Πρέπει να γίνει μια αλλαγή επενδυτικής λογικής από την πλευρά του Δημοσίου και μια αλλαγή στο θέμα του κόστους ενέργειας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος και πρότεινε τον διαχωρισμό των επενδύσεων σε κατηγορίες ανάλογα με το πολλαπλασιαστικό effect (επίδραση) που αυτές έχουν για την οικονομία.

Φορολογικά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήµα του συνεδρίου της Ενωσης Θεσµικών Επενδυτών. Στην πρώτη του δηµόσια παρέµβαση µετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΕΒ, ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέδειξε το µεγάλο επενδυτικό κενό της Ελλάδας το οποίο, όπως είπε, για να καλυφθεί χρειάζεται µια «αλλαγή επενδυτικής λογικής από πλευράς του ∆ηµοσίου και µια αλλαγή στο θέµα του κόστους ενέργειας».

∆υστυχώς, µέχρι σήµερα οι αναπτυξιακοί νόµοι δεν ενθαρρύνουν τις µεγάλες επενδύσεις. Υπάρχει ο κόφτης στα 3 εκατ. ευρώ επιδότησης, που ουσιαστικά ενθαρρύνει πολλές µικρές επενδύσεις. Χωρίς να µπορεί κανείς να προτείνει µέτρα τα οποία δεν θα είχε λεφτά η Ελλάδα να τα χρηµατοδοτήσει, νοµίζω ότι πρέπει να γίνει µια αλλαγή επενδυτικής λογικής από την πλευρά του ∆ηµοσίου και µια αλλαγή στο θέµα του κόστους ενέργειας, είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος και πρότεινε τον διαχωρισµό των επενδύσεων σε κατηγορίες, ανάλογα µε το πολλαπλασιαστικό effect (επίδραση) που αυτές έχουν για την οικονοµία.

Πρέπει να στοχεύσουµε σε αυτές τις επενδύσεις που έχουν µεγάλο πολλαπλασιαστικό effect, πρέπει αυτές τις επενδύσεις να τις βοηθήσουµε µε φορολογικά κίνητρα και όχι µε «χρήµατα στο χέρι» και επιδοτήσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και εξήγησε ότι τα χρήµατα στο χέρι και οι επιδοτήσεις δηµιουργούν στρεβλά φαινόµενα στην οικονοµία.

«Εχουµε πολλές τέτοιες εµπειρίες από το παρελθόν, πρέπει όµως να έχουµε γενναία φορολογικά κίνητρα για να έχουµε πραγµατικές επενδύσεις µεγάλου πολλαπλασιαστικού αποτελέσµατος», τόνισε και πρόσθεσε: Η απάντηση του υπουργείου και της κυβέρνησης σ’ αυτά τα θέµατα είναι ότι όταν δοθεί φορολογικό κίνητρο εγγράφεται στο δηµόσιο χρέος. Ταυτόχρονα δεν εγγράφεται τίποτα από το benefit, το οποίο θα έχει η οικονοµία.

Σχολιάζοντας την πορεία της ελληνικής οικονοµίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί την τελευταία πενταετία, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της τακτοποίησης των δηµοσίων οικονοµικών, επισήµανε ωστόσο ως πρόβληµα το δίδυµο έλλειµµα, δηµοσιονοµικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που µας έβαλε στην κρίση και όπως είπε συνεχίζει να ταλανίζει ακόµη την Ελλάδα. «Συνεχίζουµε να δανειζόµαστε λεφτά για να καλύψουµε τα εµπορικά µας ελλείµµατα. Εµµεσα µπορεί να µην τα καταγράφουµε ως δηµόσιο χρέος, αλλά ουσιαστικά δανειζόµαστε. Μπορούµε λοιπόν να είµαστε χαρούµενοι για το µέχρι σήµερα, αλλά είναι νοµίζω ξεκάθαρο σε όλους µας –και το έδειξε και η έκθεση Ντράγκι για την Ευρώπη, που ισχύει κατά µείζονα λόγο για την Ελλάδα– ότι ο δρόµος τον οποίο έχει πάρει και η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι καλός – προοδεύουµε, αλλά δεν προοδεύουµε αρκετά σε σχέση µε τους ανταγωνιστές µας, και µένουµε πίσω», υπογράµµισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Το σχέδιο Ντράγκι

Ειδικότερα, αναφερόµενος στην έκθεση Ντράγκι, είπε ότι οι προτάσεις της είναι ανεφάρµοστες.

«Ουσιαστικά ο Ντράγκι µάς είπε να δανειστούν οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης µε ένα κοινό χρέος και να πάρουµε αυτά τα λεφτά, 800 δισ. ευρώ τον χρόνο, 5% του ΑΕΠ να τα µοιράσουµε όλοι και να αρχίσουµε να προχωρούµε σε επενδύσεις. Αυτό δεν είναι εφικτό, είναι µια ανέφικτη πρόταση, κατά την άποψή µου το ίδιο πρόβληµα ουσιαστικά έχουµε και στην Ελλάδα», σηµείωσε. Επισήµανε, δε, ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ µεγάλο επενδυτικό κενό, το οποίο δεν καλύπτεται, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των επενδύσεων µε τη λήξη του Ταµείου Ανάκαµψης. «Αυτή τη στιγµή “τρέχουν” οι επενδύσεις µας όσο “τρέχουν” µε τη βοήθεια του Ταµείου Ανάκαµψης, το οποίο τελειώνει σε 2-3 χρόνια και δεν ξέρω από κει και πέρα µε τι µοχλό θα “τρέξουν” οι επενδύσεις», σηµείωσε χαρακτηριστικά.

«Συνεχίζουµε να δανειζόµαστε λεφτά για να καλύψουµε τα εµπορικά µας ελλείµµατα. Εµµεσα µπορεί να µην τα καταγράφουµε ως χρέος, αλλά ουσιαστικά δανειζόµαστε».

Τα τρόφιµα

Αξιοσηµείωτη είναι και η αναφορά του κ. Θεοδωρόπουλου για τις τιµές των τροφίµων, έναν κλάδο που γνωρίζει από πρώτο χέρι. Ο πληθωρισµός των τροφίµων δεν θα µειωθεί όσο έχουµε κλιµατική κρίση. Αντιθέτως η κλιµατική κρίση όσο θα εντείνεται θα φέρει µεγαλύτερες αυξήσεις στις τιµές των τροφίµων, είπε και πρότεινε προσαρµογή σε αυτή τη νέα πραγµατικότητα.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή