Συναγερμό έχει προκαλέσει στην τουριστική αγορά, αλλά και στην κυβέρνηση, η είδηση πως η Γερμανία «υποβάθμισε» την Ελλάδα στην κατηγορία των χωρών υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ που ανακοίνωσε τη νέα λίστα με τις χώρες υψηλού κινδύνου, σε αυτή περιλαμβάνεται επίσης η Ολλανδία.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να έχει σοβαρές πρακτικές επιπτώσεις. Ωστόσο, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος, εάν οι υγειονομικές συνθήκες στην Ελλάδα επιδεινωθούν, να υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα κατά την επιστροφή των Γερμανών τουριστών από τη χώρα μας. Προς το παρόν και για όσο η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα των χωρών υψηλού κινδύνου, οι Γερμανοί υπήκοοι θα πρέπει να φέρουν αρνητικό τεστ για να αποφύγουν την καραντίνα.

Εάν δημιουργηθούν περαιτέρω εμπόδια στα ταξίδια των Γερμανών, οι επιπτώσεις για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι σημαντικές, καθώς αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά μας. Θα έλθει δε σε μια στιγμή που αναπτερώνονταν οι ελπίδες, καθώς από 19 Ιουλίου οι Βρετανοί (δεύτερη μεγαλύτερη αγορά) μπορούν να ταξιδεύουν οπουδήποτε θέλουν αρκεί να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το 2019 η Γερμανία έστειλε στην Ελλάδα 4 εκατ. ταξιδιώτες, οι οποίοι δαπάνησαν 3 δισ. ευρώ. Φέτος ήταν η πρώτη από τις πέντε μεγάλες αγορές μας που άνοιξε. Επίσης, οι Γερμανοί είναι αυτοί που έχουν την πρόθεση να ταξιδέψουν στο εξωτερικό περισσότερο από τους άλλους Δυτικοευρωπαίους. Σύμφωνα με έρευνα της Mindhaus, από τους Γερμανούς που έχουν κάνει ή θα κάνουν εμβόλιο, το 30% επιθυμεί να κάνει διακοπές στη χώρα του, το 28% σε γειτονική χώρα και το 26% σε μη γειτονική, όπως η Ελλάδα.

Στους Αγγλους εμβολιασμένους, το 44% επιθυμεί να κάνει διακοπές στη χώρα του, το 22% σε γειτονική χώρα και μόνο το 17% σε μη

Εάν επιδεινωθεί η πανδημία, θα επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα κατά την επιστροφή των Γερμανών τουριστών από τη χώρα μας.

γειτονική. Μεταξύ των Γάλλων, το 40% θέλει να κάνει διακοπές στη Γαλλία, το 32% σε κάποια γειτονική χώρα και μόλις το 12% θέλει να ταξιδέψει σε πιο μακρινό προορισμό. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαιώνουν τη μείωση των απωλειών της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 6.015.373 επιβάτες, παρουσιάζοντας μικρή πτώση κατά 2,8%, κάτι το οποίο εξηγείται από το γεγονός ότι το α΄ τρίμηνο του 2020 ο ταξιδιωτικός κλάδος δεν είχε διαταραχθεί ιδιαιτέρως από την COVID-19.

Καθημερινή