Ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτες την ελληνική κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στέλνουν τόσο ο Draghi της ΕΚΤ και η Nouy του SSM δηλαδή οι βασικοί επόπτες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Εάν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων καμία ελληνική τράπεζα δεν θα περάσει τα stress tests του Μαΐου 2018.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες «ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Draghi έχει αναλάβει προσωπικά το ζήτημα των πλειστηριασμών στην Ελλάδα. 

Τόσο οι μηχανισμοί της ΕΚΤ όσο και η TGForce γνωρίζουν τις αδυναμίες των ελληνικών τραπεζών και έχουν σαφή εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος των NPLs και NPEs»

Γνωρίζοντας τα προβλήματα αλλά μη έχοντας ακόμη καθορίσει τις παραμέτρους των stress tests, πηγές στην ΕΚΤ και στον SSM ξεκαθάρισαν ότι χωρίς την άμεση υλοποίηση των πλειστηριασμών καμία ελληνική τράπεζα δεν περνάει τα stress tests. 

Με βάση πολύ αξιόπιστη πηγή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ως προς τα stress tests των ελληνικών τραπεζών έχει επιδεινωθεί σε σχέση με λίγες εβδομάδες νωρίτερα. 

Το ένα κεφαλαιώδες ζήτημα είναι οι πλειστηριασμοί και μόνο από το γεγονός ότι την υπόθεση την έχει αναλάβει ο Draghi να ασχολείται με τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα δείχνει και την ανησυχία της ΕΚΤ. 

Η ΕΚΤ δεν θέλει αποσταθεροποίηση στο ευρωπαϊκό banking.

Αρχές 2018 θα ισχύουν οι νέες ρήτρες για τα νέα και παλαιά NPLs εξέλιξη προφανώς δυσμενή για τις τράπεζες καθώς θα αυξηθούν οι προβλέψεις. 

Εάν οι τράπεζες στην Ελλάδα αποτύχουν τότε είναι ξεκάθαρο ότι θα προκληθεί γενικευμένη αναταραχή σε Ιταλία, Κύπρο και ίσως και Πορτογαλία σε χώρες με υψηλά ποσοστά NPLs και NPEs. 

Ο Draghi γνωρίζει ότι οποιαδήποτε αναταραχή στις τράπεζες, οπουδήποτε θα έχει επιπτώσεις σοβαρές επηρεάζοντας και το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την χαλαρή νομισματική πολιτική. 

Από την άλλη όμως όπως υποστηρίζει ο SSM «άπαξ και η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση εξόδου από το μνημόνιο δεν μπορούν οι τράπεζες να αφεθούν απροστάτευτες. 

Το ζήτημα των NPLs και NPEs είναι εξίσου σημαντικό με το υλοποιούμενο τρίτο πρόγραμμα. 

Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι αδύναμες ακόμη και εάν αποτύχει η προσπάθεια μείωσης του προβλήματος και με πλειστηριασμούς τότε το δυσμενές σενάριο των stress tests θα αλλάξει ριζικά»

Ερωτηθείς κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης πως αποτιμάει τα νέα δεδομένα η απάντηση ήταν η εξής «η αντιμετώπιση των ελληνικών τραπεζών δεν είναι η ίδια. 

Εάν ο SSM δει ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα θα δούμε το καταστροφικό σενάριο να εκτυλίσσεται, θα πρέπει όλες οι τράπεζες να προετοιμαστούν όχι απλά για ένα εμπόδιο αλλά για ένα καταστροφικό σενάριο».

Στην κυβέρνηση η λύση του προβλήματος 

Η κυβέρνηση καλείται να λύσει το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Να ξεπεραστούν τα εμπόδια με τους συμβολαιογράφους και οι τράπεζες να αρχίσουν από αρχές Δεκεμβρίου να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς ώστε να περάσουν ένα μήνυμα σε ΕΚΤ και SSM ότι τηρούν τις δεσμεύσεις. 

Εάν οι επόπτες διαπιστώσουν ότι οι πλειστηριασμοί είναι στον αέρα το σύστημα θα πρέπει να προετοιμαστεί για την αποτυχία των τραπεζών στα stress tests.

Η κρατικοποίηση των τραπεζών, το dilution των μετόχων και η πλήρης αποδιοργάνωση του συστήματος – πάλι – θα δημιουργήσουν ένα domino effect….

Από την άλλη πλευρά όπως έχουμε τονίσει οι τράπεζες χρειάζονται θεραπεία σοκ για τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα. 

Με νέα κεφάλαια και ακόμη μεγαλύτερο capital buffer είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα μπορούν να πωλήσουν προβληματικά assets με ζημίες να εξυγιάνουν ισολογισμούς χωρίς να κινδυνεύει η κεφαλαιακή επάρκεια. 

Εάν τίποτε από αυτά δεν συμβεί το αργότερο το 2019 ο τραπεζικός κλάδος θα αναζητάει λύσεις είτε τύπου bad bank είτε μεγάλης κλίμακας ανακεφαλαιοποιήσεις για να διασωθεί ο κλάδος και να ξεκολλήσει από την στασιμότητα. 

Υποσημείωση 

Όσοι πιστεύουν ότι ο SSM και η ΕΚΤ είναι άνετοι με τις ελληνικές τράπεζες κάνουν μεγάλο λάθος. 

Για καλό και για κακό ας προετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια…και για τα πολύ αρνητικά.  

 Πέτρος Λεωτσάκος (bankingnews.gr)