Μεγαλώνει η αγωνία για την τύχη της ΒΙΚΗ, η οποία δίνει μάχη για να κρατηθεί όρθια. Η αναζήτηση νέου επενδυτή που θα παίξει τον ρόλο του «λευκού ιππότη» φαίνεται πως συναντά αρκετές δυσκολίες, αφού ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της προσπάθειας δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Αντίθετα, παρατηρείται μια στασιμότητα που έρχεται να διαψεύσει την αισιοδοξία και τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν αρχικά.
Την αγωνία εντείνει και το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση από την πλευρά της οικογένειας Παπαγιάννη, η οποία έχει επιλέξει μια εσωστρεφή στάση σε μια κρίσιμη στιγμή. Πολλοί συνδέουν την «σιγήν ιχθύος» με την έλλειψη προόδου στην εξεύρεση του επενδυτή που θα σώσει την εταιρεία από την πτώχευση και θα διατηρήσει 200 περίπου θέσεις εργασίας.
Από την άλλη πλευρά δεν αποκλείεται να συμβαίνει το αντίθετο. Να έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η προσπάθεια, και οι δυο πλευρές να μην θέλουν να διαρρεύσει κάτι προτού «κλειδώσουν» και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Παράγοντες της αγοράς πάντως θεωρούν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Και αυτό γιατί τα μηνύματα που εκπέμπονται από διάφορες πλευρές εν είναι ενθαρρυντικά. Αρκετοί μάλιστα εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος και προεξοφλούν τα χειρότερα…
Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος εγχώριας αλλαντοβιομηχανία δεν κρύβει ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, όπως ήταν από την πρώτη στιγμή παρά το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που φάνηκε να εκδηλώνεται (όπως του Σπύρου Θεοδωρόπουλου της Chipita και του επενδυτικού fund Impala). Όπως λέει, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έχουν απαξιωθεί και τονίζει πως προμηθευτές και συνεργάτες αρχίζουν σταδιακά να της «γυρίζουν την πλάτη». «Αναρωτιέμαι γιατί να ενδιαφερθεί ένας επενδυτής. Δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο να αποκτήσει πλέον…», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι επιφυλάξεις είχε εκφράσει και ο Σπύρος Θεοδώροπουλος, λέγοντας πως πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα μεταξύ άλλων λόγω του υπέρογκου δανεισμού που βαραίνει την ΒΙΚΗ αλλά και εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος διαθέσιμος για την εξεύρεση λύσης. «Πρέπει οι τράπεζες να διαμορφώσουν ένα σχέδιο πιο τολμηρό… θέλει τόλμη και φαντασία για να σωθεί η ΒΙΚΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πολύπειρος μάνατζερ.
Ποιο θα είναι τελικά το μέλλον της ηπειρώτικης αλλαντοβιομηχανίας θα φανεί σύντομα, αφού τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης στενεύουν. Η οικογένεια Παπαγιάννη έχει προθεσμία μέχρι τον Μάιο, οπότε θα εκδικασθεί η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 106Α του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου να έχει μια «δεύτερη ευκαιρία» για να συνεχίσει να λειτουργεί. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να βρει νέο επενδυτή που θα εισφέρει τα απαραίτητα κεφάλαια…
Γιώργος Μανέτας (mononews.gr)