Ο ανεξέλεγκτος ρόλος του ΓΕΜΗ και τα συνεχή κρούσματα καθυστερήσεων δημοσίευσης και παρατεταμένων εγγράφων - Η διαμαρτυρία του ορκωτού της Folli-Follie και τα ερωτήματα που δεν απάντησε

Και γίνεται το θαύμα. 

Οι εταιρίες να ισχυρίζονται ότι στέλνουν προς δημοσίευση οτιδήποτε υποχρεούνται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο αλλά αυτές εξαφανίζονται επί μακρόν ή σε κάποιες περιπτώσεις ποτέ. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φαίνεται να είναι η ECOVIS VNT όπου χθες αποκαλύψαμε τη μη δημοσίευση στοιχείων αναφέρει το bankingnews.gr στο οποίο απάντησε 

ο επικεφαλής της εταιρίας κο Βαρθαλίτης ορκωτός ελεγκτής της Folli-Follie με επιστολή όπου αναφέρει επί λέξη: 

«Σας γνωρίζω  λοιπόν ότι όλες  οι οικονομικές καταστάσεις  της εταιρείας μας έχουν κατατεθεί στο ΓΕΜΗ,  εμπρόθεσμα και σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας με τις κάτωθι αιτήσεις :

Ισολογισμός Χρήσης 2014   /   Κατάθεση στο ΓΕΜΗ:  31/08/2015 Αριθμός πρωτοκόλλου αίτησης 131208

Ισολογισμός Χρήσης 2015  /    Κατάθεση στο ΓΕΜΗ:  16/08/2016  Αριθμός πρωτοκόλλου αίτησης 529396

Ισολογισμός Χρήσης 2016 /    Κατάθεση στο ΓΕΜΗ:  29/09/2017  Αριθμός πρωτοκόλλου αίτησης 1049600»

Μάλιστα ο κ. Βαρθαλίτης τους συντάκτες του δημοσιεύματος  γιατί δεν ανέτρεξαν στην εταιρία και ζητά να αποκατασταθεί η αλήθεια. 

Ποια είναι όμως η αλήθεια; 

Ότι οι ισολογισμοί μέχρι και χθες αργά το βράδυ δεν υπήρχαν στο ΓΕΜΗ!

Σε γραπτή ερώτησή μας προς τον κ. Βαρθαλίτη για το πώς εξηγεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει η δημοσίευση, αν προβληματίζεται από το γεγονός και γιατί δεν απευθύνθηκε στο ΓΕΜΗ δεν υπήρξε απάντηση.

Αν μη τι άλλο η συγκεκριμένη υπόθεση δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο ΓΕΜΗ. 

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση Μαρινόπουλου όπου οι ισολογισμοί στέλνονταν αλλά παραδόξως δεν δημοσιεύονταν. 

Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε πιο περίεργα φαινόμενα. 

Όπως για παράδειγμα στην εταιρία Τρίτη Όψη που εξέδιδε για ένα διάστημα την Ελευθεροτυπία όπου εμφανίζεται ορθή επανάληψη σύνθεσης ΔΣ χωρίς να υπάρχει και να έχει δημοσιευτεί η αρχική απόφαση επί της οποίας έγινε με περί τα δύο και πλέον χρόνια καθυστέρηση ορθή επανάληψη. 

Παρατράγουδα υπήρξαν και στην περίφημη υπόθεση ΑΕΠΙ όπου στο τέλος η ΑΕΠΙ στράφηκε κατά του ΕΒΕΑ για μη δημοσίευση απόφασης Γενικής Συνέλευσης στην οποία αντί το ΕΒΕΑ να εφαρμόσει το προβλεπόμενα την είχε διαβιβάσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης. 

Υπό αυτές τις συνθήκες το ερώτημα είναι πως συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και μάλιστα σε πλείστες που προκύπτουν φαινόμενα που η δημοσιότητα μπορεί να ενοχλεί τις επιχειρήσεις έχουμε μη δημοσίευση πρωτοκολλημένων εγγράφων ενώ την ίδια στιγμή για εταιρίες που δεν έχουν προβλήματα εμφανίζονται σε ταχύ χρονικό διάστημα τα έγγραφα που έχουν πρωτοκολληθεί.

Το λάθος βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ανθρώπινο. 

Είναι όμως ανθρώπινο λάθος η επανάληψη του φαινομένου μη δημοσίευσης πρωτοκολλημένων εγγράφων; 

Νίκος Καρούτζος Bankingnews.gr