Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η διείσδυση του Φυσικού αερίου στην τοπική βιομηχανία ως ενεργειακού καυσίμου, τη χρονιά που φεύγει.
Μεγαλύτερος καταναλωτής για τη Θεσσαλία, στις νέες συμβάσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για το 2020, αναδεικνύεται η εταιρεία τροφίμων ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.
Η επιχείρηση που εδρεύει στα Τρίκαλα και μεταξύ άλλων κατέχει τα εμπορικά σήματα ΟΛΥΜΠΟΣ, ΤΥΡΑΣ, ΡΟΔΟΠΗ, έχει επίπεδο κατανάλωσης 3,4 εκατ. κυβικά ετησίως.
Ακολουθούν στον ίδιο κατάλογο η AGRODER Ι.Κ.Ε. (1,9 εκατ. κυβικά ετησίως), η ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε. (400 χιλ. κυβικά ετησίως), η CVBTECH HELLAS ΜΙΚΕ (400 χιλ. κυβικά ετησίως), η ΑΦΟΙ Δ. ΚΙΣΣΑ & ΣΙΑ Ο.Ε. (120 χιλ. κυβικά ετησίως) και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (85 χιλ. κυβικά ετησίως).
Αντιστοίχως υπέγραψαν σύμβαση σύνδεσης για την περιοχή της Θεσσαλονίκης οι βιομηχανίες ΜΕΛ Μ.Α.Ε. (16,5 εκατ. κυβικά ετησίως), ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. (2,6 εκατ. κυβικά ετησίως), Σουρωτή Α.Ε. (210 χιλ. κυβικά ετησίως), Ρόκα Α.Ε. (420 χιλ. κυβικά ετησίως), Ωνάσης Α.Ε. , νέο πρατήριο με χρήση CNG της EKO Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, (230 χιλ. κυβικά ετησίως).
Οι νέες συνδέσεις συνεπάγονται και αύξηση των όγκων φυσικού αερίου που διανέμονται, τόσο σε Θεσσαλία όσο και σε Θεσσαλονίκη, με τη βιομηχανία να αντλεί περί τα 100 εκατ. κυβικά μέτρα, που αντιστοιχούν στο 23% της βάσης των καταναλωτών.
Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, προέβλεψε ότι οι συνολικοί διανεμηθέντες όγκοι φυσικού αερίου για το 2020 θα ανέλθουν σε 441,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, αυξημένοι κατά 8% σε σχέση με το έτος 2019, κυρίως λόγω του αυξημένου αριθμού καταναλωτών φυσικού αερίου, των νέων βιομηχανικών καταναλωτών και σε μικρότερο βαθμό λόγω των κλιματικών συνθηκών.
Λευτέρης Ευαγγέλου thessaliaeconomy.gr