Ακυρώσεις που αντιστοιχούν στο 10% των αναμενόμενων αφίξεων από τη Γερμανία καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Έντονος ανταγωνισμός από την Τουρκία. Φόβοι ότι θα διαψευσθούν οι προβλέψεις για ρεκόρ φέτος.
Ο κίνδυνος τουρίστες και ταξιδιωτικά έσοδα να κινηθούν φέτος χαμηλότερα από το 2022 είναι πλέον ορατός. Θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πάντως, οι δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου, αλλά και ο Ιούνιος κινήθηκαν χαμηλότερα από τις προσδοκίες, ενώ το τελευταίο διάστημα δημιουργούν προβληματισμό οι ακυρώσεις κρατήσεων.
Στη διάρκεια του Ιουνίου, σημειώθηκαν ακυρώσεις κρατήσεων από τη Γερμανία, που αντιστοιχούν, κατά τις πληροφορίες, στο 10% των αναμενόμενων επισκεπτών για τη φετινή χρονιά από τη συγκεκριμένη χώρα. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η γερμανική αγορά είναι από τις σημαντικότερες για τον ελληνικό τουρισμό, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της απώλειας.
Η ξαφνική κάμψη των κρατήσεων από τη Γερμανία γεννά αμφιβολίες για την επιβεβαίωση των προβλέψεων που διατυπώνονταν έως τώρα, ότι το 2023 όχι μόνο θα ξεπεραστούν οι αφίξεις και τα έσοδα του 2022, αλλά και του 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού στην ιστορία, με έσοδα 18,2 δισ. και 31 εκατομμύρια αφίξεις. Το 2022, η υστέρηση σε σχέση με το 2019 ήταν 11,2%, όσον αφορά τις αφίξεις και μόλις 3% στα έσοδα, που είχαν ανέλθει στα 17,6 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζει ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος, «αν φέτος φτάσουμε στα επίπεδα του 2022 θα είμαι ευτυχής». Ο ίδιος αποδίδει τις χαμηλότερες προσδοκίες της φετινής τουριστικής περιόδου πρωτίστως στις υψηλές ανατιμήσεις των τουριστικών πακέτων, οι οποίες κινήθηκαν από 15% ως και 25%, στην αύξηση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά και στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Τουρκίας. «Βρισκόμαστε στην εποχή του πληθωρισμού», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πιο φθηνή κατά 15% η Τουρκία
Αναφορικά με τη γειτονική χώρα, σημειώνει ότι λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα το κράτος να επιδοτεί διάφορα κοστολογικά στοιχεία της τουριστικής βιομηχανίας και, παράλληλα, η λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, διότι όπως επισημαίνει η διαφορά της τιμής του τουριστικού πακέτου στην άλλη πλευρά του Αιγαίου από την Ελλάδα είναι περίπου 15% κατά μέσο όρο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Τσιλίδης γίνονται σοβαρές προσπάθειες, οι οποίες φαίνεται καρποφορούν, για το άνοιγμα των αγορών της Λατινικής Αμερικής, της Ινδίας, αλλά και της Κίνας. Ενώ, παράλληλα, άρχισαν να εμφανίζονται και Ρώσοι τουρίστες με πτήσεις τσάρτερ από το Καζακστάν και Ουκρανοί τουρίστες, οι οποίοι έρχονται οδικώς στη Βόρειο Ελλάδα.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι εμβληματικοί και ιδιαίτερα ακριβοί προορισμοί, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν υψηλά ποσοστά μείωσης έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου –για τη Μύκονο γίνεται λόγος για πτώση που φτάνει το 30%!
Εσωτερικός τουρισμός με κρατική επιδότηση
Εν τω μεταξύ, τα δύο προγράμματα των υπουργείων Τουρισμού και Εργασίας («Τουρισμός για όλους» και «Κοινωνικός Τουρισμός», αντιστοίχως) είναι αυτά που πρόκειται να στηρίξουν τον εσωτερικό τουρισμό.
Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει –από το ΙΕΛΚΑ προ των εκλογών της 21ης Μαΐου και από τον ΣΕΛΠΕ πριν από λίγες ημέρες- δείχνουν την εξαιρετικά δυσμενή θέση, στην οποία βρίσκεται μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, το οποίο και με τα σημαντικά αυξημένα συνολικά κόστη για διακοπές αδυνατεί να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία όπως συνέβαινε σε παλαιότερους χρόνους.
Δημήτρης Χαροντάκης, businessdaily.gr