Το Σχέδιο Γιούνκερ αποτελεί την σημαντικότερη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο να ενισχύσει άμεσα την πραγματική οικονομία του μπλοκ ξεφεύγοντας από την επιδοματική πολιτική των προηγούμενων «πακέτων»
του Σταύρου Μαυρογένη
Η διευκόλυνσή της επαφής υποψηφίων επενδυτών και υπαρχόντων επενδυτικών στοιχείων είναι το ζητούμενο της νέας ψηφιακής πλατφόρμας της Κομισιόν European Investment Project Portal (EIPP), η οποία παρουσιάστηκε χτες (30 Μαΐου) σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών.
Μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει 176 έργα υποδομής τα οποία έχουν ως στόχο την τόνωση των επενδύσεων, την υποστήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανάπτυξης και στα 28 κράτη μέλη. Τα δάνεια του ομίλου της ΕΤΕπ μέσω του ΕΤΣΕ βρίσκονται σε καλή πορεία κινητοποίησης του αρχικού στόχου των 315 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία έως το 2018.
Ιδιαίτερα για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) έχει εγκρίνει 244 συμφωνίες χρηματοδότησης ΜΜΕ, με συνολική χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Πάνω από 388.000 ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να ωφεληθούν.
Δεδομένης της επιτυχίας του μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ανήγγειλε στην Ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, της 14ης Σεπτεμβρίου, πρόταση να παραταθεί η διάρκεια και να αυξηθεί η χρηματοδοτική ικανότητα του ΕΤΣΕ για περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων («ΕΤΣΕ 2.0»). Η πρόταση θα επεκτείνει την αρχική τριετή περίοδο (2015-2018) έως το 2020 και τον στόχο των 315 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον μισό τρισεκατομμύριο ευρώ επενδύσεων. Επιδιώκει επίσης να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην συμπληρωματικότητα, στα διασυνοριακά έργα, στη στήριξη των ΜΜΕ και στην ενίσχυση της γεωγραφικής κάλυψης του ΕΤΣΕ.
Πως όμως η Επιτροπή προωθεί την προσέλκυση επενδυτών στα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Γιούνκερ;
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε χτες (30 Μαΐου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών αξιωματούχοι της Κομισιόν είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ψηφιακή πλατφόρμα European Investment Project Portal (EIPP), η οποία έχει ως στόχο να διευκολύνει την επαφή των επενδυτών με τα υπάρχοντα σχέδια τα οποία βρίσκονται είτε σε φάση σχεδιασμού είτε υλοποίησης.
Μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί πάνω από 160 επενδυτικά σχέδια σε 24 γλώσσες της ΕΕ. Από αυτά τα 52 προέρχονται από την Ελλάδα. Τη μερίδα του λέοντος κατέχει ο τομέας των μεταφορών με 24 έργα η συντριπτική πλειοψηφία των οποίον είναι τα έργα επέκτασης του μετρό της Αθήνας. Ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έρχεται δεύτερος με 19 επενδυτικά σχέδια τα οποία σχεδόν όλα αφορούν αιολικά πάρκα.
Εντύπωση προκαλεί ότι δεν έχουν αναρτηθεί επενδυτικά σχέδια για την στήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν οι δραστηριότητες που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος συνολικό όγκο χρηματοδότησης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ εκ των οποίων 195 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τη χρηματοδότηση 3.540 ΜμΕ.
Σε ερώτηση της Euractiv.gr η εκπρόσωπος της Κομισιόν κα. Ramona Ocac απάντησε ότι αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι για να γίνει η δημοσίευση του σχεδίου αυτό θα πρέπει να έχει προϋπολογισμό κατ’ ελάχιστον τα 5 εκατ. ευρώ. Στην συνέχεια όμως προσέθεσε ότι τον Ιούνιο το όριο αυτό θα μειωθεί στο ένα εκατ. ευρώ.
Ωστόσο στην ημερίδα έγινε εκτενής αναφορά στα οφέλη της πιο ενεργού εμπλοκής των Περιφερειών στα επενδυτικά σχέδια. «Η Διαχείριση του Σχεδίου Γιούνκερ θα πρέπει να αποκεντρωθεί και να μεταβιβαστεί στις Περιφέρειες για να γίνει πιο αποτελεσματική» δήλωσε στην εκδήλωση η εκπρόσωπος της European Construction Industry Federation (FIEC) προκρίνοντας την σταδιακή μετάβαση του Σχεδίου Γιούνκερ από την κεντρική διακυβέρνηση στην περιφερειακή.