Του Matt Perez

Πολλά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν κατηγορήσει τα lockdowns που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη για το "γονάτισμα” της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, μια νέα έρευνα καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι έαν οι ΗΠΑ είχαν λάβει "πιο επιθετικά” μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, η οικονομική ανάκαμψη θα ήταν τώρα ισχυρότερη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον ιστότοπο ανάλυσης δημοσκοπήσεων "FiveThirtyEight” σε συνεργασία με την "Πρωτοβουλία για τις Παγκόσμιες Αγορές” του Πανεπιστημίου του Σικάγο. 

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα -στην οποία συμμετείχαν 32 οικονομολόγοι- διαπιστώνει ότι το 74% των συμμετεχόντων πιστεύει όταν αν είχαν ληφθεί σκληρότερα μέτρα νωρίτερα, στην αρχή της πανδημίας στη χώρα, οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν σε καλύτερη οικονομική θέση τώρα, εν όψει του φθινοπώρου και του χειμώνα που αναμένεται ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη.

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η Ιαπωνία και οι χώρες της Ευρώπης εμφανίζουν ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη διότι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση του κορονοϊού, σε αντίθεση με πολλές πολιτείες των ΗΠΑ που ξεκίνησαν να "ανοίγουν” εκ νέου προτού η χώρα ξεπεράσει το πρώτο κύμα της πανδημίας. 

Έτσι, ο κορονοϊός εξακολουθεί να "σαρώνει” τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να ανακοινώνουν περισσότερα από 49.000 νέα κρούσματα την Τετάρτη και με περισσότερες από τις μισές πολιτείες να καταγράφουν αύξηση των μολύνσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον ιστότοπο CovidExitStrategy.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα επισημαίνουν επίσης ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν εκ νέου ευκολότερα εάν είχαν μετριαστεί τα κρούσματα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, ενώ υπέδειξαν τον κλάδο της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους ως τον πρώτο που θα έπρεπε να "κατεβάσει ρολά” με την εκτίναξη των κρουσμάτων.

Εν τω μεταξύ, παρότι οι μετοχές έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από την κρίση που καταγράφηκε την άνοιξη, μια αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα μπορούσε να καταφέρει ένα νέο πλήγμα στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ η ανεργία παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανούς να λαμβάνουν κάποιου είδους επίδομα ανεργίας.

Την ίδια στιγμή, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το νέο ομοσπονδιακό πακέτο τόνωσης της οικονομίας συνεχίζεται, με την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών, η οποία προβλέπει νέες δαπάνες μόλις 300 δισ. δολαρίων, να μην περνά από τη Γερουσία, ενώ το νομοσχέδιο "Heroes Act” των Δημοκρατικών ύψους 3,4 τρισ. δολαρίων που ενέκρινε τον Μάιο η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει κατατεθεί ακόμη προς έγκριση στη Γερουσία.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ήδη από τον Μάρτιο, όταν η επιδημία του κορονοϊού κηρύχθηκε πανδημία και ο Λευκός Οίκος έθεσε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πίεζε για το άνοιγμα της χώρας λόγω των επιπτώσεων που είχαν τα lockdowns στην οικονομία. 

Ωστόσο, εκείνη την εποχή οι οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης θα μπορούσε να βλάψει περισσότερο την οικονομία, καθώς η σωτηρία ζωών επίσης αποτελεί εξοικονόμηση χρημάτων. Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο είχε επισημάνει ότι τα "μέτρια” μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα σώσουν 1,7 εκατομμύρια ζωές και θα εξοικονομήσουν 7,9 τρισ. δολάρια.

Και η πανδημία συνεχίζει να επελαύνει στη χώρα: οι ΗΠΑ κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά τόσο από πλευράς κρουσμάτων, με 6,88 εκατ. περιπτώσεις, όσο και από πλευράς θανάτων, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε περισσότερους από 200.280.

Παράλληλα, νέα έρευνα της NYC Hospitality Alliance έδειξε ότι το 87% των εστιατορίων και μπαρ της Νέας Υόρκης δεν ήταν σε θέση να καταβάλλουν το σύνολο των ενοικίων τους τον Αύγουστο, ενώ το 34% των 450 καταστημάτων του κλάδου που κάλυψε η έρευνα δεν κατέβαλλαν καθόλου ενοίκιο.

Forbes (Capital.gr)