Σοβαρές παρενέργειες προκαλεί στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ και μαζί στο πανεπιστημιακό Λάρισας, η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να καθιερώσει πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για τους πανεπιστηµιακούς γιατρούς µέχρι και το τέλος του 2017, κλείνοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία και απαγορεύντάς τους να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές όπως γίνεται σήμερα. Μάλιστα αρκετοί χειρουργοί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας ή άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, οι πανεπιστηµιακοί γιατροί προειδοποιούν για µεγάλο κύµα φυγής από τα δηµόσια νοσοκοµεία, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία τους και το σύστηµα υγείας γενικά. Οι νοσοκοµειακοί γιατροί, πάλι, επικροτούν την απόφαση του υπουργείου Υγείας και ζητούν να είναι ως αυτονόητη η ισοτιµία µεταξύ των πανεπιστηµιακών γιατρών και των γιατρών του ΕΣΥ που εργάζονται στην ίδια κλινική. Η επίµαχη ρύθµιση περιλαµβάνεται στο προσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον εκσυγχρονισµό των οργανισµών στα δηµόσια νοσοκοµεία και αναφέρει: «Η εργασιακή σχέση των µελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (∆ΕΠ) είναι αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και διέπεται από τις σχετικές διατάξεις του κώδικα δηµοσίων υπαλλήλων».
Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, που έχουν την αρµοδιότητα για το θέµα, ακολουθώντας πιστά τη σχετική γραµµή των συνδικαλιστών της υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, δροµολογούν την εξίσωση των όρων απασχόλησης όλων των γιατρών των δηµόσιων νοσοκοµείων, δηλαδή των γιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστηµιακών γιατρών. Το σχετικό νοµοσχέδιο αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου, έπειτα από τη διαβούλευση που θα γίνει µε εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας. Το ζήτηµα αφορά τους 1.000 πανεπιστηµιακούς γιατρούς και τους περίπου 16.000 γιατρούς ΕΣΥ που βρίσκονται στα δηµόσια νοσοκοµεία, προκαλώντας σε όλους προβληµατισµό για το µέλλον του δηµόσιου συστήµατος υγείας, αλλά και αντιπαραθέσεις για τον σκοπό αυτής της ρύθµισης.
Ο κύριος όγκος των πανεπιστηµιακών γιατρών βρίσκεται στην Αττική και συγκεκριμένα στα νοσοκοµεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο της Αθήνας, που είναι αµιγώς πανεπιστηµιακά και υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, αρκετοί στο πανεπιστημιακό Αττικόν, ενώ στην περιφέρεια, πέρα από της Λάρισας, συναντάμε τα πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία , ΑΧΕΠΑ, Ρίου, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης και Ηρακλείου που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας - υπάρχουν επίσης πανεπιστηµιακοί γιατροί σε µεµονωµένες πανεπιστηµιακές κλινικές που έχουν αναπτυχτεί στα µεγάλα νοσοκοµεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα προϋπόθεση για τη λειτουργία του ιδιωτικού ιατρείου από Πανεπιστημιακούς πλήρους απασχόλησης είναι τα τελευταία έξι χρόνια η συµµετοχή τους στην ολοήµερη -πέραν του τακτικού ωραρίου- λειτουργία, δηλαδή στα απογευµατινά ιατρεία του νοσοκοµείου τουλάχιστον δύο φορές την εβδοµάδα, εκτός των ηµερών εφηµερίας τους. Παράλληλα µε το ιδιωτικό ιατρείο, από το 2011 δόθηκε η δυνατότητα στους πανεπιστηµιακούς γιατρούς -εφόσον συµµετέχουν στην πλήρη λειτουργία του νοσοκοµείου και στα απογευµατινά ιατρεία- να παρέχουν υπηρεσίες µε οποιαδήποτε σχέση, περιλαµβανοµένης και αυτής του συµβούλου, σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν ασφαλιστικά υπηρεσίες υγείας, καθώς και να εγκαθιστούν ιδιωτικά ιατρεία ή ιατρικά µηχανήµατα εντός των παραπάνω ιδιωτικών φορέων.