Καταστροφική ανατροπή της άφιξης μεγάλου αριθμού τουριστών, βάσει κρατήσεών τους σε καταλύματα, παρατηρήθηκε το φετινό καλοκαίρι στο νησί της Αλοννήσου.
Σημαντικός αριθμός καταλυμάτων είχε διασφαλίσει κρατήσεις, ήδη από τα τέλη του μηνός Απριλίου 2018, με αυξητική τάση για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και ενώ αναμενόταν μια καλή τουριστική σεζόν για το νησί, ξαφνικά όλα άλλαξαν…
Σύμφωνα με όσα παρατηρεί η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού, η ιδιαίτερα υποσχόμενη εικόνα των κρατήσεων «βασίστηκε εν πολλοίς στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλοννήσου με τη Σκιάθο, η οποία και φιλοξενεί το Διεθνές Αεροδρόμιο, που καλείται να εξυπηρετήσει όλο το νησιωτικό συγκρότημα των Σποράδων.
Παρά ταύτα, ο συγκεκριμένος προγραμματισμός μεγάλης άφιξης τουριστών ανετράπη, καθώς πολλά εκ των αναρτημένων σε δημοσιευμένους πίνακες δρομολόγια ανεστάλησαν χωρίς πρότερη ειδοποίηση, ενώ παρατηρήθηκε επίσης το φαινόμενο, αναμενόμενες (και δεδομένες για πρότερα έτη) ακτοπλοϊκές συνδέσεις που εξυπηρετούν τους αφικνούμενους αεροπορικώς επισκέπτες της Αλοννήσου, να μην είχαν οριστικοποιηθεί από μέρους των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμη και εντός των μηνών Μαΐου και Ιουνίου.
Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια, εξαιρετικά σημαντικός αριθμός κρατήσεων να αποτυπωθεί στη συνέχεια σε πλήθος ακυρώσεων, καθώς ετίθετο εν αμφιβόλω η φερεγγυότητα της ακτοπλοϊκής ανταπόκρισης.
Παράλληλα, η αβεβαιότητα επί των ακτοπλοϊκών δρομολογίων συνέβαλε στο φαινόμενο των αναιμικών κρατήσεων για το εν λόγω διάστημα, καθώς και στη χρονική μεταφορά της ημερομηνίας έναρξης δραστηριότητας για καταλύματα με εποχιακό χαρακτήρα (παρατηρήθηκε το φαινόμενο, ξενοδοχειακές μονάδες, ελλείψει πελατειακού κοινού, και όχι δυνητικού ενδιαφέροντος, να άνοιξαν μόλις την 1η Ιουνίου)».
Αυτό διαπιστώθηκε, μετά από επαφή που είχαν κλιμάκια της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας με μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών του νησιού, κατά την περίοδο του Ιουλίου.
Το γεγονός καταγράφηκε και ανακοινώθηκε σε έγγραφο που απέστειλε η Υπηρεσία στον Δήμο Αλοννήσου, απευθύνοντάς του πρόσκληση συνάντησης, προκειμένου να συζητήσουν «μια ιδιαίτερα προσεγμένη πρόταση, η οποία έχει ως κοινό παρονομαστή τη φερέγγυα Διασύνδεση με τον Διεθνή Αερολιμένα Σκιάθου».
Η συνάντηση προτείνεται να γίνει το χρονικό διάστημα μεταξύ 1 και 15 Οκτωβρίου.
Η πρόταση της Υπηρεσίας Τουρισμού
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο προϊστάμενος Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, κ. Νίκος Σαρούκος, στην προαναφερόμενη πρόσκληση της Υπηρεσίας προς τον Δήμο Αλοννήσου προτείνεται το εξής: «Το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο για την Υπηρεσία επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη αυστηρά χρονοθετημένης (και δη αξιόπιστης) ακτοπλοϊκής διασύνδεσης, έχει εντοπιστεί από πλευράς μας, ήδη από τα τέλη του έτους 2016, και μάλιστα ως παθογένεια που χαρακτηρίζει το τουριστικό προϊόν των νησιών των Σποράδων που στερούνται αερολιμένα (Αλόννησος, Σκόπελος).
Κατά το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της άφιξης του συγκεκριμένου Κλιμακίου Ελέγχου της Διεύθυνσής μας στην Αλόννησο (κατά το πρώτο μισό το παρόντος μηνός Ιουλίου 2018), είχαμε ήδη προχωρήσει σε διεξοδική έρευνα επί του όλου θέματος, προκειμένου να αναζητήσουμε και να προτείνουμε λύσεις, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από πρακτικότητα και αποτελεσματικότητα, με θετικό οικονομικό και κοινωνικό πρόσημο.
Θεωρούμε λοιπόν πως πιθανόν να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε μια ιδιαίτερα προσεγμένη πρόταση, η οποία έχει ως κοινό παρονομαστή τη φερέγγυα Διασύνδεση με τον Διεθνή Αερολιμένα Σκιάθου και ως εκ τούτου να δρομολογηθεί μία βάση η οποία μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, τόσο για την αύξηση της επισκεψιμότητας (κατ' επέκταση ενισχύοντας και ένα ενδεχόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον), όσο και για την ποιότητα ζωής των ίδιων των κατοίκων.
Η Υπηρεσία μας έχει εντοπίσει μία τέτοια πρωτοβουλία στον Ελλαδικό νησιωτικό χώρο, όπου μάλιστα έχει ιδιαίτερη επιτυχία για σειρά ετών, λειτουργώντας ως γέφυρα που έχει αμβλύνει το εμπόδιο της νησιωτικότητας, ενώ έχει ενθαρρύνει τη δημιουργία στοχευμένων προϊόντων από tour operators, ενισχύοντας ακόμα και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με δυναμική δωδεκάμηνης διάρκειας κατ' έτος.
Το συγκεκριμένο μοτίβο καλούμαστε να το προσαρμόσουμε στις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων, προκειμένου αυτό να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στην κάλυψη των εξειδικευμένων αναγκών που ορίζουν, μεταξύ άλλων, η ανθρωπογεωγραφία και η τοπική οικονομία.
Πιστεύουμε ότι το να τεθεί ως βάση συζήτησης ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα, αποτελεί μονόδρομο για εξαίρετης μοναδικότητας προορισμούς, όπως τα νησιά των Σποράδων, τα οποία μόνον όφελος έχουν να αποκομίσουν από την πραγμάτωση ενός τέτοιου στόχου.
Πιστεύουμε, επίσης, ότι - υπό βασική προϋπόθεση τη σύμπνοια μεταξύ των τριών νησιών του συμπλέγματος - η όλη πρόταση είναι δυνατόν να καταστεί υλοποιήσιμη ακόμη και μέχρι το έτος 2020, διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό ένα νέο τοπίο στην τοπική τουριστική αγορά.
Απευθυνόμαστε στον Δήμο Αλοννήσου, τόσο διότι η Αλόννησος αποτελεί το ανατολικότερο νησί που ανήκει στη σφαίρα επιρροής του Αερολιμένα Σκιάθου, όσο και διότι εκεί η Υπηρεσία μας έχει εντοπίσει, αναλογικά με το πλήθος των τουριστικών επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη αναγκαιότητα εφαρμογής της όλης πρότασης.
Το ζήτημα, ως περιγράφεται ανωτέρω, σαφώς και αγγίζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και τη γειτονική Σκόπελο, ενώ όφελος θα αποκομίσει και η "οικοδέσποινα" του αεροδρομίου, Σκιάθος, καθώς η διασύνδεση θα αναδείξει το τρίπτυχο «Σκιάθος - Σκόπελος - Αλόννησος» ως έναν νέο - κοινό - προορισμό, επιτυγχάνοντας ένα προϊόν που προσομοιάζει σε εναλλαγή νήσων / island hopping, σε μικρή κλίμακα».
Λένα Κισσάβου (Eλευθερία)