Άλλαξε, σύμφωνα με πληροφορίες, απόφαση η Κτηματική για το ιδιοκτησιακό στις Νηές Μαγνησίας και η ενημέρωση της Μητρόπολης και της επενδυτικής εταιρείας αναφέρει πως ταυτοποιήθηκε η έκταση σε σύγκριση με τους τίτλους ιδιοκτησίας. «Έχουμε πληροφόρηση, αλλά ακόμη δεν έχουμε στα χέρια μας τα επίσημα έγγραφα» αναφέρουν οι πηγές της Μητρόπολης, αλλά δεν κρύβεται η ικανοποίηση στις δηλώσεις, για τις εξελίξεις, μετά από τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους.
Η Μητρόπολη Δημητριάδος και οι επενδυτές εκτιμούν ότι εάν συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων μέσα στο 2017 και επικυρώσει την απόφαση της Δικαιοσύνης για το ιδιοκτησιακό, αλλά και της Κτηματικής, άμεσα θα μπουν μπουλντόζες στις Νηές. Μόλις η εταιρεία λάβει στα χέρια της και επίσημα την απόφαση της Δικαιοσύνης η οποία ταυτοποιεί τους τίτλους της Εκκλησίας με την έκταση, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, θα ξεκινήσει εργασίες.
Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει πότε θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων που έχει στα χέρια του νέα απόφαση της Κτηματικής, σύμφωνα με την οποία ταυτοποιήθηκε η έκταση σε σχέση με τους τίτλους, που κατέχει η Μητρόπολη.
Οι πληροφορίες για την ταυτοποίηση της έκτασης από την Κτηματική, που αποτελούσε το «αγκάθι», φέρονται απόλυτα ασφαλείς. Η ταυτοποίηση ζητήθηκε από το Γενικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, αλλά εγγράφως δεν την έχει στη διάθεσή της η Μητρόπολη.
«Στροφή» της Κτηματικής
Η Κτηματική το 2010 είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά και αμφισβητούσε τη νομιμότητα των αγοραπωλησιών στην περιοχή Νηές της Μαγνησίας από τη Μονή Ξενιάς προς την εταιρεία Dolphin Capital Investors. «Γνώμη μας είναι ότι η επίδικη έκταση ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, διότι δεν αποδεικνύεται από τα προσκομισθέντα στοιχεία ότι είναι ιδιοκτησία της Μητρόπολης Δημητριάδος, αφού δεν προσκομίστηκε αλληλουχία τίτλων, που να εφαρμόζονται και να φτάνουν τουλάχιστον μέχρι το έτος 1885. Αντίθετα, τόσο τα εμβαδά όσο και οι περιγραφές των ορίων δεν είναι εφαρμόσιμα ούτε τα συμβόλαια διαδοχικά, δηλαδή εμφανίζονται χρονικά κενά, ασάφειες στις περιγραφές των ορίων και μεγάλες αδικαιολόγητες διαφορές στα εμβαδά», ανέφερε χαρακτηριστικά το πόρισμα του 2010, που υπέγραφε ο κ. Ευθυμίου. Ο ίδιος τόνιζε στο πόρισμα ότι διαπιστώθηκε αδυναμία εφαρμογής των συμβολαίων στις αναφερόμενες σε αυτά εκτάσεις.
«Στο 6920/80 συμβόλαιο, αναφέρεται ότι η έκταση των 1.358 στρ., που μεταβιβάστηκαν στην Ι.Μ.Δ., περιήλθε στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς «…εκ χρησικτησίας…». Στον από 20-3-54 κτηματολογικό πίνακα αποτυπώσεως του «Λειβαδίου Νηές Σούρπης Αλμυρού Ιεράς Μονής Ξενιά Μ.Σ Δημητριάδος», καταγράφονται ακίνητα συνολικής έκτασης 13.426.500 τ.μ. Δεν προσδιορίζεται ούτε εντοπίζεται η ακριβής θέση των 1.358 στρεμ. που αναφέρονται στο αριθ. 6920/80 δωρητήριο συμβόλαιο. Δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί η ακριβής θέση των 1.358 στρεμ. Είναι δηλαδή πιθανόν τα 1.358 στρεμ. να αναφέρονται σε άλλη περιοχή.
Όσον αφορά στο από 2-9-1933 Π. Διάταγμα, που «περιγράφει», εκκλησιαστική περιουσία παρατηρούμε ότι αναφέρεται μόνο σε εμβαδόν και στο ότι αναφέρεται στην περιοχή Νηές. Δεν έγινε δυνατόν, ούτε καν να συνδεθεί με την επίδικη έκταση, αφού άλλωστε δεν περιγράφονται ούτε κατά προσέγγιση τα όριά του. Ακόμα περισσότερο, κατά τη γνώμη μας δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο.
Όσον αφορά στην αριθ. 755/1878 απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας, την αριθμ. 1.016/1878 απόφαση Εφετείου Αθηνών και την αριθ. 21/1896 απόφαση του Αρείου Πάγου, με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο έχασε τις αγωγές κατά της Ιεράς Μονής Ξενιάς, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι αφ’ ενός τα όρια που περιγράφονται είναι ασαφή και αφ’ ετέρου το διεκδικούμενο εμβαδόν δεν αναφέρεται. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύεται ότι πρόκειται για την επίδικη έκταση.
Όσον αφορά στα από 1783 και 1784 τούρκικα έγγραφα, αναφέρονται (και λογικό είναι) με ασαφή τρόπο σε τοποθεσίες που έχουν πάψει να ισχύουν και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν, ούτε κατά χονδρική προσέγγισή. Ούτε αυτά είναι αποδεικτικά στοιχεία για την επίδικη έκταση», ανέφερε το πόρισμα.
Μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές της Μητρόπολης και της εταιρείας, που έλαβε όλες τις αδειοδοτήσεις για την επένδυση, ζητήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο τεχνική και διοικητική έκθεση από την Κτηματική, η οποία κατατέθηκε αλλά δεν έπαιρνε θέση επί του ιδιοκτησιακού. Με νέο έγγραφο ζητήθηκε να πάρει σαφή θέση, όπως και συνέβη και οι πληροφορίες της Μητρόπολης αναφέρουν πως κατατέθηκε πριν μερικές εβδομάδες, αλλά δεν υπογράφεται πλέον από τον π. προϊστάμενο.
Kατερίνα Τασοπούλου (Θεσσαλία)