Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής νηματουργίας και ειδικότερα της εισηγμένης εταιρείας εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φαρσαλινής Επίλεκτος Ευριπίδης Δοντάς, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του κλωστοϋφαντουργικού ομίλου.

Ο πρόεδρος της εταιρείας δεν παρέλειψε να επισημάνει τα χρόνια προβλήματα του κλάδου στην Ελλάδα, τα οικονομικά βάρη που έχουν φορτωθεί οι εταιρείες του, καθώς επίσης και τη σαφώς μειωμένη ζήτηση που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο τις αγορές της Ευρώπης (οι καταναλωτές φαίνεται να στρέφουν μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός τους σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ενέργεια, περιορίζοντας τη ζήτηση για προϊόντα ένδυσης).

Από την άλλη πλευρά, όμως, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη μελλοντική πορεία του κλάδου της ελληνικής νηματουργίας, καθώς αυτή -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να ανακάμψει σημαντικά. Ειδικότερα, ο Ευριπίδης Δοντάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

Στον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, ο οποίος θα επηρεάσει τη δυναμικότητα του κλάδου στη γειτονική χώρα. «Στις σεισμόπληκτες περιοχές είναι εγκατεστημένο περίπου το 60% της παραγωγικής δυναμικότητας του κλάδου στην Τουρκία, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 6% της παγκόσμιας παραγωγής. Μεγάλο τμήμα αυτών των μονάδων θα δυσκολευτεί να λειτουργήσει κανονικά, όχι μόνο λόγω πιθανών ζημιών, αλλά και εξαιτίας έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Μέχρι στιγμής από την εξέλιξη αυτή δεν έχουν φανεί ελλείψεις στη διεθνή αγορά, πλην όμως παρατηρείται ανάκαμψη στις τιμές, οι οποίες προηγουμένως είχαν καταρρεύσει. Αν η Ελλάδα καταφέρει να κατακτήσει ένα μικρό ποσοστό της ζήτησης που εξυπηρετείται σήμερα από την Τουρκία, θα προκύψει ένα ιδιαίτερα σημαντικό όφελος γι’ αυτήν.

Στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για την ενέργεια και προγραμματίζεται να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες μέρες. Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνονται θετικές διατάξεις οι οποίες θα ωφελήσουν τον κλάδο. «Γίνεται ένα βήμα προς την ενίσχυση της βιομηχανίας. Εμείς περιμένουμε πρώτα να ψηφιστούν αυτές οι θετικές διατάξεις και στη συνέχεια θα καθίσουμε να ποσοτικοποιήσουμε το όφελος που θα προκύψει για τον όμιλό μας (το νομοσχέδιο δεν ευνοεί μόνο την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα της Επίλεκτος, αλλά και αυτήν της παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο, η οποία επλήγη κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση λόγω του πληθωρισμού).

Στις εντεινόμενες προσπάθειες για την καθιέρωση του brand name «European Cotton» που θα αφορά τα προϊόντα που παράγονται από ευρωπαϊκό βαμβάκι (χώρες παραγωγής είναι η Ελλάδα και η Ισπανία) και θα επιπλέον θα παράγονται εξ ολοκλήρου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία υπάρχει, η υπόθεση προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς κατά την τελευταία τριετία και αυτή την περίοδο γίνονται κινήσεις στον χώρο του μάρκετινγκ, προκειμένου γνωστοί Οίκοι από το χώρο της ένδυσης να χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό βαμβάκι, νήμα και ύφασμα. Το τελικό προϊόν που έχει το σήμα «EU Cotton» είναι «πράσινο» και διαφοροποιημένο από αυτό των τρίτων χωρών (με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τιμές του βάμβακος και του νήματος). Ήδη έχουν ξεκινήσει τέτοιου είδους επαφές με μεγάλους ευρωπαϊκούς Ομίλου ένδυσης.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα οικονομική χρήση, που λήγει στις 30 Ιουνίου 2023, ο Ευριπίδης Δοντάς εκτίμησε ότι ο κύκλος εργασιών θα είναι μειωμένος εξαιτίας της ευρωπαϊκής ύφεσης, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από απρόβλεπτους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η εξέλιξη του ενεργειακού κόστους και οι διακυμάνσεις στις τιμές των νημάτων.

Κατά το πρώτο τρίμηνο της χρήσης (από 1/7/2022 έως και 30/9/2022) ο όμιλος σημείωσε πωλήσεις 4,978 εκατ. ευρώ (από 5,48 εκατ.) και προ φόρων κέρδη 291 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 238 χιλ. κατά την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

Στέφανος Κοτζαμάνης euro2day.gr