∆έκα χρόνια πέρασαν από την ηµέρα που ο Στιβ Τζοµπς κατάφερε να αλλάξει τον κόσµο. Στις 29 Ιουνίου του 2007 το µαγικό µυαλό της Apple ανακοίνωνε τον ερχοµό µιας συσκευής η οποία θα αιχµαλώτιζε όλες τις αισθήσεις εκατοµµυρίων χρηστών, του ίPhone.
Από τότε πουλήθηκαν δισεκατοµµύρια κοµµάτια και πλέον το iPhone λειτουργεί σχεδόν σαν επέκταση του χεριού ακόµη και στον ύπνο. Η συσκευή που προκάλεσε εθισµό και καταδίκασε τον αυχένα σε µόνιµη κλίση κάνει τα πάντα. Κλήσεις, µηνύµατα, ταινίες, µουσική, σερφάρισµα, ρολόι, µετρήµατα, εφαρµογές.
Μας συντροφεύει στον ύπνο, στον ξύπνιο, απαθανατίζει στιγµές από όλα τα σηµαντικά γεγονότα της ζωής της δικής µας και των άλλων, µας κάνει παρέα και µας αποµονώνει, µας βοηθά και µας αποξενώνει.
Ζούµε στην εποχή των smartphones, και αυτό αποδεικνύεται και από µελέτη του 2016 που δηµοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychology of Popular Media Culture»: «Τα smartphones επηρέασαν αρνητικά την πρωτογενή σχέση του 70% των γυναικών». Περισσότερο από το 1/3 των 143 γυναικών που συµµετείχαν στη µελέτη δήλωσε ότι ο σύντροφός τους απαντούσε σε ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια της συνοµιλίας τους.
Μία στις τέσσερις δήλωσε ότι ο σύντροφός της έγραφε µηνύµατα κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους. Οι γυναίκες που ανέφεραν υψηλά επίπεδα technoference (τεχνολογικής παρεµβολής) σε αλληλεπιδράσεις µε τους συντρόφους τους ήταν λιγότερο ικανοποιηµένες από τις σχέσεις τους και τη ζωή τους συνολικά.
Κι άλλες έρευνες όµως έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι γυναίκες και άντρες για χάρη της συσκευής τους περιφρονούν δίχως τύψεις τους συντρόφους τους. Πλέον µιλάµε για σχέσεις εξάρτησης µε πολλές παρενέργειες και προβλήµατα. Ο αποχωρισµός από το κινητό χαρακτηρίζεται από πολλούς ειδικούς βίωµα παρόµοιο µε τη στέρηση δόσης από ναρκο- µανή.
Αυτό µάλιστα αποδεικνύεται επιστηµονικά καθώς τα smartphones ενεργοποιούν την έκκριση ντοπαµίνης, της ορµόνης που παράγεται µε το σεξ, το φαγητό, τα ναρκωτικά και τον τζόγο. Αν κάποιος χάσει το κινητό του κινδυνεύει από αύξηση του άγχους, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των χτύπων της καρδιάς, ακόµη και παραισθήσεις.
Επιπλέον συχνά παρατηρούνται προβλήµατα αϋπνίας, αλλά και κατάθλιψης. Αγωνία για µία καλή selfie, αγωνία για τσεκάρισµα ειδοποιήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, συνεχή post, τσεκάρισµα σε όλα τα συνδεδεµένα sites για ροή ειδήσεων και φυσικά έλεγχος των email. Ακόµη και η επικοινωνία γίνεται µέσω messenger και η σιωπή της αφής διαδέχτηκε τον ήχο της ζωντανής επικοινωνίας.
Το smartphone δεν άλλαξε µόνο την τεχνολογία αλλά τον τρόπο σκέψης, συµπεριφοράς και τις σχέσεις σε βάθος. Απόλυτα συγκεντρωτική η συσκευή που έγινε η προέκταση του χεριού και κυρίως του µατιού µας ίσως να άνοιξε τους ορίζοντες της διαδικτυακής εξέλιξης, αλλά περιόρισε σηµαντικά τους ορίζοντες της αναντικατάστατης ζωντανής και χειροπιαστής επικοινωνίας.
Αφροδίτη Γραμμέλη (Πρώτο Θέμα)