Με τον Γενικό Δείκτη του ελληνικού Χρηματιστηρίου να έχει σπάσει πλέον το φράγμα των 1.000 μονάδων και να τρέχει προς τις 1.100, το βλέμμα των ενεργών επενδυτών αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να πέσει με "βουλιμία" πάνω σε εκείνες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατάφεραν παρά το τριετές σχεδόν αρνητικό περιβάλλον να σκαρφαλώσουν σε άλλο στάδιο ανάπτυξης και να διαπρέψουν μεγαλώνοντας σημαντικά τα μεγέθη τους.
Οι εισηγμένες λοιπόν, αυτές όλο αυτόν τον καιρό, παρά τα εντυπωσιακά τους αποτελέσματα, δεν μπορούσαν διαγραμματικά να αλλάξουν επίπεδο διακύμανσης, καθώς λόγω των όλων προβλημάτων, του θολού τοπίου και του περιορισμένου τζίρου οι επενδυτές που τις αγόραζαν δεν είχαν διάδοχη κατάσταση, αδυνατώντας έτσι να τραβήξουν την τιμή της μετοχής πάνω από κάποια επίπεδα και ας είχαν μέσω των θεμελιωδών στοιχείων τα απαραίτητα εχέγγυα, όχι μόνο να τα διασπάσουν αλλά και να κινηθούν με δύναμη ανοδικά.
Μάλιστα ο έμπειρος αναλυτής του Capital.gr Απόστολος Μάνθος, στέκεται στο παράδειγμα της θεσσαλικής Βιοκαρπέτ (μητρική της Exalco) σημειώνοντας ότι η μετοχή της φαίνεται να έχει ξεφύγει, μετά από 640 μέρες, από το στενό εύρος διακύμανσης των 1,70 με 1,40 ευρώ και να αρχίζει να μπαίνει σε τιμές που έγραφε τον Οκτώβριο του 2008. Η επιβεβαίωση τώρα της διαφυγής, αναφέρει ο Μάνθος, θα φέρει τη μετοχή σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο διακύμανσης, που μπορεί να έχει ως αφετηρία τα 2,36 ευρώ και να εκτείνεται μεσομακροπρόθεσμα έως τα 3,10 ευρώ, που έγραφε στο ταμπλό το καλοκαίρι του 2007. Σημαντική είναι και η ένδειξη που έρχεται από τους όγκους συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί από τα 1,70 έως τα 2,36 ευρώ, μιας που φανερώνει ότι η αντίσταση από τους πωλητές είναι αρκετά περιορισμένη, αρκεί φυσικά να παρθεί η απόφαση από τους "ρυθμιστές".
Για να καταλάβετε την τεράστια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον τωρινό όμιλο και σε αυτόν του 2008, συνεχίζει ο αναλυτής, αρκεί να αναφέρουμε ότι για το 9μηνο του 2022 η Βιοκαρπέτ είχε πωλήσεις 179,85 εκατ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2008 είχε 92,5 εκατ. ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ένα διπλασιασμό πωλήσεων, με την τιμή της μετοχής να βρίσκεται ακόμα στα 1,80 ευρώ, ενώ τότε έπαιζε κατά μέσο όρο στα 2,65 ευρώ. Το χάσμα δε, της υποτίμησης ανεβαίνει ακόμα περισσότερο στα καθαρά κέρδη προ φόρων, καθώς το 9μηνο του 2008 ήταν στα 2,88 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα είναι σχεδόν τριπλάσια στα 8,52 εκατ. ευρώ. Και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο πακτωλός δισεκατομμυρίων που θα πέσει στις υποδομές και τα ακίνητά έως το 2026 από τον RRF και το ΕΣΠΑ.
Η κεφαλαιοποίηση λοιπόν του ομίλου, που βρίσκεται ακόμα στα 43 εκατ. ευρώ, από κάποιο σημείο και έπειτα, υπό το βάρος των αυξανόμενων οικονομικών επιδόσεων και των 1.000 μονάδων της αγοράς, δύσκολα θα μπορεί να κρατηθεί κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ ή τα 2,50 ευρώ, καταλήγει.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr