Mεγάλη πτώση στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος υπέστη η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα από την εταιρεία Savoo, που δείχνει ότι χάνουν έδαφος τα all inclusive πακέτα που προσφέρονται στη χώρα για τους ταξιδιώτες.
Οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα καθιστούν τη χώρα λιγότερο ελκυστική, σε σχέση με την Ισπανία και την Τουρκία, ως προορισμό διακοπών. Τελικά, φαίνεται πως δεν είναι μόνο η Μύκονος και Σαντορίνη που χάνουν επισκέπτες λόγω ακρίβειας.
Στην ετήσια ανάλυσή της, η βρετανική Savoo ανέλυσε το κόστος των διακοπών all inclusive ανά άτομο, συγκρίνοντας 41 δημοφιλείς προορισμούς διεθνώς, ώστε να προσδιορίσει αυτούς που προσφέρουν μεγαλύτερη αξία στους επισκέπτες.
Τα αποτελέσματα για το 2023 δείχνουν ότι μόνο η Κρήτη τοποθετείται στους δέκα κορυφαίους προορισμούς, καθώς κατατάσσεται στη 10η θέση ως ο πιο συμφέρων all inclusive προορισμός της Ελλάδας, με μέσο όρο αξιολογήσεων 85/100 και συνολικό κόστος που αγγίζει τις 1.244 λίρες.
Στην πρώτη θέση αναδεικνύεται το Μαρακές (Μαρόκο), ενώ στη δεύτερη είναι το Κουσάντασι της Τουρκίας, που ευνοείται, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού της προϊόντος και από τη μεγάλη πτώση της λίρας -οι απώλειες έναντι του δολαρίου το τελευταίο 12μηνο ξεπερνούν το 50%.
Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει το γεγονός ότι στην πρώτη δεκάδα πέρυσι η Ελλάδα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ φέτος όχι. Συγκεκριμένα, στην αντίστοιχη έρευνα για το 2022, η Κέρκυρα βρισκόταν στην έκτη θέση παγκοσμίως, η Κρήτη στην έβδομη θέση και η Ρόδος στην όγδοη θέση. Σημειώνεται ότι και στις 3 περιπτώσεις ο μέσος όρος αξιολόγησης για τον κάθε προορισμό στην Ελλάδα ήταν στο 86/100.
Δηλαδή, το 2022, η Ελλάδα κατείχε τρεις από τις πρώτες οκτώ θέσεις παγκοσμίως και φέτος μόλις που μπαίνει στην πρώτη δεκάδα.
Μέχρι και 80% οι αυξήσεις στις τιμές ξενοδοχείων
Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, οδήγησαν φέτος σε άνοδο τιμών καταλύματος κατά μέσο όρο από 30% έως και 50%, ανάλογα με τον προορισμό, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ορισμένες περιπτώσεις σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας με περιορισμένο δυναμικό φιλοξενίας υψηλού επιπέδου οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες έως και κατά 70%-80%.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι σε ορισμένες λίστες που ετοιμάζουν ιστοσελίδες με υπηρεσίες τουρισμού και οικονομικά πακέτα all inclusive, η Ελλάδα δεν εμφανίζεται στους προτεινόμενους προορισμούς, όπου κυριαρχούν η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και το Μαρόκο.
Σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου «Which?», τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα, που περιλαμβάνουν διαμονή για μια εβδομάδα, θα κοστίσουν στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία 30% περισσότερο φέτος σε σύγκριση με το 2022.
Βεβαίως, το φαινόμενο της αύξησης του κόστους των διακοπών είναι γενικό, σε μια περίοδο παγκόσμιας έξαρσης του πληθωρισμού, όμως κατά μέσο όρο η αύξηση σε δημοφιλείς προορισμούς είναι της τάξεως του 20%, αρκετά χαμηλότερη από το 30% που καταγράφεται στην Ελλάδα.
«Συγκρίναμε το μέσο κόστος ενός πακέτου διακοπών σε έξι δημοφιλείς προορισμούς και διαπιστώσαμε ότι οι ταξιδιώτες πληρώνουν σχεδόν το ένα πέμπτο περισσότερο κατά μέσο όρο σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Travelsupermarket.com», υποστηρίζει το Which?, αναφερόμενο στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.
«Οι αποδράσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί το περισσότερο: οι διακοπές 7 διανυκτερεύσεων αυτό το καλοκαίρι κοστίζουν κατά μέσο όρο 867£ ανά άτομο, δηλαδή 200£ περισσότερες από πέρυσι», καταλήγει το site.
Στέλιος Μπούρας businessdaily.gr