Ενώπιον δύσκολων -και σκληρών- αποφάσεων θα βρεθούν κατά το επόμενο εξάμηνο οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Οι πιέσεις του SSM , του ΔΝΤ και των ξένων funds που παρακολουθούν τον κλάδο για οικονομίες πάσης φύσεως αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων αλλά και σε πρώτη φορά σε μαζικές απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων που αναμένεται ακόμα και να υπερβούν τα 5.000 άτομα.
Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Αν και από την αρχή της κρίσης οι θέσεις εργασίας στον τραπεζικό κλάδο μειώθηκαν κατά 50% ακολουθήθηκε η διαδικασία της συναινετικής αποχώρησης . Οι αποχωρούντες απολάμβαναν σημαντικά κίνητρα που σε πολλές περιπτώσεις υπερέβαιναν τους 24-26 μισθούς ή τη δυνατότητα να λαμβάνουν το 50-70% του μισθού τους για μια ακόμα πενταετία εξασφαλίζοντας και τις αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.
Σήμερα το σύστημα της εθελουσίας εξόδου έχει εξαντλήσει τα όρια του. Το νομικό πλαίσιο για τις απολύσεις και στον τραπεζικό τομέα έχει αλλάξει και είναι πιο «ανοιχτό». Παράλληλα η τρίτη ανακεφαλαιοποιήση το 2015 των τραπεζών μηδένισε κάθε περιθώριο για νέα προγράμματα εθελουσίας ακόμα και αν αυτό το θέλουν οι σημερινοί διοικούντες το τραπεζικό σύστημα.
Εξάλλου η τάση μείωσης των τραπεζικών καταστημάτων και των εργαζομένων στις τράπεζες είναι συνολική και αφορά το σύνολο της ευρωζώνης. Πρόσφατα κορυφαίος παράγων της ΕΚΤ εκτίμησε ότι σύντομα το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων στην ΕΕ θα περιοριστεί κατά 30%. Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής τραπεζικής οδήγησε σε κατάργηση των ουρών στις τράπεζες. Σήμερα η πλειοψηφία των εργασιών γίνεται μέσω των νέων τεχνολογιών ενώ υπάρχουν σημαντικά αντικίνητρα που αποτρέπουν τους συναλλασσόμενους να επικοινωνήσουν με τα γκισέ. Ακόμα και για την πληρωμή φόρων «εφευρέθηκε» ειδικό τέλος.
Σημειώνεται ότι στην αρχή της κρίσης το 2008 ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων των τραπεζών στην Ελλάδα ήταν 65.000 άτομα. Το 2011 μειώθηκε σε 59.953 , το 2016 σε 46.000 ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι δεν υπερβαίνει κατά πολύ τα 35.000 άτομα. Αντίστοιχα ο αριθμός των καταστημάτων από 4.500 , μειώθηκε το 2015 σε 2.542 , το 2016 σε 2.332 και σήμερα υπολογίζεται στα 2.200 καταστήματα.
Bασίλης Κατσαρός (FmVoice.gr)
* H φωτογραφία είναι αρχείου