Πολύ ενδιαφέροντα χαρακτήρισε τα σχέδια που έχουν εισηγηθεί το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος για την ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, σε τοποθέτησή του την Δευτέρα στο συνέδριο «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
«Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες είμαστε πεπεισμένες ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει σε συνεργασία με τον SSM για μείωση των NPEs για την επόμενη τριετία», τόνισε ωστόσο ο ίδιος. Παραδέχθηκε, όμως ότι «χρειαζόμαστε και τα δύο σχέδια και ίσως ακόμη περισσότερα», σημειώνοντας ότι η πρόταση που κατέθεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στην Ιταλία, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση της ΤτΕ «ακόμη ευφυέστερη».
Επισήμανε, πάντως, ότι ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων σημαίνει υψηλότερο κόστος και το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα επωμιστεί το κόστος αυτό. «Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να υπάρξει επίσπευση στις προσπάθειες αλλά αυτό κοστίζει και το κόστος εξαρτάται από τον βαθμό της επίσπευσης», είπε χαρακτηριστικά.
Το τρίπτυχο των λύσεων αυτών, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «χρόνος-χρήμα-χρηματοοικονομικός σχεδιασμός» και η ισορροπία μεταξύ των τριών αυτών πυλώνων είναι που θα κρίνει εν τέλει το κόστος των σχεδίων επίσπευσης. Μια πρόταση για τα σχήματα τιτλοποιήσεων θα ήταν, σημείωσε, να κατηγοριοποιηθεί ο κίνδυνος ώστε διαφορετικά μέρη του οχήματος να απευθύνονται σε διαφορετικά προφίλ επενδυτών και ταυτόχρονα να είναι ελκυστικά.
Διαφορετική άποψη εξέφρασε εκ μέρους του Δημοσίου ο κ. Μάρτιν Τζούρντα, διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ. «Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα για τη μείωση των NPEs, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν το πιο σημαντικό πρόβλημα», δήλωσε. Από την αρχή του έτους, σημείωσε, οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει το 56% της αξίας τους, υπογράμμισε ο ίδιος.
Όσον αφορά στα σχέδια για ταχύτερη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ο κ. Τζούρντα μίλησε για το σχέδιο του ΤΧΣ, το οποίο υιοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών και ήδη βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης από την JP Morgan. Είναι το πιο προχωρημένο από όσα εξετάζονται, σημείωσε. Για την εισήγηση της ΤτΕ, ο CEO του ΤΧΣ επισήμανε ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, την οποία αυτή τη στιγμή εξετάζουν ο SSM και η DG Comp, όπως και το σχήμα που ανακοίνωσε η Eurobank.
Πώς οι τράπεζες θα προσελκύσουν επενδυτές
Όσον αφορά στην επιχειρηματολογία με την οποία θα μπορούσαν οι τράπεζες να προσελκύσουν διεθνείς επενδυτές, ο κ. Χατζηνικολάου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην άρτια εταιρική διακυβέρνηση και χαρακτήρισε τις ελληνικές τράπεζες πλέον «παράδεισο εταιρικής διακυβέρνησης». Όπως συμπλήρωσε, «λειτουργούμε σε περιβάλλον πολλών εμποδίων, πολιτικών και μη, τα οποία όμως συνθέτουν την πραγματικότητα».
Τη δική του οπτική όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων έδωσε ο κ. Τζούρντα. «Δεν θέλουμε να δούμε funds να επενδύουν στις ελληνικές τράπεζες λόγω χαμηλής αποτίμησης», είπε και εξήγησε ότι πλέον οι τραπεζικές διοικήσεις αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα και αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους με ισχυρή βούληση να αλλάξουν.
«Ως μέτοχος θέλουμε να δούμε νέες πλατφόρμες και νέες τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού», σημείωσε και υπογράμμισε ότι οι τράπεζες «θα πρέπει να μειώσουν το κόστος λειτουργίας και ταυτόχρονα να αναπτύξουν νέο μοντέλο λειτουργίας, το οποίο εμπλέκει τον ψηφιακό μετασχηματισμό». Την ίδια ώρα πρέπει να εκπαιδεύσουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν τα νέα μέσα και να αξιοποιήσουν την ισχυρή παραδοσιακά πελατειακή τους βάση, συμπλήρωσε ο κ. Τζούρντα.
Βάσω Αγγελέτου insider.gr