Σε πρωτότυπες κινήσεις προχωρούν οι ξενοδόχοι στην προσπάθειά τους να βρουν προσωπικό και να καλύψουν τις δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο. Πολλοί δίνουν αμοιβή 200 ευρώ σε υπαλλήλους τους που θα φέρουν κάποιον να εργαστεί. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε λίγο μετά το Πάσχα, όταν κατέστη πλέον σαφές πως παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία η ταξιδιωτική κίνηση προς την Ελλάδα ανακάμπτει δυναμικά και πιθανόν να υπερβεί φέτος ακόμη και τα επίπεδα ρεκόρ του 2019. Αρχικά εφαρμόστηκε από μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά σταδιακά υιοθετήθηκε και από μεγάλους ομίλους που διαθέτουν πολλές χιλιάδες κρεβάτια ανά την επικράτεια.
τόσο σοβαρές οι ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία που ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες προσφεύγουν στη χορήγηση μπόνους «ευρέτρων» σε εργαζομένους τους οι οποίοι θα μπορέσουν να τους φέρουν κάποιο γνωστό ή φίλο τους για να τον προσλάβουν.
Η πρακτική αυτή ξεκίνησε λίγο μετά το Πάσχα, όταν κατέστη πλέον σαφές πως παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία η ταξιδιωτική κίνηση προς την Ελλάδα ανακάμπτει δυναμικά και πιθανόν να υπερβεί και τα επίπεδα ρεκόρ του 2019. Αρχικώς υιοθετήθηκε από μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά σταδιακά επεκτάθηκε και σε πολυτελή συγκροτήματα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως εφαρμόζεται ευρέως μεταξύ άλλων και από μεγάλους ομίλους που διαθέτουν πολλές χιλιάδες κρεβάτια ανά την επικράτεια.
Το μπόνους είναι στις περισσότερες περιπτώσεις 200 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο που θα προσελκύσει έναν καινούργιο στην επιχείρηση. Ωστόσο, εσχάτως έχει προστεθεί ως προϋπόθεση η παραμονή του νέου εργαζομένου για τουλάχιστον ένα μήνα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που εργαζόμενοι έφεραν ανθρώπους, πήραν τα 200 ευρώ, αλλά οι τελευταίοι έφυγαν μετά δύο-τρεις μέρες είτε προσχεδιασμένα (για να λάβουν οι φίλοι τους το μπόνους) είτε όχι.
Η προσφυγή σε τέτοιου είδους μεθόδους δεν θα πρέπει να παραξενεύει, καθώς μόλις πριν από μία βδομάδα η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) ζήτησε από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών να επιτραπεί σε συνταξιούχους και εκπαιδευτικούς του Δημοσίου να απασχοληθούν στον τουρισμό χωρίς να υποστούν τις σχετικές συνέπειες.
Συγκεκριμένα η ΣΕΤΚΕ αναφέρει πως παρά το ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την εξεύρεση εργαζομένων στον τουρισμό και έχουν δοθεί κίνητρα, όπως ενδεικτικά με την υπογραφή από τον φορέα συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία προβλέπει αύξηση στους μισθούς 3% για τη φετινή χρονιά και επιπλέον 4% για το επόμενο έτος, αυτά δεν έχουν αποδώσει. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΣΕΤΚΕ, υφίσταται «έντονο ενδιαφέρον για εργασία τόσο από συνταξιούχους οι οποίοι έχουν την ικανότητα να εργασθούν όσο και από εκπαιδευτικούς οι οποίοι είτε δεν εργάζονται τους θερινούς μήνες είτε επιθυμούν να έχουν παράλληλη απασχόληση».
Οι τουριστικές επιχειρήσεις αδυνατούν εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια να βρουν προσωπικό για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους στα ξενοδοχεία και στις άλλες μονάδες φιλοξενίας. Το πρόβλημα στον τουρισμό έχει μετρηθεί εδώ από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Συγκεκριμένα, σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2022 αποκαλύπτει πως στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανέρχεται σε 22% ή πάνω από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκαν.
Το ποσοστό είναι παρόμοιο σε όλα τα τμήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων και κυμαίνεται από 21% έως 24%. Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν, σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχεί στις ειδικότητες καμαριέρα, ρεσεψιονίστ, σερβιτόρος, βοηθός σερβιτόρου, λαντζέρης, μπαρίστα και τεχνική υποστήριξη και συντήρηση.
Ηλίας Γ. Μπέλλος Καθημερινή