Ακόμη πιο εμφατικά στο προσκήνιο φέρνει τα ζητήματα των τραπεζών, και δη αυτό των "κόκκινων" δανείων, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, στενεύοντας ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες.
Άμεση ένδειξη για το πόσο πιέζει πλέον ο χρόνος είναι η χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για ενδεχόμενη επίσπευση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, η ΕΚΤ ίσως διενεργήσει νωρίτερα του χρόνου τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να έχει οριστικοποιήσει τα δεδομένα πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το τριετές πρόγραμμα προσαρμογής που λήγει τον Αύγουστο του 2018. Αυτό, σύμφωνα με την πηγή, σημαίνει ότι το stress test στις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει αρκετός χρόνος πριν από τον Αύγουστο του 2018, για να πραγματοποιηθεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εάν η άσκηση αντοχής αναδείξει κεφαλαιακά ελλείμματα.
Με βάση τα παραπάνω, το "ρολόι" για τα stress tests της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες "χτυπάει" για τον Φεβρουάριο του 2018, καταδεικνύοντας το πόσο "σφίγγουν" οι απαιτήσεις σε πολύ μικρότερα χρονικά περιθώρια πλέον. Και μάλιστα, σε δυσκολότερο περιβάλλον που διαμορφώνει για τα ελληνικά θέματα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.
Αυτό αποτύπωσε χθες η πτώση του 11,7% στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, περιέχοντας τόσο τον προβληματισμό για το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να κινηθούν οι ελληνικές τράπεζες, όσο και τον προβληματισμό για τις επιδόσεις τους στο κρίσιμο μέτωπο των "κόκκινων" δανείων.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, και μόνο το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία θα απαιτήσει χρόνο μέχρι να ισορροπήσει, τη στιγμή που η Ελλάδα δεν διαθέτει χρόνο, δυσχεραίνει εκ προοιμίου τις συνθήκες και στενεύει τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την ανάταξη των τραπεζών μέσω της δραστικής μείωσης των "κόκκινων" δανείων.
Με ορίζοντα τον Αύγουστο του 2018, οπότε στόχος είναι η Ελλάδα να εξέλθει των μνημονίων, έχοντας πρόσβαση για τη χρηματοδότησή της στις αγορές, εντείνεται η αγωνία για το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, θα τρέξουν υφιστάμενα και νέα επενδυτικά έργα και θα καταστούν εφικτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης που θα γυρίσουν σελίδα για τη χώρα.
Όπως λένε οι τραπεζίτες, το ευκταίο θα ήταν η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο, προοιωνίζοντας καθυστερήσεις ενδεχομένως και μετά τον Φεβρουάριο του 2018. Η εμπειρία από την "πρόοδο" επενδυτικών projects φοβίζει για ενδεχόμενες νέες εμπλοκές σε κρίσιμα έργα. Οι φόβοι αυτοί σκιάζουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από το πρόγραμμα προσαρμογής. Η προοπτική δε της υπογραφής και νέου προγράμματος μετά τον Αύγουστο του 2018, θα είναι πολύ πιο δυσμενής αν οι αγορές δεν έχουν ανοίξει την πόρτα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επειδή δεν θα έχει εκτελεσθεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και πλέον θα έχει χαθεί κάθε εμπιστοσύνη.
Όλο αυτό το δύσκολο περιβάλλον είναι που σκιάζει, ακόμη περισσότερο μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, το τοπίο για τις ελληνικές τράπεζες και βάζει σε "μεγεθυντικό φακό" το πρωταρχικό ζήτημα των "κόκκινων" δανείων. Πρόκειται για το θέμα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις επαφές που θα έχουν με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, σήμερα και αύριο στο Λονδίνο, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο κορυφαίο χρηματοπιστωτικό συνέδριο της Bank of America/Merrill Lynch, Annual Financials CEO Conference.
Σημειώνεται ότι οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο εντάθηκαν με την πληροφορία ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έθεσε στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι "κοιτάζοντας γενικότερα την Οικονομία, αν επιλυθεί το θέμα των "κόκκινων" δανείων, δεν θα υπάρχει ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες".
Πρόκειται για μία τοποθέτηση που λέει καθαρά πως θα υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες, δηλαδή θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, σε περίπτωση που δεν λυθεί το θέμα των "κόκκινων" δανείων.
Ανάλογο "σήμα", παρά την αρνητική τοποθέτησή της έναντι της θέσης του ΔΝΤ για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, έχει δώσει στους Έλληνες τραπεζίτες και η ΕΚΤ (SSM) στις πρόσφατες επαφές στη Φρανκφούρτη. Σημειώνεται δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του έτους, εξονυχιστικός έλεγχος του SSM στα "κόκκινα" δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν κεφαλαιακές "τρύπες" ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests του 2018.
Μέχρι στιγμής, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανταποκριθεί στον επιθυμητό βαθμό στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι του SSM για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων. Η ελλιπής αυτή ανταπόκριση, την οποία ο SSM συνδέει κατά κύριο λόγο με την απουσία μέτρων καταναγκασμού για την είσπραξη οφειλών (βλ. πλειστηριασμοί), θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο την ατζέντα των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων την προσεχή διετία. Ήδη μέσα στην εβδομάδα, θα εγκριθούν από τα διοικητικά συμβούλια όλων των τραπεζών αναθεωρημένα πλάνα για το μίγμα της μείωσης των NPEs, με αύξηση των ρευστοποιήσεων (συμπεριλαμβανομένων πλειστηριασμών) και των πωλήσεων δανείων, τα οποία θα υποβληθούν αρχές Οκτωβρίου στον SSM.
Νένα Μαλλιάρα (Capital.gr)