Μαζική στροφή στην χρήση του πλαστικού χρήματος παρατηρείται στην χώρα μας, μια τάση που ξεκίνησε πριν δυόμισι χρόνια με την επιβολή των capital controls και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία για την χρήση του πλαστικού χρήματος τις ημέρες των εορτών (συναλλαγές αγορών με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς - που διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 30% περίπου σε χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) δημιουργούν νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες το Σαββατοκύριακο 23-24 Δεκεμβρίου ήταν κατά 83% υψηλότερος συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, ο συνολικός τζίρος δε, ήταν κατά 46% αυξημένος συγκριτικά με τον τζίρο των αντίστοιχων ημερών του 2016.
Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώθηκε και το διήμερο 30-31 Δεκεμβρίου, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση κατά 70% στον αριθμό των συναλλαγών και 28% στην αξία τους, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016.
Οι συναλλαγές αγορών που πραγματοποιήθηκαν παραμονές Χριστουγέννων 2017 ήταν περισσότερες κατά 18% από τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν παραμονές Πρωτοχρονιάς, επιβεβαιώνοντας την παράδοση με την μεγαλύτερη εμπορική κίνηση να διαμορφώνεται τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
Από τα στοιχεία που έχουν εξαχθεί συνολικά από 20 Δεκεμβρίου 2017 έως το τέλος του μήνα, προκύπτει επίσης ότι ο μέσος ημερήσιος όρος του αριθμού των συναλλαγών αγορών παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 92% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, κάτι το οποίο δημιουργεί ρεκόρ στη χρήση του πλαστικού χρήματος γενικότερα.
Αποδοχή καρτών σε εμπόρους με τερματικά της Τράπεζας Πειραιώς
Κατά το οκταήμερο 24-31/12/2017 και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, αποτυπώθηκε αύξηση κατά μέσο όρο 33% στους ημερήσιους τζίρους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο μέσος όρος αύξησης των ημερήσιων συναλλαγών ήταν 74%. Η μέση αξία συναλλαγής των ημερών εμφανίζεται μειωμένη κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 γεγονός που καταδεικνύει την ευρεία χρήση των καρτών ακόμη και για καθημερινές συναλλαγές μικρής αξίας. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των μικροσυναλλαγών ( συναλλαγές μικρότερες από 10 ευρώ) τόσο κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα εμφανίζοντας αύξηση κατά 176%, όσο και για το σύνολο του 2017 με αύξηση 211%.
Σε ό,τι αφορά τα ενεργά σημεία αποδοχής συναλλαγών με κάρτες τα οποία εξυπηρετούνται από την Τράπεζα Πειραιώς (εμπορικά καταστήματα με φυσική παρουσία του κατόχου της κάρτας ή ηλεκτρονικά καταστήματα στο διαδίκτυο), κατά το εορταστικό διάστημα αυτά αυξήθηκαν κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Στα σημεία αυτά πραγματοποιήθηκαν 4,6 εκατομμύρια συναλλαγές κατόχων πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών.
Ο κλάδος στον οποίο παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση ως αναμενόταν, ήταν αυτός των σουπερμάρκετ / είδη τροφίμων με τις επιχειρήσεις υγρών καυσίμων, ένδυσης / υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού να ακολουθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια στελέχη της Τράπεζας, παρά την μεγάλη αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών, τα συστήματα της Τράπεζας Πειραιώς λειτούργησαν απρόσκοπτα ανταποκρινόμενα στις αυξημένες απαιτήσεις των ιδιωτών πελατών της τράπεζας αλλά και των εμπορικών επιχειρήσεων που αποδέχονται κάρτες όλων των Τραπεζών με τερματικά της Τράπεζας Πειραιώς. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε ώρες αιχμής, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες ανά δευτερόλεπτο, ξεπέρασε τις 33, νούμερο που συνιστά ρεκόρ για την ελληνική αγορά.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Γιάννης Γραμματικός, επισημαίνει ότι στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου οι καταναλωτές έδειξαν, περισσότερο από ποτέ, συνειδητή προτίμηση στη χρήση καρτών έναντι μετρητών. Αυτό οφείλεται στην ευκολία και την ασφάλεια που συνοδεύει τις κάρτες, ενώ σημαντικό ρόλο στη εκδήλωση αυτής της τάσης έχουν και τα προγράμματα επιβράβευσης των τραπεζών. Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς το πρόγραμμα επιβράβευσης Yellow προσφέρει σημαντικά και μετρήσιμα οφέλη στους κατόχους καρτών που χρησιμοποιούν τις κάρτες τους.
Ο κ. Γραμματικός επισημαίνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές που απαιτούνται καθώς και σε στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του κυκλώματος πληρωμών και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των κατόχων των καρτών
Πως γίνεται μια συναλλαγή
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους ειδικούς στην πραγματοποίηση μίας συναλλαγής με κάρτα συμμετέχουν τουλάχιστον 4 μέρη.
Ο πελάτης - κάτοχος της κάρτας, η Τράπεζα που έχει εκδώσει την Κάρτα, η τράπεζα/πάροχος που έχει χορηγήσει τερματικό αποδοχής συναλλαγών (EFT/POS) και η επιχείρηση.
Το δε κύκλωμα συναλλαγών βασίζεται σε επίπεδο τεχνολογικής υποδομής στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο (απλή γραμμή τηλεφώνου, σύνδεση Ethernet ή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας) και στις τερματικές συσκευές EFT/POS (ή στα websites/e-Shops).