Διπλό deal θα ανακοινωθεί σύντομα στις συνεταιριστικές τράπεζες, με δύο συγχωνεύσεις, ενώ έρχεται και μία νέα άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.
Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συνεταιριστικών τραπεζών.
Το «μέτωπο του Βορρά» που αντιμετώπιζε προβλήματα κάλυψε τις αυξήσεις κεφαλαίου και έρχονται δύο συγχωνεύσεις στις Συνεταιριστικές Τράπεζες Σερρών, Πιερίας, Δράμας και Εβρου.
Συγκεκριμένα, οι συνεταιριστικές Σερρών και Πιερίας κάλυψαν τα απαιτούμενα κεφάλαια ύψου 1,2 εκατ ευρώ κι τώρα εκκρεμεί η συγχώνευση τους με απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πειρίας από τη Σερρών. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τις συνεταιριστικές Δράμας και Εβρου, καθώς και αυτές κάλυψαν τα απαιτούμενα κεφάλαια ύψους 1,5εκαατ ευρώ και τώρα αναμένεται η απορρόφηση της Εβρου από την Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας.
Την ίδια ώρα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου συγκεντρώνοντας το ποσό των 19 εκατ. ευρώ, γεγονός που της επιτρέπει να αποκτήσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Το σχετικό αίτημα για αδειοδότηση νέων καταστημάτων αναμένεται να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και η Ηπείρου θα αποκτήσει παρουσία στην Αθήνα. Η Ηπείρου κλείνει φέτος 40 χρόνια παρουσίας καθώς ιδρύθηκε το 1978 ως Πιστωτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων, το 1993 εξελίχθηκε σε συνεταιριστική τράπεζα το 1993 και σήμερα έχει δίκτυο 8 καταστημάτων -τα 5 στο νομό Ιωαννίνων- και άλλα τρία σε Αρτα, της Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.
Τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου ύψους 30εκατ ευρώ έχει ξεκινήσει και η Παγκρήτια Τράπεζα (όπως είχε αποφασιστεί στη γενική συνέλευση), ενώ συμμετοχή στην αύξηση με 7-8 εκατ. ευρώ θα έχει και ο στρατηγικός επενδυτής Lyktos Participations του κ. Μιχάλη Σάλλα, καθώς επιθυμεί να διατηρήσει το ποσοστό του 20%.
Η μεγαλύτερη είναι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1994 και σήμερα διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στην Κρήτη με 45 καταστήματα, ενώ έχει παρουσία πανελλαδικά με 7 καταστήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο αγοράς της Παγκρήτιας στις καταθέσεις, με 13% στην Κρήτη και πάνω από 20% στο νομό Ηρακλείου, την φέρνει στην πρώτη θέση στο νησί, ενώ την πρώτη θέση έχει και στα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κρήτης.
Ωστόσο το τοπίο των συνεταιριστικών τραπεζών αλλάζει και πάλι με τις δύο συγχωνεύσεις καθώς ο αριθμός των τραπεζών μειώνεται στις επτά.
Από αυτές άδεια πανελλαδικής εμβέλειας έχουν η Παγκρήτια και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και τώρα αναμέναται ανάλογη έγκριση να λάβει και η Ηπείρου.
Η συνεταιριστική τράπεζα Θεσσαλίας δραστηριοποιείται σε επίπεδο περιφέρειας και η Τράπεζα Καρδίτσας σε επίπεδο νομού.
Έφη Καραγιώργου (mononews.gr)