Στεγαστικά δάνεια για την αγορά των κατοικιών που θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό θα χορηγούν οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τις ρευστοποιήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ξεκινά αύριο Τετάρτη. Τα δάνεια που θα χορηγούνται θα χρηματοδοτούν το υπόλοιπο 70% της αξίας του ακινήτου που βγαίνει στο σφυρί, αφού δηλαδή προηγουμένως ο πλειοδότης στο διαγωνισμό, έχει καταβάλει από δικά του χρήματα το 30% της εγγύησης που προβλέπεται. Η εγγύηση αφορά το 30% της τιμής εκκίνησης που ορίζει η τράπεζα για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες επιδιώκουν να δημιουργήσουν ζήτηση για την αγορά κατοικίας, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω πτώση των τιμών στα ακίνητα, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σταθεροποιήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2017. Οι επιπτώσεις που θα έχει η μαζική διενέργεια πλειστηριασμών το 2018 στην αγορά ακινήτων είναι άλλωστε κυρίαρχος προβληματισμός , στο βαθμό που σύμφωνα με εκτιμητές ακινήτων και φορέων του κλάδου, δεν αποκλείεται να γεννήσει έναν ακόμη κύκλο καθόδου των αξιών στο σύνολο της κτηματαγοράς.
Με δεδομένο μάλιστα ότι οι τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι του SSM τη δέσμευση να κάνουν 18.000 πλειστηριασμούς έως τα τέλη του 2018, είναι πολύ πιθανόν οι τιμές να συμπιεστούν περαιτέρω και όλο το 2018. Το πρόγραμμα των πλειστηριασμών προβλέπει ότι τους πρώτους μήνες του 2018 θα γίνονται 600 – 700 πλειστηριασμοί κάθε μήνα, με προοπτική σταδιακής αύξησης μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων μετά το πρώτο τρίμηνο του 2018, το 70% των πλειστηριασμών θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Για να συγκρατήσουν τις τιμές οι τράπεζες έχουν προεξοφλήσει την αγορά των καλών ακινήτων που δεν θα βρουν αγοραστές από τις ίδιες.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το φετινό τρίμηνο, προκύπτει ότι οι τιμές των νεόδμητων (ηλικίας έως πέντε ετών) μειώθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια βάση και οι αντίστοιχες των παλιότερων κατοικιών κατά 0,7%. Αντίστοιχα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ για το σύνολο του 2016, η μείωση των τιμών των νεόδμητων κατοικιών άγγιξε το 3%, ενώ η αντίστοιχη των παλιότερων το 1,9%, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στη στροφή όλο και περισσότερων ενδιαφερομένων προς την απόκτηση μικρών και οικονομικών ακινήτων, με στόχο την εκμετάλλευσή τους μέσω της αγοράς των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων. Στην Αττική, η ετήσια πτώση του τρίτου τριμήνου περιορίστηκε στο 0,4%, στη Θεσσαλονίκη στο 0,7%, στις άλλες μεγάλες πόλεις στο 1% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (κυρίως τουριστικού και παραθεριστικού ενδιαφέροντος) στο 0,5%.
Ευγενία Τζώρτζη (Καθημερινή)