Ποινή φυλάκισης 7 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε 49χρονο, πρώην ταμία τραπεζικού υποκαταστήματος στην Καρδίτσα καθώς κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση και για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση.

Ο κατηγορούμενος, ως κεντρικός ταμίας και έχοντας πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, σχεδόν για μια δεκαετία και ειδικότερα την περίοδο 2008 – 2017 και σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται να υπεξαίρεσε το συνολικό ποσό των 256.000 ευρώ. Η πολυετής δράση του αποκαλύφθηκε τυχαία όταν καταθέτρια απευθύνθηκε στην τράπεζα προκειμένου – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- προκειμένου να εκταμιεύσει χρήματα για τον γάμο του παιδιού της. Την ημέρα εκείνη ο κατηγορούμενος απουσίαζε, με την καταθέτρια να μένει εμβρόντητη όταν άλλος ταμίας της ανακοίνωσε πως ο λογαριασμός της… δεν είχε χρήματα.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του παραδέχθηκε τις πράξεις του και μάλιστα προσφέρθηκε να επιστρέψει «ακόμη και αύριο» χρήματα στα θύματά του, για να αποδώσει τις πράξεις του σε χρέη στα οποία φέρεται πως εγκλωβίστηκε την περίοδο του Χρηματιστηρίου και μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα να τα αποπληρώσει, άρχισε να «βάζει χέρι» στις αποταμιεύσεις καταθετών, μεταξύ των οποίων και συγχωριανοί του. Χωρίς επίσης να καταφέρει στη συνέχεια να καλύψει τα υπεξαιρεθέντα, μετά και τον φαύλο κύκλο που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των πράξεών του. Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν τραπεζικοί υπάλληλοι και πρώην συνάδελφοι του κατηγορουμένου όπως και καταθέτες – παθόντες με την υπεράσπιση του κατηγορουμένου να αμφισβητεί το ποσό του κατηγορητηρίου, λέγοντας ότι δεν ανέρχεται σε 265.000 ευρώ αλλά σε 152.000 ευρώ, αφού τόσα ήταν τα χρήματα που επέστρεψε η Τράπεζα στους παθόντες – πελάτες της. Στο πολυσέλιδο βούλευμα περιγράφονται αναλυτικά οι πολυάριθμες πράξεις του κατηγορουμένου, ο οποίος εντός του χρονικού διαστήματος από τις 21-4-2008 έως και τις 7- 3-2017», «έχοντας την ιδιότητα του κεντρικού ταμία του υποκαταστήματος της τράπεζας» στην Καρδίτσα «και εξ αυτού του λόγου τη δυνατότητα πρόσβασης στο κεντρικό ταμείο και στους προσωπικούς λογαριασμούς των πελατών του εν λόγω τραπεζικού ιδρύματος, καθώς και στα χρηματοδέματα, που μεταφέρονταν με χρηματαποστολή», «με πρόθεση προέβη σε λογιστική μεταφορά» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών που «χωρίς τη συναίνεση των τελευταίων ή άλλη νόμιμη δικαιολογητική αιτία», ποσά τα οποία ιδιοποιήθηκε παράνομα.

Στο βούλευμα περιγράφονται αναλυτικά, ημερομηνίες και εκταμιεύσεις, μικρότερων ή μεγαλύτερων χρηματικών ποσών όπως και για τα «πλαστά έγγραφα» που χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος για «να παραπλανήσει», «τους υπαλλήλους της τράπεζας που διενεργούσαν στο τέλος κάθε ημέρας, έλεγχο του ταμείου».

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του πρώην ταμία σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με τον Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να τον κρίνει ένοχο για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση αντικειμένου αξίας άνω των 120.000 ευρώ και για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση με σκοπούμενο όφελος και αντίστοιχη ζημία των 120.000 ευρώ. Επιβάλλοντας έτσι συνολική ποινή φυλάκισης 7 ετών, μετατρέποντάς την προς 5 ευρώ ημερησίως, ενώ η έφεση είχε αναστέλλουσα δύναμη, με τον μετανοημένο πρώην ταμία να παραμένει ελεύθερος.

Βαγγέλης Κακάρας, Ελευθερία