ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΟΣΟΠΟΥΛΟΣ*
Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής καθόλου αμελητέες επιδράσεις στην οικονομία της χώρας, με προφανείς συνέπειες και για την παγκόσμια οικονομία, αν λάβουμε υπόψη ότι μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου έπειτα από αυτή των ΗΠΑ.
Τα εμπόδια που έχει επιβάλει το Πεκίνο στις μετακινήσεις, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, οδηγούν σε περιορισμούς στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας, καθώς πολλά εργοστάσια υπολειτουργούν και παρατηρείται έλλειψη προσωπικού και εφοδιασμού.
Οπως είναι φυσικό, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον ενεργειακό τομέα, ιδίως από τη στιγμή που η Κίνα εισάγει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ είναι μακράν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής και εξαγωγέας φωτοβολταϊκών διεθνώς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η κατανάλωση πετρελαίου στη χώρα έχει μειωθεί κατά 3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα ή 20% σε σύγκριση με τα φυσιολογικά εποχικά επίπεδα, αφού οι ανάγκες για παραγωγή και για μεταφορές έχουν υποχωρήσει.
Ταυτόχρονα, η υπολειτουργία των εργοστασίων συνεπάγεται μειωμένη ζήτηση και για φυσικό αέριο, άρα πτώση της τιμής του σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς φορτία LNG που κανονικά θα κατευθύνονταν εκεί, τώρα παραμένουν διαθέσιμα για άλλες αγορές.
Κατ’ επέκταση, ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κίνα επηρεάζει σε ένα βαθμό και τα δρώμενα στη δική μας πλευρά του πλανήτη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη από πέρυσι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ενώ πρόσφατη μελέτη του ενεργειακού ινστιτούτου της Οξφόρδης κάνει λόγο για πτωτική τάση και φέτος.
Μάλιστα, αν επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες τον υπόλοιπο χειμώνα, υπάρχει η πιθανότητα να υποχωρήσει η τιμή στις ΗΠΑ πρόσκαιρα, ακόμα και στα επίπεδα των 2 δολαρίων ανά MMBTU, από τα περίπου 3 δολάρια, ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς.
Ολα αυτά τη στιγμή που η παραγωγή LNG αυξάνεται παγκοσμίως, κυρίως οδηγούμενο από τις ΗΠΑ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόσφατα η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Ισραήλ εξασφάλισε δύο φορτία LNG έναντι 3,50 δολαρίων ανά MMBTU με παράδοση τον Αύγουστο και έχει την επιλογή να αποκτήσει άλλα δύο φορτία σε ακόμα πιο χαμηλή τιμή.
Την ίδια στιγμή, το εγχώριο κοίτασμα «Ταμάρ» προσφέρει αέριο έναντι 4,79 δολαρίων, άρα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημαντική διαφορά που έχει για την τοπική αγορά το άφθονο LNG.
Ενας ακόμα τομέας όπου ο κορωνοϊός έχει σημαντική επίδραση είναι αυτός των φωτοβολταϊκών, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κινεζικά εργοστάσια υπολειτουργούν, γεγονός που πρόκειται να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα τις παραδόσεις εξοπλισμού ανά τον πλανήτη.
Οι κινεζικές εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ήδη έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να δοθεί παράταση στις προθεσμίες των έργων τους, ενώ και στην Ευρώπη αναμένεται να επηρεαστούν ορισμένα έργα, δίχως να είναι σαφής ακόμη η έκταση του φαινομένου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρχών, ο κορωνοϊός αναμένεται να συνεχίσει τη δράση του και να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα μέχρι την άνοιξη ή το καλοκαίρι, οπότε και προβλέπεται επιστροφή στην κανονικότητα, ιδίως εφόσον οι επιστήμονες αναπτύξουν το πολυπόθητο εμβόλιο.
* Ο δρ Κώστας Ανδριοσόπουλος είναι καθηγητής ECSP Business School, πρόεδρος επιτροπής ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αντιπρόεδρος ΔΕΠΑ.