Διεθνή τουριστική διάκριση απέσπασε ο Λαρισαίος τουριστικός σύμβουλος, Λεωνίδας Μπαμπάνης, πρόεδρος του τμήματος Ελλάδας και Κύπρου, της μεγαλύτερης ένωσης ταξιδιωτικών επαγγελματιών στον κόσμο και συγκεκριμένα της Αμερικανικής Εταιρείας Ταξιδιωτικών Συμβούλων «ASTA», καθώς συνέβαλε στο να καταγραφεί φέτος στη χώρα μας, ρεκόρ αφίξεων Αμερικανών τουριστών. Το ρεκόρ είναι: εννέα αεροπορικές αφίξεις, Αμερικανών τουριστών, καθημερινά από τις 10 Μαΐου και όλο το καλοκαίρι (από τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ), οι οποίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον με τον ίδιο ρυθμό μέχρι και τον Οκτώβριο (28/10).
Ο Λεωνίδας Μπαμπάνης, από τη θέση ευθύνης του και με μεθοδική δουλειά, κατάφερε να δελεάσει την αμερικάνικη αγορά για τις ομορφιές της χώρας μας, ενώ τα επόμενα σχέδιά του έχουν προσανατολισμό την προβολή του τουριστικού προϊόντος, ειδικά της Θεσσαλίας. Ήδη, πρόσφατα, σε ειδική εκδήλωση της «ASTA», που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, παρουσιάστηκαν οι φυσικές ομορφιές της Θεσσαλίας (με σχετικά βίντεο) και σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Ε» ο κ. Μπαμπάνης «Βόλος, Πήλιο, Σποράδες, παράλια Λάρισας, λίμνη Πλαστήρα και Μετέωρα καθήλωσαν το κοινό». Στόχος του είναι να επισκεφτεί σύντομα την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να συζητήσει πιθανές συνεργασίες με την «ASTA».
Το βραβείο
Στο φετινό παγκόσμιο συνέδριο της «ASTA» που διεξήχθη 23-25 Αυγούστου στο Σικάγο, το τμήμα της Ελλάδας και της Κύπρου, τιμήθηκε με το βραβείο «Chapter of the Year» 2021.
Εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ (λόγω μέτρων Covid-19), το βραβείο παρέλαβε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας ΕΟΤ Βόρειας Αμερικής κ. Κώστας Χαροκόπος, ο οποίος συμμετείχε στο εν λόγω ετήσιο συνέδριο με περίπτερο και παρουσίαση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στα μέλη της ASTA, και ειδικότερα της Αθήνας, του Ρεθύμνου, της Τήνου και της Θεσσαλίας (Μετέωρα, Βόλος, Πήλιο), στο πλαίσιο χορηγίας του ΕΟΤ.
Η Ελλάδα και η ASTA, έχουν διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Όταν οι ΗΠΑ έθεσαν ταξιδιωτική οδηγία κατά της Ελλάδας, μετά την αεροπειρατεία της TWA το 1985, η ASTA έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άρση της. Οι ιστορικοί αυτοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ASTA ισχυροποιούνται και κορυφώνονται σήμερα με την απονομή του βραβείου ASTA για το Διεθνές Chapter of the Year στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Ως πρόεδρος της ASTA Ελλάδας και Κύπρου, δεσμεύομαι να συνεχίσω την εξαιρετική δουλειά των προκατόχων μου», δήλωσε στην «Ε» ο Λεωνίδας Μπαμπάνης, ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη διάκρισή του.
Για το προφίλ των Αμερικανών τουριστών, ο κ. Μπαμπάνης, υποστήριξε ότι «πρόκειται για τουρίστες με καλή οικονομική επιφάνεια. Μέσο όρο διαθέτουν στις διακοπές τους, 3.000 ευρώ την εβδομάδα! Ξέρουν τι θέλουν και πληρώνουν για να το αποκτήσουν... Είναι «διαβασμένοι» για τον τόπο που επιθυμούν να επισκεφτούν και απολαμβάνουν κάθε τι που προσφέρει... Θέλουν να γνωρίζουν όσα περισσότερα μπορούν για τον προορισμό που θα επισκεφθούν και τον τύπο καταλύματος που θα φιλοξενηθούν».
Ποια είναι η «ASTA»
Η ASTA είναι μία κοινωνία Αμερικανών Τουριστικών Συμβούλων. Η ορολογία δεν είναι τυχαία επιλεγμένη αφού για τους Αμερικάνους, ο «Travel Agent» είναι ο σύμβουλός τους και τους επηρεάζει σε ό,τι αφορά το ταξίδι τους. Όπως ο ασφαλιστικός σύμβουλος, ο οικονομικός σύμβουλος κ.λπ. Εχει 20.000 και πλέον μέλη, επαγγελματίες ταξιδιωτικούς συμβούλους και εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα, όπως εκδρομές, κρουαζιέρες, ξενοδοχεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.λπ. Αποστολή της, μεταξύ άλλων, είναι να εξασφαλίζει στους Αμερικάνους ταξιδιώτες ασφαλή ταξίδια, με όμορφο πρόγραμμα και διαμονή. Καταγράφει παρουσία σε 120 χώρες με ισχυρές και άρρηκτες σχέσεις μεταξύ της. Μέρος αυτής είναι και το ASTA Chapter of Greece-Cyprus. Είναι το ελληνικό και κυπριακό τμήμα της κοινωνίας της ASTA.
Αποστολή του ASTA Chapter of Greece & Cyprus είναι να φέρνει σε επαφή, να αναπτύσσει και να καλλιεργεί τις συνεργασίες μεταξύ των Ελλήνων και Κυπρίων επαγγελματιών του τουρισμού και της φιλοξενίας με Αμερικάνους πράκτορες στην Αμερική, αλλά και με πράκτορες ανά τον κόσμο μέσω του δικτύου της ASTA.
Λένα Κισσάβου Ελευθερία