Περιθώριο μέχρι τις 10 Φεβρουάριου δίνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στους εργαζόμενους, ώστε να σταθμίσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο θυμίζουμε ότι τρέχει από τον Μάιο του 2019. Δεδομένα, που σύμφωνα με πηγές της Εθνικής, θα προκύψουν από το νέο ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση αύριο και θα περιλαμβάνει αναμόρφωση της διάταξης Πετρόπουλου για το ΛΕΠΕΤΕ.
Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, η αναμόρφωση της διάταξης θα ενταχθεί σε άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα έρθει αργότερα.
Με πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου αποχώρησαν, από τις αρχές του 2019, περισσότεροι από 800 υπάλληλοι της Εθνικής τράπεζας και στόχος της διοίκησης είναι αποχωρήσουν περισσότεροι από 1.000. Ένα επιπλέον κίνητρο αφορά το γεγονός ότι τα προγράμματα εθελουσίας, που θα ακολουθήσουν – και αυτό αφορά όλες τις τράπεζες – θα είναι λιγότερο γενναιόδωρα, δηλαδή θα έχουν μικρότερες αποζημιώσεις.
Ανταλλαγή ομολόγων
Στο μεταξύ, με νέα ομόλογα 30 ετών αντάλλαξε η Ελλάδα τα 3,3 δισ. ευρώ σε κυβερνητικά ομόλογα, που είχε στην κατοχή της η Εθνική Τράπεζα με ωρίμανση το 2026, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος. Το κουπόνι στα νέα ομόλογα είναι περίπου 3,25% και η απόδοση κοντά στο 2,5% αναφέρει πηγή στο πρακτορείο. Σημειώνεται ότι, τα ομόλογα που αντικαταστάθηκαν είχαν εκδοθεί, προκειμένου να στηρίζουν swap Titlos. To Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει και σε νέες εκδόσεις ομολόγων τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Άρτεμις Σπηλιώτη BnB