Με ανακούφιση έγινε δεκτή στη Μαγνησία η απόφαση για την οριστική σωτηρία της "Χαλυβουργίας Ελλάδος" η οποία διατηρεί στο Βόλο την μοναδική πλέον μονάδα παραγωγής απασχολώντας περίπου 500 εργαζόμενους.
Η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές, συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σε δεύτερο βαθμό. Το σχέδιο, το οποίο προσυπογράφουν πιστωτές της που εκπροσωπούν το 75,8% του συνόλου των απαιτήσεων και το 99,9% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων, και κυρίως η CEPAL και το επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital, προβλέπει τη μακρόχρονη ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεων της Χαλυβουργίας προς την CEPAL (προέρχονται από την Alpha Bank και υπολογίζεται ότι ανέρχονται στα 170 εκατ. ευρώ) στο ακέραιο.
Προβλέπει όμως επίσης τη διαγραφή των απαιτήσεων της HIG, τις οποίες το fund αγόρασε διαδοχικά από τη Eurobank (ονομαστικής αξίας 53 εκατ.) και από τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική (ονομαστικής αξίας 90 εκατ. περίπου) έναντι της εκχώρησης του ενός από τα δύο εργοστάσια του ομίλου.
Κατά της συμφωνίας, και μάλιστα έντονα, τάχθηκε η ΔΕΗ η οποία διεκδικεί 80 εκ. ευρώ.
Η συμφωνία εξυγίανσης, η απόφαση για την επικύρωση της οποίας αναμένεται τους αμέσως επόμενους μήνες, προβλέπει την απόκτηση του εργοστασίου Ασπροπύργου (λειτουργούσε το ένα από τα δύο χαλυβουργεία της εταιρείας και καταλαμβάνει περίπου 300 στρέμματα στον Ασπρόπυργο, ενώ περιλαμβάνει περίπου 70.000 τετραγωνικά στεγασμένων χώρων με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό) από την πιστώτρια HIG. Στην έκταση, το αμερικανικό fund αναμένεται να επενδύσει περί τα 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου logistic.
Λευτέρης Ευαγγέλου thessaliaeconomy.gr