Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία παραθαλάσσιων προορισμών στο Πήλιο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο 75-80% και ενόψει του Δεκαπενταύγουστου θα φτάσουν στο 100% παρά την υγειονομική κρίση και τα προβλήματα που προκαλεί.

Ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κώστας Λεβέντης, εκτιμά ότι σε σχέση με πέρυσι δεν θα υπάρξει μεγάλη πτώση για τον Αύγουστο. «Αυτήν τη στιγμή γίνονται κρατήσεις για μετά τις 17 Αυγούστου. Θεωρώ ότι και μετά τις 20 του μηνός θα υπάρξει ικανοποιητική κίνηση αν και προς στιγμήν δεν υπάρχει εικόνα», τονίζει.

Τα Σαββατοκύριακα το βουνό των Κενταύρων γεμίζει κόσμο με την πληρότητα να εκτοξεύεται στο 90-95% στα παραθαλάσσια ξενοδοχεία του ανατολικού και νοτίου Πηλίου. «Δεδομένων των συνθηκών είμαστε ικανοποιημένοι. Η κίνηση είναι όπως την είχαμε προβλέψει. Από κει και πέρα όμως, δεν φθάνει ένας μήνας για τη ζημιά που έχουμε υποστεί», τονίζει.

Στο Πήλιο κατά κύριο λόγο κάνουν τουρισμό Ελληνες. Λίγοι είναι οι ξένοι που ήρθαν φέτος για τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας. Κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Μαγνησία και παραθερίζουν λίγοι Ρουμάνοι, Γερμανοί και Βούλγαροι. Ωστόσο, είναι πάρα πολλοί οι επισκέπτες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, σημειώνει ότι δεν έχει ξανασυμβεί να τρέχει Αύγουστος και να υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα.

Οι υψηλές πληρότητες συνιστούν ένεση βοήθειας. Εντούτοις έπρεπε οι πληρότητες να είναι ανεβασμένες από τον Ιούλιο και μετά. «Ακόμη και στο 100% να φθάσουν οι κρατήσεις δεν αντιμετωπίζεται η ζημία. Οι ξενοδόχοι έχουν να πληρώσουν πολλές υποχρεώσεις», τονίζει.

Δυσαρέσκεια για τα Airbnb που μπήκαν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις στον τουριστικό κόσμο για την ένταξη των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στους παρόχους του προγράμματος «Τουρισμός για όλους».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προέβη ήδη σε νομικές ενέργειες κατά της απόφασης ένταξης και ο τουριστικός κόσμος περιμένει να δει αν όντως θα επιδοτηθούν.

Ο κ. Λεβέντης λέει ότι αυτό θα συνιστά αλητεία και εμπαιγμό στην τουριστική αγορά. «Είναι ντροπή και ασέβεια προς τους χιλιάδες ξενοδόχους που επιμένουν να στηρίξουν την τουριστική δραστηριότητα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Είναι εμπαιγμός προς τους χιλιάδες ξενοδόχους που επένδυσαν κεφάλαια που δεν υπήρχαν, στα πρωτόκολλα προστασίας αλλά πίστεψαν και ακολούθησαν το κάλεσμα του Πρωθυπουργού να κάνουν το καθήκον τους», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο κ. Ζαφείρης λέει ότι «αποδεικνύεται άλλη μία φορά ότι το κράτος δεν μας ακούει. Ομως, στην προκείμενη περίπτωση δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα σε ιδιώτες να εκμεταλλευτούν τον κοινωνικό τουρισμό.

Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια του υπουργείου. Στην αρχή θεωρήσαμε ότι είχε γίνει από λάθος. Σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό ο οποίος ήδη υπάρχει τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και το κράτος να ανταγωνίζεται τους επαγγελματίες του τουρισμού», προσθέτει.

Κατερίνα Μαρούγκα Ταχυδρόμος