Καλαμπάκα: Φωτοβολταϊκό "τέρας" ξεσηκώνει και μητροπολίτες

Καλαμπάκα: Φωτοβολταϊκό "τέρας" ξεσηκώνει και μητροπολίτες

Καθολικές αντιδράσεις προκαλεί στο νομό Τρικάλων φωτοβολταϊκό μαμούθ που πρόκειται να εγκατασταθεί στον Δήμο Μετεώρων.

Την αντίθεσή τους στην κατασκευή του μεγάλου έργου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που πρόκειται να γίνει στην περιοχή Ελληνόκαστρο του Δήμου Τρικκαίων και του Δήμου Μετεώρων στα Τρίκαλα, εκφράζουν με κοινή τους δήλωση οι Μητροπολίτες Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης και Σταγών και Μετεώρων, κ.κ. Χρυσόστομος και Θεόκλητος. 

Το mega φωτοβολταικό πάρκο, όπως έχει χαρακτηριστεί λόγω της μεγάλης έκτασης που θα καταλαμβάνει πλέον των 6.000 στρεμμάτων, θα είναι συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 400 MWp στις θέσεις “Παλιούρι”, “Καψάλι”, “Δραγάσια”, “Καμίνια”, “Γλέπη”, “Σβόρος”, “Κτιός”, “Αμπιδιές”, “Μπαϊατάνι”, “Αφορισμός”, “Κουτσιουμάνης”, “Παλιούρι”, “Κοντοψώραχο” και “Κλαδιά” στην περιοχή Ελληνόκαστρο του Δήμου Τρικκαίων και του Δήμου Μετεώρων στα Τρίκαλα.

Οι δύο Μητροπολίτες του Νομού Τρικάλων τονίζουν πως το συγκεκριμένο έργο θα λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και της αγροτικής ζωής της, ενώ θα υποβαθμίσει την πολιτιστική κληρονομιά της μακραίωνης ιστορίας του τόπου. Οι κ.κ. Χρυσόστομος και Θεόκλητος καλούν την Πολιτεία να αποτρέψει την δημιουργία του φωτοβολταικού στα Τρίκαλα, καθώς πρόκειται για μια καταστροφική επέμβαση στην περιοχή μας, όπως επισημαίνουν. 

Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωσή τους αναφέρουν τα εξής: 

Οι δύο Μητροπολίτες του Νομού Τρικάλων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενημερωθήκαμε προσφάτως από εκπροσώπους επιτροπής συμπολιτών μας για την πρόθεση εγκατάστασης τεράστιου φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής έκτασης πλέον των 6.000 στρεμμάτων και συνοδών έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης στην περιοχή μας (εντός των ορίων και των δύο Μητροπόλεων). 

Δεδομένου ότι η βιοποικιλότητα της φύσεως των περιβαλλοντικά ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών, εντός των οποίων θα αναπτυχθεί το έργο, θα δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, η ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής θα υποβαθμισθεί καίρια, ενώ ταυτόχρονα θα επέλθει η υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της μακράς ιστορίας του τόπου μας. Σημαντικό είναι και το πλήγμα που θα δεχθεί ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής, αφού το έργο αναπτύσσεται εντός γεωργικής γης.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως ο τόπος μας αξίζει καλύτερο μέλλον. Υπερέχει σε αισθητική και ομορφιά, προσφέρει το μοναδικό τοπίο των Μετεώρων και των Μοναστηριών, τα οποία είναι πόλος παγκόσμιας έλξης, ενώ παράλληλα οι πιθανότητες αξιολόγησης ενός ήπιου τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μόλις αρχίζουν και γίνονται αισθητές. Επιπλέον, η ακατάπαυστη παρουσία γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής είναι εκείνη που συντηρεί μεγάλο μέρος των κατοίκων και χαρακτήριζε πάντα την περιοχή ως αγροτική. Επομένως, κανείς δεν επιθυμεί την μετατροπή της σε βιομηχανική, και μάλιστα χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών, ενώ όλοι θα βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνουμε προς κάθε υπεύθυνο ότι και οι δύο Μητροπολίτες είμαστε αντίθετοι στην ανωτέρω εγκατάσταση, και καλούμε την Πολιτεία και τις τοπικές Αρχές, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί μία τέτοια καταστροφική επέμβαση στην περιοχή μας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει βάναυσα την ζωή όλων μας.

trikalaenimerosi.gr

 

Facebook Like
Tο thessaliaeconomy.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.