Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι ξένοι επενδυτές την απελευθέρωση της αγοράς κόκκινων δανείων, η οποία κρύβει τρομαχτικές ευκαιρίες, όπως αποκαλύπτει κορυφαίο στέλεχος ξένου fund που επενδύει στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τις επενδύσεις των ξένων funds που παρακολουθούν στενά την Ελλάδα και την εκτίναξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.
Αυτό που θα απελευθερώσει τα «χέρια» των επενδυτών είναι να περάσει η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρήσεων στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα αναζητούν επενδυτές για να ρευστοποιήσουν τις εγγυήσεις. Ήδη γίνονται κάποιες κινήσεις επιλεκτικά από τις τράπεζες, αλλά σε πολύ περιορισμένο βαθμό, αναφέρει το στέλεχος του κυπριακού fund.
Η εταιρεία επενδύσεων τόλμησε να επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από έξι χρόνια, παρά τη σφοδρή κρίση και την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας. Επικεντρώθηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον ξενοδοχειακό κλάδο, αγοράζοντας ξενοδοχεία με σοβαρά οικονομικά προβλήματα (distressed assets) ή άλλα ακίνητα που έβρισκε σε «τιμή ευκαιρίας» λόγω της δραστικής πτώσης στις τιμές των ακινήτων.
Έχοντας λάβει τεράστιο ρίσκο –σε μια εποχή που οι συζητήσεις για Grexit φούντωναν επικίνδυνα– σήμερα δρέπει τους «καρπούς» των επενδύσεών της που ανέρχονται συνολικά στα 20 εκατ. ευρώ. «Ποντάραμε στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και επιβραβευθήκαμε με πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις», παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος του fund.
Προς το παρόν, το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών του περιλαμβάνει αποκλειστικά ξενοδοχειακά project στην Κρήτη, ωστόσο, σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλα μεγάλα νησιά όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Ζάκυνθος.
Οι ευκαιρίες δεν «κρύβονται» στην Αθήνα
Ερωτηθείς εάν σκοπεύει η εταιρεία του να επενδύσει σε τουριστικά ακίνητα στα αστικά κέντρα, ο ίδιος εξηγεί ότι οι πραγματικές ευκαιρίες βρίσκονται στην περιφέρεια της χώρας, η οποία απορροφά και το 80% των τουριστών.
Ειδικότερα για την Κρήτη, μας αναφέρει ότι το 2016 προσγειώθηκαν στα αεροδρόμια των Χανίων και του Ηρακλείου 4 εκατ. τουρίστες περίπου, ενώ το νησί έχει τη δυναμικότητα να προσελκύσει «άνετα» 6 εκατ. τουρίστες –μια δυναμική αύξησης της τουριστικής κίνησης κατά 50%, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Πεδίον δόξης λαμπρό» για τα μικρά funds
Τα μεγάλα funds, όπως 3-4 που έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δεν ασχολούνται με επενδύσεις κάτω των 30-40 εκατ. ευρώ, μας εξηγεί ο νομικός σύμβουλος του fund. «Δεδομένου, όμως, ότι την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα συνθέτουν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχει τεράστιο περιθώριο δράσης για εμάς, τα μικρότερα funds», σημειώνει.
Η εταιρεία που εκπροσωπεί προχωρά σε επενδύσεις 1-2 εκατ. ευρώ, οι οποίες θεωρούνται «below standard» για τα μεγάλα venture capitals, οπότε υπάρχει ένα αναξιοποίητο πεδίο –ιδίως εάν λάβει κανείς υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί τουριστικοί επιχειρηματίες λόγω της κρίσης.
Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της επένδυσης, το fund προσβλέπει σε αποδόσεις της τάξης του 12% ετησίως, σε ορίζοντα 10-15 ετών. Ειδικά στις νέες επενδύσεις (greenfield projects), ο ορίζοντας τις επένδυσης είναι μακροπρόθεσμος –σαν να αγοράζει κανείς ένα 15ετές ομόλογο. «Αυτές τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις είναι που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα», καταλήγει.
Βάσω Αγγελέτου