεινές επιλογές, αλλά και επειδή αντιμετωπίζουν τα φρούτα και δη το μήλο ως μέσο λήψης βιταμινών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού», επισημαίνει. 

Σημαντικό είναι πως μέχρι στιγμής έχει πωληθεί το 85% των μήλων που παράχθηκαν φέτος.

Οι εξαγωγές της Ζαγορίν – που για το 2018 υπολογίζονταν σε 30% επί τζίρου – δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά. Αυτό γιατί οι πωλήσεις προς Κύπρο κα Βουλγαρία συνεχίζονται, ενώ προς Αίγυπτο και άλλους προορισμούς των μήλων Ζαγορίν, οι ποσότητες είχαν εξαχθεί κανονικά πριν την έξαρση της πανδημίας.

Έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και την ασφαλή διακίνηση των προϊόντων, τον Συνεταιρισμό απασχολεί η διάρκεια της κρίσης. «Η ανησυχία του αγροτικού κλάδου, – της Μακεδονίας για παράδειγμα όπου σε αυτή τη φάση έχουν προχωρήσει οι καλλιέργειες – είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Για την ώρα, η Ζαγορίν δεν βρίσκεται σε καλλιεργητική φάση, καθώς οι εργασίες καλύπτονται από τους παραγωγούς. Από το καλοκαίρι που θα ξεκινήσει η συγκομιδή άλλων προϊόντων, όπως είναι τα κεράσια, θα διαπιστώσουμε κατά πόσο υπάρχει διαθέσιμο δυναμικό», εξηγεί ο κ. Πολίτης. 

Μια επιπλέον ανησυχία είναι κατά πόσο και σε ποιον ορίζοντα θα επηρεάσει την καταναλωτική δύναμη η μετέπειτα οικονομική συγκυρία, παρόλο που τα φρούτα ανήκουν στα βασικά είδη διατροφής. 

Στον πάγο η εξέλιξη του επενδυτικού πλάνου 

Η Ζαγορίν έχει αναστείλει τις εργασίες για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, με δεδομένο πως «η αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού είναι παγωμένη, ιδίως στις αγορές της Ευρώπης που βρίσκονται στη δίνη του κορονοϊού. 

Εκτιμούμε ότι το κράτος θα χορηγήσει τις απαραίτητες παρατάσεις στα επενδυτικά προγράμματα. Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τη βασική παραγωγή», εξηγεί ο κ. Πολίτης. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ζαγορίν έχει σχεδιάσει την επέκταση της παραγωγικής δυνατότητας της ψυκτικής μονάδας κατά 40% και την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής διαλογής των φρούτων, επένδυση της τάξης των 4,7 εκατ. ευρώ. 

Χριστίνα Παπαγιάννη