Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, μετά την εξυγίανση της Χαλυβουργίας Ελλάδας στην οποία προσβλέπει ο Γιάννης Μάνεσης, επικεφαλής και μέτοχος της ελληνικής βιομηχανίας, προσδοκά, μια καλύτερη χρονιά το 2022, με την εκκίνηση των δημοσίων έργων.
“Το 2021 έχουμε αύξηση των περιθωρίων κέρδους και ένα τζίρο της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, φέτος, μόνο το 35% της δραστηριότητάς μας προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ η καλή πορεία της ζήτησης από τις αγορές του εξωτερικού αύξησε τα περιθώρια κέρδους” σημειώνει. “Για το 2022, ελπίζουμε η εκκίνηση των δημοσίων έργων να αυξήσει τις πωλήσεις μας στην ελληνική αγορά που σήμερα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα”, σημείωσε.
Η βιομηχανία Χαλυβουργίας Ελλάδας, βρίσκεται στο πέρασμα σε μια νέα εποχή, αφού μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε προς επικύρωση η συμφωνία επί του σχεδίου εξυγίανσης του υπερδανεισμένου ομίλου της οικογένειας Μάνεση. Ειδικότερα, στις 27 Οκτωβρίου έκλεισε η συμφωνία επί του σχεδίου με πιστωτές που εκπροσωπούν το 75,8% του συνόλου των απαιτήσεων και το 99,9% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων απαιτήσεων.
Κεντρικό ρόλο στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και διεργασιών έπαιξε το H.I.G. Capital που σταδιακά εξαγόρασε τα μισά περίπου δάνεια της Χαλυβουργίας Ελλάδος, αφήνοντας τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.
Όπως αναφέρει στο Mononews.gr η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 29 Οκτωβρίου, θα συζητηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2022, ενώ προκειμένου να αναλάβει η H.I.G δάνεια 150 εκατ. ευρώ, η συμφωνία προβλέπει να πάρει το εργοστάσιο του Ασπρόπυργου το οποίο και θα μετατρέψει σε logistics center.
“Μας πονάει που έπρεπε να δώσουμε το ένα εργοστάσιό μας, όμως δεν γινόταν αλλιώς. Η H.I.G. σκοπεύει να μετατρέψει το μεγάλο ακίνητο του κλειστού εδώ και μια οκταετία εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο σε logistics center. Το ακίνητο αυτό έκτασης 290 στρεμμάτων βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία και διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η πρόσβαση στη θάλασσα και η άδεια για νέα λιμενική υποδομή που έχει δοθεί από το 2012” σημειώνει ο κ. Γιάννης Μάνεσης.
Στα τέλη του 2020 ο δανεισμός της Χαλυβουργίας Ελλάδος έφτανε τα 342.458.951,37 ευρώ, και για τη ρύθμισή του, την τελευταία τριετία πραγματοποιούνται σχέδια επί χάρτου μεταξύ των τραπεζών. Το κουβάρι άρχισε να λύνεται ότι το H.I.G. εξαγόρασε το δανεισμό που είχε η Eurobank, ονομαστικής αξίας 53 εκατ. ευρώ, στο 15% της αξίας του. Χρειάστηκαν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων και τον περασμένο Μάιο συμφώνησε και με την τράπεζα Πειραιώς να αποκτήσει ακόμη 56 εκατ. ευρώ, και μετά και με την Εθνική Τράπεζα για τα δικά της δάνεια ονομαστικής αξίας 33 εκατ. ευρώ. Συνολικά το fund κατέχει πλέον δάνεια ύψους 142 εκατ. ευρώ, για τα οποία ζήτησε και συμφώνησε με τους ιδιοκτήτες της βιομηχανίας, την οικογένεια Μάνεση να πάρει το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο. Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί, η Alpha Bank θα κατέχει το μόνο δανεισμό της εταιρείας ύψους 170 εκατ. ευρώ.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από mononews.gr)