Την ίδια στιγμή που η Ιαπωνία απεγκλωβίζεται από τον μακροχρόνιο αποπληθωρισμό, η Κίνα κινδυνεύει να διολισθήσει στην οικονομική παγίδα από την οποία κατόρθωσε να ξεφύγει προσφάτως η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο αγωνίζεται το μεγαλύτερο διάστημα του τρέχοντος έτους να ανακόψει την πτώση των τιμών, όπως ακριβώς συνέβαινε στην Ιαπωνία πριν από 30 χρόνια. Οι τιμές υποχώρησαν και πάλι τον Οκτώβριο κατά 0,2% και επρόκειτο για τον 13ο συνεχόμενο μήνα συνεχούς υποχώρησής τους.
Πολλοί οικονομικοί αναλυτές σπεύδουν να επιστήσουν την προσοχή στο Πεκίνο τονίζοντας πως πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να αποφύγει την εμπειρία της Ιαπωνίας και να μεριμνήσει για να τονώσει την καταναλωτική ζήτηση και να απελευθερώσει πλήρως τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε βρίσκονται διαρκώς στο μεταίχμιο της υποχώρησης, διαψεύδοντας διαρκώς την εσπευσμένη πρόβλεψη της Τράπεζας της Κίνας ότι θα ανέκαμπταν άμεσα μετά το τέλος του καλοκαιριού. Δεδομένου ότι υποχωρούν ταυτοχρόνως και οι τιμές παραγωγού, εντείνονται διαρκώς οι εκκλήσεις από διεθνείς οργανισμούς και οικονομολόγους που τάσσονται υπέρ των εσπευσμένων μέτρων κατά του αποπληθωρισμού. Σχολιάζοντας τα σχετικά θέματα ο Μπρους Πανγκ, οικονομολόγος – σινολόγος στην Jones Lang LaSalle, τονίζει πως «οι κινεζικές αρχές και ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό μείζονα πρόκληση καθώς προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον αποπληθωρισμό εν μέσω μειωμένης ζήτησης».
Τα αίτια του αποπληθωρισμού στην Κίνα βρίσκονται κυρίως σε εγχώριους παράγοντες, όπως η κρίση στην αγορά στέγης και η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Συνηγορούν, πάντως, και παράγοντες από το διεθνές περιβάλλον, όπως η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου έτους και η αναιμική παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα. Προσφάτως έχουν προστεθεί και νέοι παράγοντες, όπως η πτώση της τιμής του χοιρινού κρέατος που καταναλώνεται περισσότερο στην Κίνα – με την τιμή του να επηρεάζει αισθητά τον γενικότερο δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι εκτροφείς χοίρων αύξησαν προσφάτως την παραγωγή χοιρινού κρέατος, προεξοφλώντας ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας η ζήτηση για κρέας θα αυξανόταν αισθητά. Επεσαν, όμως, έξω, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης ήταν μικρότερη από τις προσδοκίες. Ετσι οι τιμές των τροφίμων έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε μόλις κατά 0,6% καταγράφοντας επιβράδυνση σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 0,8%.