Την τιμητική τους έχουν φέτος τα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb, με την πληρότητα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι το δικό μας Πήλιο, να προσεγγίζει το 100% για τον Αύγουστο, καθώς πολλοί είναι οι ταξιδιώτες που τα επιλέγουν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και να αποφύγουν τον συνωστισμό που ενδεχομένως θα συναντούσαν σε κάποιο ξενοδοχείο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η υγειονομική κρίση και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί -που πέρυσι λειτούργησαν ανασταλτικά για την πραγματοποίηση ταξιδιών- σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά των εν λόγω ακινήτων ενεργοποίησαν ανακατατάξεις, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες, ειδικά στην Αθήνα, να αποχωρούν από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και να… επανεπενδύουν στη σιγουριά των παραδοσιακών μακροχρόνιων ενοικιάσεων.

Υψηλές πληρότητες

Ανάρπαστα έχουν γίνει τα καταλύματα που μισθώνονται μέσω διαδικτύου τον Αύγουστο, με τα νησιά να είναι εκείνα που φέτος προσελκύουν την πλειονότητα των ταξιδιωτών. «Ο Αύγουστος βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019. Εχουμε καταφέρει να πετύχουμε μέχρι στιγμής το 80%-90% της πληρότητας και των εσόδων που καταγράψαμε τον Αύγουστο του 2019», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Στις Κυκλάδες η πληρότητα αυτή την περίοδο κινείται μεταξύ 90%-95%, ενώ σε κάποια νησιά, όπως η Μύκονος, η Τήνος, η Σαντορίνη και η Πάρος, δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο ακίνητο. Σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η ζήτηση και στα Δωδεκάνησα, με τη Ρόδο, την Κω και τη Σύμη να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών, ενώ πληρότητα που κινείται γύρω στο 95% καταγράφεται και στην Κρήτη.

Λίγο χαμηλότερα διαμορφώνεται η πληρότητα στα καταλύματα που βρίσκονται στα νησιά του Ιονίου. Συγκεκριμένα, πέριξ του 90% κινείται η πληρότητα σε Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Ζάκυνθο, ενώ η Λευκάδα με ποσοστό 95% οδηγεί την κούρσα, χάρη στην εύκολη πρόσβαση από την ηπειρωτική χώρα.

Μέση πληρότητα γύρω στο 85% καταγράφουν τα καταλύματα που βρίσκονται στα παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, με αιχμή το Πήλιο, ενώ σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κινείται η ζήτηση για τη Θεσσαλονίκη, όπου η πληρότητα προσεγγίζει το 85%.

Στον αντίποδα, στην Αθήνα η κινητικότητα είναι λίγο πιο υποτονική, ωστόσο η πληρότητα διαμορφώνεται στο 65%-70% λόγω του μικρότερου αριθμού προσφερόμενων ακινήτων σε σχέση με πέρυσι, με τις περιοχές της αθηναϊκής Ριβιέρας να είναι εκείνες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τουριστών και σημειώνουν πληρότητα ακόμη και 100%.

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και για τον Σεπτέμβριο, με τη Θεσσαλονίκη, λόγω και της Διεθνούς Έκθεσης, να συγκεντρώνει ισχυρή ζήτηση.

Γερμανοί, Αυστριακοί και Σκανδιναβοί δείχνουν την προτίμηση τους στα καταλύματα τύπου Airbnb, ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον από τους Ρώσους, τους Ισραηλινούς και τους Αμερικάνους.

Στροφή στις παραδοσιακές μισθώσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, αφενός εξαιτίας της πανδημίας που πέρυσι συρρίκνωσε την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και αφετέρου εξαιτίας της υπερπροσφοράς νέων καταλυμάτων -που οδήγησε σε απώλειες ακόμη και 35% σε επίπεδο εσόδων το 2019- ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κατά βάση στην Αθήνα διαθέτουν ξανά τα καταλύματά τους για μακροχρόνια ενοικίαση.

Ενδεικτική της τάσης που θέλει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να στρέφονται εκ νέου στις μακροχρόνιες μισθώσεις είναι η μείωση κατά 40% του αριθμού των ακινήτων που διατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, την τελευταία διετία. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Ιούνιο του 2019 ήταν καταγεγραμμένα στο διαδίκτυο 7.681 ακίνητα στην Αθήνα, με τον αντίστοιχο αριθμό να πέφτει στα 4.996 ακίνητα τον Ιούλιο του 2021.

Η πτώση στις άλλοτε top περιοχές βραχυχρόνιων μισθώσεων διαμορφώνεται από 7% έως 50%, με τον αριθμό των ακινήτων στο Κολωνάκι από 332 εγγεγραμμένα τον Ιούνιο του 2019 να έχει μειωθεί στα 179, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 46%. Αντίστοιχα, στο Παγκράτι από 411 το 2019, υπάρχουν πλέον εγγεγραμμένα στο διαδίκτυο για βραχυχρόνια μίσθωση 202, με μια μείωση της τάξης του 50%. Η πτώση σε κάποιες περιοχές της ελληνικής πρωτεύουσας υπερβαίνει ακόμα και 60%-70% σε επίπεδο εγγεγραμμένων ακινήτων, με αιχμή τη Νέα Κυψέλη, τη Γούβα και τη Ριζούπολη.

Πάντως, αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που αποφασίζουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους με όρους μακροχρόνιας μίσθωσης, υιοθετούν την 3ετή διάρκεια ενοικίασης, που αποτελεί νομοθετικά και το μικρότερο διάστημα οικιστικής μίσθωσης, με στόχο να επαναφέρουν τα καταλύματά τους στη βραχυχρόνια ενοικίαση όταν ανακάμψει ο τουρισμός.

Αλλωστε, οι επιδόσεις που κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός το 2019, έτος-ρεκόρ για τα ταξιδιωτικά μεγέθη της χώρας, αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για την ανάρτηση εκατοντάδων ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο αριθμός των ακινήτων που διατέθηκαν σε βραχυχρόνια ενοικίαση κατέγραψε άνοδο που ξεπέρασε το 35% σε κάποιες εκ των πιο δημοφιλών περιοχών της Αθήνας.

thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Εύα Δ. Οικονομάκη euro2day.gr)