Έντονα εξωστρεφή δραστηριότητα παρουσιάζει η θεσσαλική βιομηχανία πλαστικών Lariplast, η οποία εδρεύει στην Λάρισα, ειδικεύεται στην παραγωγή πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης και απασχολεί 115 εργαζόμενους.

Η επιχείρηση διαθέτει ήδη μια θυγατρική στη Γαλλία, όπου απασχολεί 30 άτομα, στο τέλος του έτους εγκαινιάζει ιδιόκτητη μονάδα στις ΗΠΑ η οποία βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής, ενώ όπως αποκαλύπτει το αφεντικό της προσεχώς θα υπάρξει νέα θυγατρική και στο Βέλγιο!

O πρόεδρος και ιδιοκτήτης της εταιρείας Γιάννης Τσερέπας μίλησε για την πορεία της Lariplast στο Ζαχαρία Ζηλιασκάκη στο LAIF.com.gr:

“Τα άμεσα μελλοντικά μας σχέδια είναι η διεθνής επέκταση της εταιρείας μας . Ετοιμάζουμε θυγατρικές στην Ευρώπη και την νέα Βιομηχανική μας Μονάδα στις U.S.A και στο Βέλγιο. Όσον αφορά τη Λάρισα, πάντα είναι στα σχέδια μας η περαιτέρω ανάπτυξή της”.

Όσον αφορά την Ελλάδα «όχι μόνο δεν προχωρήσαμε σε απολύσεις, ή μειώσεις μισθών ή άλλου είδους μέτρα όπως η εκ περιτροπής εργασία, (θεωρούμε πως οι 115 εργαζόμενοί μας, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εταιρείας μας, ο άξονας που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε), αλλά προσπαθήσαμε να γίνουμε πιο παραγωγικοί, αφού για εμάς δεν προέχει τόσο η μείωση των εξόδων, όσο η αύξηση της παραγωγικότητάς μας. Μόνο από το 2010 έως το 2012 επενδύσαμε 13 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της μονάδας μας στην Ελλάδα».

Η επένδυση στις ΗΠΑ δεν ήρθε τυχαία. «Η ιδέα για τη δημιουργία του εργοστασίου γεννήθηκε όταν άρχισε να μεγαλώνει η διαφορά ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και δολαρίου, η οποία αύξησε το κόστος και δυσκόλεψε τις εξαγωγές μας στις ΗΠΑ. Σημαντικό επίσης ρόλο στην απόφασή μας έπαιξε το πρόγραμμα του πρόεδρου Ομπάμα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την επιστροφή των βιομηχανικών μονάδων που «μετανάστευσαν» στην Κίνα. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο απευθύνεται και στους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στην ανέγερση μονάδων παραγωγής χρηματοδοτεί το 80% της συνολικής επένδυσης του επαναπατριζομένου κεφαλαίου με εγγυήσεις από θυγατρική της Bank of America και επιτόκιο μόλις 1,2%. Να σημειωθεί πως με ανάλογο πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαρκοζί φτιάξαμε το εργοστάσιό μας στη Γαλλία.

Ένα ακόμη κίνητρο για τη δημιουργία εργοστασίου στις ΗΠΑ ήταν η στήριξη που έχουν από τον μεγαλύτερο πελάτη μας, ο οποίος δεσμεύθηκε με συμβόλαιο να απορροφά για τα επόμενα είκοσι χρόνια το σύνολο της παραγωγής, ενώ παράλληλα συνεισφέρει με 1 εκατ. δολ. στην επένδυση. Από την πλευρά μας, θα βάλουμε 6 εκατ. δολάρια από τα συνολικά 15 εκατ. που απαιτούνται.

Άρα το ρίσκο που αναλαμβάνουμε είναι ελεγχόμενο, αφού οι πωλήσεις μας είναι εγγυημένες. Επιπλέον, καθιστούμε τα προϊόντα μας περισσότερο ανταγωνιστικά στην τοπική αγορά, αφού δεν επηρεαζόμαστε από τη συναλλαγματική διαφορά, ενώ αποκτούμε και τη «σφραγίδα» Made in USA, κάτι που μετρά πολύ στην αμερικάνικη αγορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Τσερέπας βραβεύτηκε ως «Δυναμικά αναπτυσσόμενος επιχειρηματίας» στο διαγωνισμό της Ernst & Young.

Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχολιάζει: «Καταρχήν, πρόκειται για έναν θεσμό με παγκόσμια αναγνώριση. Για εμένα προσωπικά, είναι μεγάλη τιμή αυτή η βράβευση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οργανισμό Ernst & Young γιατί αποτελεί  αναγνώριση και επιβράβευση των κόπων μου και της δουλείας μου από έναν σημαντικό θεσμό και από μια κριτική επιτροπή  που είναι η Dream Team του επιχειρηματικού κόσμου .Εξίσου σημαντικό είναι και για την περιοχή μας καθώς η έδρα της εταιρείας μας είναι εδώ ! Πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις από την περιοχή μας στο μέλλον. Η Λάρισα έχει εξαιρετικές επιχειρήσεις που διοικούνται από ικανότατους επιχειρηματίες και εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος για το επίπεδο επιχειρηματικότητας της περιοχή μας».

Λ.Ε.