Μετά σχεδόν δύο χρόνια καθυστερήσεων στην ξέφρενη κούρσα της γενετικής τεχνητής νοηµοσύνης, η Apple τελικά «πήδηξε» στα βαθιά. Η τρίτη πλέον πολυτιµότερη εταιρεία στον κόσµο –µετά την ανταγωνίστρια Μicrosoft και τον κολοσσό ηµιαγωγών Νvidia– ενσωµατώνει εργαλεία τεχνητής νοηµοσύνης στις επόµενες εκδόσεις των µεγαλύτερων πλατφορµών της: IOS 18, ipados 18 και MACOS Sequoia. Eπιπλέον ανακοίνωσε µία νέα, βελτιωµένη έκδοση της Siri, της κάποτε πρωτοποριακής ψηφιακής βοηθού της εταιρείας, αλλά και τρόπους για τη δηµιουργία νέων προσωποποιηµένων εικόνων και κινούµενων emoji.
Στο πλαίσιο αυτό η Apple συνεργάζεται µε την Openai για την ενσωµάτωση του CHATGPT στις συσκευές της, µε τον διευθύνοντα σύµβουλο Τιµ Κουκ να προαναγγέλλει ότι το «επόµενο µεγάλο βήµα» της κατασκευάστριας των iphone θα καθοδηγείται από την τεχνητή νοηµοσύνη και τα µεγάλα γλωσσικά µοντέλα. Οι νέες λειτουργίες θα είναι διαθέσιµες από το φθινόπωρο, αν και οι πλέον φιλόδοξες θα κάνουν το ντεµπούτο τους από το 2025.
Η νέα στρατηγική της Apple, σύµφωνα µε τους ειδικούς, είναι να ενσωµατώσει την τεχνητή νοηµοσύνη στις εφαρµογές και στα προϊόντα που ήδη χρησιµοποιούν οι πελάτες της, αντί να τροφοδοτήσει ένα νέο µοντέλο ή ένα αυτόνοµο chatbot. Παράλληλα δίνει µεγάλη έµφαση, όπως λέει, στο απόρρητο και στην επεξεργασία των δεδοµένων στη συσκευή όταν είναι δυνατόν. «Πιστεύουµε ότι ο ρόλος της τεχνητής νοηµοσύνης δεν είναι να αντικαταστήσει τους χρήστες, αλλά να τους ενδυναµώσει. Πρέπει να ενσωµατωθεί στην εµπειρία τους, να είναι διαισθητική», δήλωσε ο επικεφαλής λογισµικού της Apple, Κρεγκ Φεντερίγκι, στο ετήσιο συνέδριο προγραµµατιστών της εταιρείας.
Η πολυαναµενόµενη «βουτιά» της Aplle στην τεχνητή νοηµοσύνη είναι η πρώτη του είδους για την εταιρεία, η οποία θεωρείται πιο αργή στην υιοθέτηση AI από τους υπόλοιπους κολοσσούς της Big Tech όπως οι Microsoft και Google. ∆εκατρία χρόνια µετά τη «γέννησή» της το 2011, η Siri θα µπορεί λόγου χάρη µε τη βοήθεια του CHATGPT να «κατεβάζει» ιδέες για γεύµατα µε βάση όσα έχει το ψυγείο µας, να συµπληρώνει αιτήσεις ή να στέλνει στους γονείς και στους φίλους µας φωτογραφίες από πρόσφατες εκδροµές.
Το «Apple Intelligence», όπως θα λέγεται το όλο εγχείρηµα, θα διευκολύνει επίσης την αναζήτηση φωτογραφιών µε µεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ θα βοηθάει τους χρήστες να αφαιρέσουν αντικείµενα ή άτοµα από το φόντο, ενσωµατώνοντας την AI στις φωτογραφίες που έχουµε ήδη τραβήξει. Τα άσχηµα νέα, σύµφωνα µε τη Wall Street Journal, είναι ότι όλα αυτά θα απαιτούν νέο –ή τουλάχιστον πολύ πρόσφατο– προϊόν της Αpple, όπως ένα iphone 15 Pro ή Pro Max ή ένα ipad ή Mac µε τσιπ M. Αυτό εξαιρεί αρκετά µοντέλα που διαθέτει αυτή τη στιγµή η Apple. Συνοπτικά το AI µπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούµε µε τις συσκευές µας. Θα µας αναγκάσει όµως να αγοράσουµε καινούργια. «Γεια σου Siri, ξέρεις πού µπορώ να βρω 1.200 δολάρια για ένα νέο τηλέφωνο;» καταλήγει µε χιούµορ η συντάκτρια τεχνολογίας της Wall Street Journal.
Η ανακοίνωση της Apple για συνεργασία µε την Openai πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Ελον Μασκ, ο οποίος µίλησε για «κίνδυνο ασφαλείας» και απείλησε να απαγορεύσει όλες τις συσκευές του τεχνολογικού κολοσσού στις εταιρείες του. Σε σειρά αναρτήσεων στην πλατφόρµα κοινωνικής δικτύωσης X, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά µε το εάν η Apple και η Openai, µε τις οποίες βρίσκεται σε πολυετή διαµάχη, µπορούν να προστατεύσουν τα δεδοµένα των χρηστών.
kathimerini