Σύγκρουση απόψεων για την καύση RDF από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο, καταγράφηκε κατά τηn χθεσινή ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πολίτες και εκπρόσωποι φορέων.
Κατά τις παρεμβάσεις των ομιλητών καταγράφηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την καύση RDF, καθώς από τη μία πλευρά στελέχη της Περιβαλλοντικής και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ καλούσαν τους πολίτες σε ξεσηκωμό ενάντια στην «καύση σκουπιδιών που δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα με διοξίνες, φουράνια και πτητικό υδράργυρο», μηχανολόγος μηχανικός του ΑΠΘ, ειδικός στη θερμική επεξεργασία υλικών, διαμήνυε ότι η ΑΓΕΤ, είναι εφικτό μέσα από την τεχνολογία που υπάρχει, «να καίει όχι μόνο 100.000 τόνους RDF αλλά 1 εκατ. τόνους, χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον».
Ειδικότερα, το μέλος της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Μάρκος Βαξεβανόπουλος, ανέφερε ότι «η καύση RDF εκλύει στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων ρύπους και επικαλέστηκε επιδημιολογικές μελέτες στη Δανία, όπου γίνεται καύση του συγκεκριμένου υλικού, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει αύξηση καρκινογενέσεων».
«Το RDF δεν είναι σκουπίδια», αντέτεινε ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος του ΑΠΘ, ειδικός στη θερμική επεξεργασία υλικών, Αντώνης Σωτηρίου, που μίλησε ως προσκεκλημένος της Περιβαλλοντικής, μέσω Skype. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το RDF είναι υπόλειμμα από απορρίμματα ανακύκλωσης, και υποστήριξε ότι για να μπορέσει να καεί θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας υλικό, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει γίνει καλή επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο εκπρόσωπος της ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Βαγγέλης Σπίθας πάντως επέμενε στα περί τέλεσης εγκλήματος στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών από πλευράς της ΑΓΕΤ.
Ταχυδρόμος