Ξεχάστε τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου στις ελληνικές τράπεζες. Από εδώ και στο εξής αντί για εθελούσιες εξόδους με προγράμματα αποζημίωσης αρκετά ευνοϊκά θα έχουμε απολύσεις με αποζημιώσεις μειωμένες έως 60% σε σχέση με τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Ήδη υπάρχουν τράπεζες όπως η Πειραιώς και όχι μόνο που σχεδιάζουν μειώσεις προσωπικού.
Κορυφαίος τραπεζίτης αναφέρει ότι μια μείωση προσωπικού κατά 7 με 10 χιλιάδες εργαζομένους στις τράπεζες θα καθιστούσε τους ισολογισμούς τους περισσότερο κερδοφόρους και αποτελεσματικούς άπαξ και έχει μειωθεί η χορήγηση δανείων δραστικά και το κύριο αντικείμενο είναι οι αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων.
Πρακτικά από 40-41 χιλιάδες οι εργαζόμενοι θα μειωθούν στις 31 με 34 χιλιάδες και πρακτικά μόνο τα τελευταία 8 χρόνια θα έχουν χαθεί το 50% των θέσεων εργασίας στον κάποτε πολυπληθή κλάδο των τραπεζών.
Και ενώ οι τράπεζες θέλουν να μειώσουν το προσωπικό τους, υπάρχει το εξής πρόβλημα, το νέο πλαίσιο νομικό – ασφαλιστικό λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τις εθελούσιες εξόδους.
Οι τράπεζες αναζητούν φόρμουλες ώστε να μειώσουν δραστικά το προσωπικό τους και η φόρμουλα αυτά είναι απολύσεις με αποζημιώσεις.
Μάλιστα υπάρχει μεγάλη ελληνική τράπεζα που θα μπορούσε να μειώσει το προσωπικό της κατά 3.300 εργαζόμενους.
Οι τραπεζίτες δέχονται μεγάλες πιέσεις από τους μετόχους τους ειδικά τα ξένα funds να πετύχουν υψηλές αποδόσεις στις μετοχές.
Η πίεση που ασκείται θα υποχρεώσει τις διοικήσεις των τραπεζών να ανοίξουν όλα τα θέματα ακόμη και τα άκρως ευαίσθητα όπως ο αριθμός προσωπικού στις τράπεζες.
«Οι τράπεζες μπορούν να αποδώσουν και με μικρότερο αριθμό εργαζομένων δεν έχουν την ανάγκη κάθε τράπεζα να διαθέτει 8 – 9 χιλιάδες εργαζομένους, κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τις εξελίξεις» αναφέρει τραπεζίτης που βλέπει στον ορίζοντα… μεγάλες μειώσεις προσωπικού.
www.bankingnews.gr