Χρήσιμα συμπεράσματα για ένα ποιοτικότερο βαμβάκι με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία βγήκαν από τις παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας και των βασικών εμπλεκομένων του κλάδου στο 1ο Συνέδριο για το βαμβάκι την Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας.
Το συνέδριο διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στα πλαίσια της αναβάθμισης της βαμβακοκαλλιέργειας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και του Υφυπουργού Κώστα Σκρέκα. Τοποθετήσεις υπήρξαν επίσης από τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, από τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) Βασίλη Μάρκου, τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκο Χαρουτουνιάν, το μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΒ Ευριπίδη Δοντά και άλλους.
Οι ενότητες και οι ομιλίες κινήθηκαν στους εξής άξονες: Την Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι, την ποιότητα του προϊόντος, την γεωργία ακριβείας , τους εχθρούς και τις ασθένειες του βαμβακιού καθώς και την αύξηση της παραγωγής μέσω λίπανσης και άρδευσης. Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, στελέχη του ΕΛΓΟ, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί, εκκοκκιστές συζήτησαν και προσέγγισαν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια με κύριο σκοπό τη χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν και την πρόσδοση προστιθέμενης αξίας σε αυτό.
Η ομιλία Βορίδη
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, τόνισε πως «το βαμβάκι είναι ένα σοβαρό προϊόν για την Ελλάδα. Σε επίπεδο ΕΕ η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι δύο οι χώρες οι οποίες παράγουν βαμβάκι και έχει σημασία να ενισχύσουμε την ταυτότητα του ελληνικού βαμβακιού, να του δώσουμε προστιθέμενη αξία, να υιοθετήσουμε καλές καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά και να το πιστοποιήσουμε. Αυτή η στρατηγική είναι που τελικώς θα δώσει προστιθέμενη αξία. Και παίρνοντας το βαμβάκι προστιθεμένη αξία θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και το βασικό αίτημα των παραγωγών μας, που είναι να παίρνουνε μια δίκαιη και τιμή που θα τους επιτρέπει να έχουν ένα καλό εισόδημα».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βορίδης στην ομιλία του σημείωσε την σημαντική ανάγκη λειτουργίας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την κοινή δράση που πρέπει να αναπτυχθεί για το βαμβάκι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να αφήσουμε πίσω όλη την παλιά προσέγγιση που μας έχει τελματώσει».
Όπως είπε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος είναι σημαντική ώστε να υπάρχει αξιόπιστος συνομιλητής με το υπουργείο, ενώ αναφέρθηκε και στην ύπαρξη μιας ομάδας εργασίας στο υπουργείο για το βαμβάκι.
«Έχω απόφαση όπου την ανασυγκροτώ. Φτιάχνω ξανά την ομάδα εργασίας όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της διεπαγγελματικής οργάνωσης, του συλλόγου Ελλήνων βιομηχάνων και κλωστοϋφαντουργών, του συνδέσμου επιχειρήσεων πολλαπλασιαστικού υλικού, και όλων των δημοσίων φορέων που εμπλέκονται στο θέμα του βάμβακος», είπε ο κ. Βορίδης, ενώ αναφέρθηκε στους στόχους αυτής της ομάδας. «Οι στόχοι είναι η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης, η βελτίωση της ποιότητας και η δημιουργία ταυτότητας του ελληνικού βάμβακος, αλλά και η ανάδειξη φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών» σημείωσε.
Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αγροτική παραγωγή, αναφέρθηκε και στο ζητήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής και ειδικά για το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου.
Όπως τόνισε, εξετάζεται από τον πρωθυπουργό το θέμα της τιμής του αγροτικού πετρελαίου, εφόσον εντοπιστεί δημοσιονομικός χώρος, στο πλαίσιο της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, μιλώντας για το ζήτημα που έχει προκύψει με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε ότι έχει υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την πριμοδότηση κατά 75% της ενέργειας που παράγεται από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βάμβακος, ομάδα αγροτών των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας, έκαναν παρέμβαση για να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους στον υπουργό.
Από το βήμα του συνεδρίου ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, λύσεις για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και συνολικά για το πρόβλημα της ενέργειας.
Η παρέμβαση Σκρέκα
Την στήριξη που χρειάζονται οι βαμβακοπαραγωγοί θα τους δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα ο οποίος βρέθηκε στη Λάρισα το μεσημέρι της Παρασκευής για το 1ο Συνέδριο για το Βαμβάκι.
Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι μαζί με τους αγρότες, από όποιον πολιτικό χώρο και αν προέρχονται, θα χαράξει τη νέα στρατηγική η κυβέρνηση, πως θα στηριχθούν οι νέοι αγρότες και ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα για να λυθεί το υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία.
Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πραγματική στήριξη στην Ελληνίδα αγρότισσα και τον Έλληνα αγρότη, στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, προσέλκυση νέων αγροτών στις καλλιέργειες και ταυτόχρονα προστασία του περιβάλλοντος.
Το βαμβάκι είναι μια βασική καλλιέργεια για την ελληνική αγροτιά και θα την στηρίξουμε με όσα μέσα χρειάζεται. Να προχωρήσουμε σε νέα καλλιεργητικά πρότυπα, να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα του νερού που υπάρχει στη Θεσσαλία. Υπάρχει μεγάλο υδατικό έλλειμμα. Και ετοιμάζουμε μεγάλο εθνικό κέντρο για να λυθεί το πρόβλημα με το αρδευτικό νερό. Θα σχεδιάσουμε τα αγροτικά έργα υποδομής για να το λύσουμε. Θα μιλήσουμε με όλους τους αγρότες σήμερα για να σχεδιάσουμε μαζί την νέα στρατηγική και μέσα από την συζήτηση πιστεύω θα τους δώσουμε την στήριξη που χρειάζονται για να μείνουν στα χωράφια τους».
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr