Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το καλοκαίρι και σε δυναμική εμπλοκή της στην ευρεία προσπάθεια της αναδιάρθρωσης του δανεισμού υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, στοχεύει η Atlas Bank. Πρόκειται για το δημιούργημα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Άνθιμου Θωμόπουλου και του Atlas Merchant Capital που εξαγόρασε από την Credit Agricole την άδεια της Credicom Consumer Finance.
H Atlas Bank (όπως πιθανότατα θα βαφτιστεί η νέα τράπεζα) έλαβε πρόσφατα το "πράσινο φως" από την ΤτΕ και τον SSΜ που ενέκριναν την εξαγορά της άδειας της Credicom Consumer Finance και τη μετατροπή της σε επενδυτική τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το business plan που κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι στόχος της νέας τράπεζας θα είναι η χρηματοδότηση υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και η περαιτέρω κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το business plan, η νέα τράπεζα θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην προσπάθεια των τραπεζών για την απομόχλευση των ισολογισμών τους, φιλοδοξώντας να τοποθετήσει κεφάλαια σε επιχειρήσεις που θα γίνουν αντικείμενο αναδιαρθρώσεων. Μάλιστα η συνεισφορά νέων κεφαλαίων θα γίνει σε ευνοϊκές τιμολογήσεις και με λιγότερες απαιτήσεις απόδοσης από τις συνήθως απαιτούμενες από πλευράς των private equity funds.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Atlas Capital έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει στην αύξηση κεφαλαίου της νέας τράπεζας 100 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι τα αντληθέντα κεφάλαια τουλάχιστον να διπλασιαστούν, διαμορφώνοντας υψηλό συντελεστή κεφαλαιακής μόχλευσης, της τάξεως του 4% - 5%, και οδηγώντας το ενεργητικό της στα επίπεδα των 2 δις. ευρώ.
Η συμμετοχή του Atlas Capital στο εγχείρημα του Άνθ. Θωμόπουλου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς και διατελέσαντος προηγουμένως CFO στην Εθνική Τράπεζα, είναι ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένης και της παρουσίας του ιδρυτή του και έμπειρου τραπεζίτη, Bob Diamond (Barclays, CS First Boston, Morgan Stanley). To Atlas Merchant Capital ιδρύθηκε το 2013 από τους Bod Diamond και David Schamis και επενδύει σε εταιρίες του χρηματοοικονομικού τομέα.
Η δραστηριοποίηση της νέας επενδυτικής τράπεζας στην εγχώρια αγορά είναι απότοκος του περιβάλλοντος που διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα με επίκεντρο τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. Οι ανάγκες που διαμορφώνονται οδηγούν ουσιαστικά στην αναβίωση του merchant banking της δεκαετίας του 1980, καθώς το πλαίσιο της διαχείρισης που προβλέπει συνδιαχείριση ή μεταβίβαση "κόκκινων" δανείων σε εξειδικευμένα funds δίνει μεν μεγάλες δυνατότητες στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια, ωστόσο μειώνει τα περιθώρια κέρδους που μπορούν να έχουν από ανακτήσεις δανείων.
Κατόπιν αυτού, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι οι τράπεζες εξετάζουν την πρόσληψη μεμονωμένων εξειδικευμένων στελεχών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, τα οποία θα αναλάβουν συμπληρωματικά ή και εναλλακτικά την αναδιάρθρωση και την ανάκτηση δανείων.
Οι τράπεζες διαθέτουν εσωτερικές μονάδες διαχείρισης των προβληματικών τους δανείων, ενώ θα προσεγγισθούν εντονότερα στο μέλλον από funds στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων επιχειρηματικών δανείων. Ωστόσο, οι εξελίξεις και η ανάγκη να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους θα τις υποχρεώσουν να στραφούν στην ξεχασμένη "εμπορική τραπεζική" (merchant banking), που ήταν η αφετηρία τους σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, προτού κάνει ακόμη την εμφάνισή του το retail banking. Υπενθυμίζεται χαρακτηριστικά ότι η σημερινή Eurobank προέκυψε το 1988 -1989, ως ιδέα του αείμνηστου Γεώργιου Γόντικα για την ίδρυση μιας "merchant bank", η οποία εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά με την επωνυμία Euromerchant Bank.
Οι εξελίξεις φαίνεται ότι οδηγούν τις τράπεζες πίσω στις ρίζες τους. Και αυτό διότι η "αρχιτεκτονική" που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια, τις έχει μετατρέψει από χρηματοδότες της Οικονομίας, στους μεγαλύτερους επενδυτές distressed χαρτοφυλακίων. Οφείλουν λοιπόν, να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος από τις ακούσιες επενδύσεις τους σε "κόκκινα" δάνεια, παράλληλα με την εκ νέου χρηματοδότηση της Οικονομίας.
Νένα Μαλλιάρα (Capital.gr)