«Οι επιχειρηματίες μεταμορφώνουν την Αφρική και το γεγονός αυτό προκαλεί αρκετές ανησυχίες στους Κινέζους. Προσπαθούν έτσι να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή παρουσία στην Αφρική και βεβαίως να δημιουργήσουν συμμαχίες όπου μπορούν. Θεωρούν ότι ο αναδυόμενος αφροκαπιταλισμός μπορεί να γίνει ισχυρός ανταγωνιστής τους, γι’ αυτό προτιμούν να τα έχουν καλά μαζί του». Αυτά μάς έλεγε πρόσφατα ο Πιερ Λομπάσα, επιχειρηματίας από το Καμερούν, με διεθνή δραστηριότητα.
Από την πλευρά του, ο Tony Elumelu, πρόεδρος της Heirs Holdings και ιδρυτής του ομώνυμου ιδρύματος, τονίζει ότι η εποχή της εξαθλίωσης στην Αφρική ξεπερνιέται πλέον με μεγάλη ταχύτητα και, κυρίως, με εντυπωσιακή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπηδήσει στην αφρικανική ήπειρο επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που μόνον ευχάριστες εκπλήξεις προκαλούν.
Για παράδειγμα, ο Simdui Shagaya, επιχειρηματίας από τη Νιγηρία, έστησε την πρώτη του επιχείρηση μετατρέποντας σε χρήματα τον διαφημιστικό χώρο σε δρόμους και διόδια στο Λάγος, πριν πουλήσει την εταιρεία του για να στήσει την κορυφαία νιγηριανή εταιρεία στον τομέα της on-line λιανικής πώλησης. Ο S. Shagaya εισήγαγε καινοτομίες που υπερνίκησαν τις περιορισμένες δυνατότητες της Νιγηρίας σε on-line πληρωμές και υπηρεσία παράδοσης πόρτα-πόρτα.
Ο Κενυάτης επιχειρηματίας Mike Macharia ανέδειξε τη Seven Seas Technology σε μία παναφρικανική εταιρεία με δραστηριότητα σε ανατολική, δυτική και νότια Αφρική. Ανταγωνίζεται με επιτυχία πωλητές από πιο παραδοσιακές παγκόσμιες αγορές ΙΤ και πέρυσι αγόρασε μία πορτογαλική εταιρεία προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο λογισμικό και στις υπηρεσίες τους.
Τέλος, υπάρχει η Funke Okpeke, η οποία εγκατέλειψε μία προσοδοφόρο σταδιοδρομία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να βοηθήσει στην κατασκευή υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικής ίνας μήκους 7.000 χλμ. (4.350 μιλίων) από την Πορτογαλία έως τις ακτές της δυτικής Αφρικής, μέσω της εταιρείας της MainOne. Η επακόλουθη αύξηση στο εύρος ζώνης (bandwidth) είχε μέχρι σήμερα πολλαπλασιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα για όλη την περιοχή.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση της πορείας της Αφρικής, οι επιτυχημένοι αυτοί επιχειρηματίες γίνονται και ζωντανά παραδείγματα. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν την ηγεσία στις χώρες τους. Έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με Αφρικανούς πολιτικούς ηγέτες πάνω σε ζητήματα χάραξης πολιτικής, πιέζοντας ιδιαίτερα για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ταχύτερη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων.
«Είναι φανερό, στο πλαίσιο αυτό, ότι ο αφροκαπιταλισμός διατηρεί καλές σχέσεις με τον κινεζικό καπιταλισμό, ο οποίος έχει ήδη ισχυρά ερείσματα στη Μαύρη Ήπειρο. Σε κάποιο βαθμό δε, οι Κινέζοι υποκαθιστούν με τις επενδύσεις τους τη δυτική βοήθεια προς πολλές αφρικανικές χώρες που δεν διαθέτουν ίδια κεφάλαια για ανάπτυξη», τονίζει η πολύ γνωστή Αφρικανή οικονομολόγος Νταμπίσα Μόγιο (Dambisa Moyo) από τη Ζάμπια.
Γνωστή για τη θεωρία της περί της Κιναφρικής, η Ντ. Μόγιο υποστηρίζει ότι το παιχνίδι στην Αφρική είναι πλέον χαμένο για τη Δύση, μια και κατά την εκτίμησή της οι Κινέζοι ελέγχουν ήδη το 50% των πρώτων υλών της ηπείρου. «Στον βαθμό δε που θα συνεχίζεται η αμερικανική παρακμή», γράφει στο τελευταίο βιβλίο της, «η κινεζοαφρικανική συμμαχία θα εξελίσσεται για τον 21ο αιώνα σε κορυφαία πηγή ισχύος -όχι μόνον οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής…».
Και από την άποψη αυτή, τα δείγματα που ήδη υπάρχουν είναι επαρκώς εύγλωττα...
Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος