Περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι στην τεχνολογία και την πληροφορική έχουν απολυθεί στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2023, με την υποχώρηση της ζήτησης για ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες λόγω της αποκλιμάκωσης της πανδημίας να έχει υποχρεώσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να αλλάξουν στρατηγική. Το κύμα αυτό των απολύσεων είναι άγνωστη εικόνα για την Ελλάδα, όπου η εντεινόμενη δραστηριότητα στα ψηφιακά έργα τροφοδοτεί μια σταθερή ετήσια ζήτηση για 7.000 μηχανικούς πληροφορικής, με την προσφορά –που αντιστοιχεί στους αποφοίτους σχολών και πανεπιστημίων– να περιορίζεται σε 4.000 επαγγελματίες. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα, που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια στην πληροφορική και στηρίζεται στις μεγάλες ανάγκες της Ελλάδας για έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στο Δημόσιο. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές της χρονιάς έχουν πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον, πέντε εξαγορές εταιρειών, δηλαδή μία ανά μήνα, με τον «χορό» των deals να κρατάει τα τελευταία 2,5-3 χρόνια. Οι εν λόγω εξαγορές, αν και σε αξία υπερβαίνουν αθροιστικά ελαφρώς μόνο τα 7 εκατ. ευρώ και η μερίδα του λέοντος αυτών προέρχεται από ένα σχήμα, φανερώνουν τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε μια αγορά της οποίας οι καλύτερες ημέρες βρίσκονται ενόψει. Εκτός όμως από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, τους τελευταίους μήνες προχωράει και η συμβασιοποίηση ενός μεγάλου αριθμού έργων πληροφορικής, που ενισχύει σημαντικά το ανεκτέλεστο των εταιρειών.
Ειδικότερα, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τα τέλη Μαΐου, η Epsilon Net έχει προχωρήσει στην εξαγορά ποσοστού 60% σε καθεμιά από τις εταιρείες Diginet και Netera. Η πρώτη, με ιδρυτές τους Αθανάσιο και Χρυσόστομο Παπαγεωργίου, που θα εξακολουθήσουν να τη διοικούν, εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, διανομή και τεχνική υποστήριξη σύγχρονων φορολογικών και ταμειακών συστημάτων (π.χ. ζυγοί λιανικών αγορών, εκτυπωτές αποδείξεων κ.λπ.).To 2022 εμφάνισε τζίρο και κέρδη προ φόρων 2,10 εκατ. ευρώ και 210.000 ευρώ, με την Epsilon Net να καταβάλει το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ για το 60% της Diginet, ενώ προβλέπεται η καταβολή και επιπρόσθετης αποζημίωσης (earnout) στους δύο μετόχους που ισομοιράζονται το 40%, εφόσον η εταιρεία εκπληρώσει μέσα στη χρήση συγκεκριμένους στόχους επιδόσεων. Ως προς τη Netera, της οποίας το 60% απέκτησε η Epsilon Net προς 700.000 ευρώ, έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα διαχείρισης ξενοδοχείων (κρατήσεων, οικονομικών δεδομένων, εξαγωγής στατιστικών κ.λπ.), που χρησιμοποιούν περισσότερα από 800 καταλύματα. Εμφάνισε πέρυσι πωλήσεις 241.000 ευρώ και καθαρή κερδοφορία άνω των 180.000 ευρώ.
Η τρίτη από τις εξαγορές που πραγματοποίησε φέτος η Epsilon Net αφορά το 80% της «Ορόσημο Πληροφορική» προς 1,36 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή προβλέπει την καταβολή, βάσει των οικονομικών επιδόσεων του 2023 και του 2024, επιπρόσθετης αποζημίωσης 240.000 ευρώ στους πωλητές Θεόδωρο και Δημήτρη Αργυριάδη, οι οποίοι διατηρούν το 20%, όπως και τον διοικητικό τους ρόλο. Η «Ορόσημο Πληροφορική» αναπτύσσει εξειδικευμένο επιχειρηματικό λογισμικό, εμφανίζοντας κύκλο εργασιών 1,40 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 216.000 ευρώ. Η Epsilon Net υπέγραψε και δεσμευτική συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση από την τελευταία ποσοστού 7,5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας πληροφορικής προς 7,4 ευρώ ανά μετοχή. Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας τον Νοέμβριο του 2022, με την ΕΤΕ να έχει τη δυνατότητα απόκτησης επιπρόσθετου ποσοστού 7,5% ύστερα από τρία χρόνια από την ολοκλήρωση της αρχικής συναλλαγής.
Επίσης, αρχές του περασμένου μήνα, η Entersoft υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό για την απόκτηση του 62%, έναντι 390.000 ευρώ, της εταιρείας SmartCV, που έχει αναπτύξει λογισμικό για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης και διαχείρισης προσωπικού. Το 2022 η SmartCV εμφάνισε έσοδα που ξεπερνούσαν τις 100.000 ευρώ, μέγεθος που εκτιμάται ότι θα είναι υπερδιπλάσιο κατά τη φετινή χρήση.
Από την πλευρά του, ο όμιλος Quest εξαγόρασε, έναντι 2,47 εκατ. ευρώ, το 100% της εταιρείας Επαφος, που διαθέτει λογισμικό για τις επιχειρήσεις και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την εκπαίδευση. Και η συγκεκριμένη συναλλαγή συνοδεύεται με την καταβολή επιπρόσθετης αμοιβής στον παλαιό μέτοχο εντός της επόμενης διετίας, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Ο όμιλος Quest έχει υπολογίσει ότι η εν λόγω επένδυση θα ενισχύσει ετησίως τα ενοποιημένα έσοδα κατά 5 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) να τοποθετείται περίπου στο 10%.
Δημήτρης Δελεβέγκος, Καθημερινή