Η Huawei παρουσίασε ένα νέο smartphone, που διαθέτει εξ ολοκλήρου εγχώριο λογισμικό, το οποίο στοχεύει να δώσει στους χρήστες μια εναλλακτική λύση στο Android της Google ή στο IOS της Apple, σε ακόμη μία προσπάθεια του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα να υψώσει ανάχωμα έναντι πιθανών περαιτέρω απαγορεύσεων από τις ΗΠΑ.

Το νέο smartphone Mate 70, το οποίο ξεκινά από 5.499 γιουάν (760 δολάρια), διαθέτει το λειτουργικό σύστημα Harmonyos Next, το οποίο δεν υποστηρίζει πλέον εφαρμογές που βασίζονται στο Android. Διαφημίζεται μάλιστα ως μια «καθαρόαιμη» τεχνολογία που αναπτύχθηκε αποκλειστικά από τους μηχανικούς της Huawei.

«Αυτό είναι το πιο ισχυρό τηλέφωνό μας (στη σειρά Mate)», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γου, πρόεδρος της καταναλωτικής μονάδας της Huawei, στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του νέου τηλεφώνου. «Πάντα μας αντέγραφαν, αλλά ποτέ δεν μας ξεπερνούσαν», τόνισε χαρακτηριστικά. Από το επόμενο έτος, όλα τα νέα τηλέφωνα και οι συσκευές τάμπλετ της Huawei θα λειτουργούν με το δικό της λειτουργικό σύστημα.

Το Mate 70 είναι ο διάδοχος της περυσινής σειράς Mate 60, η οποία προκάλεσε έκπληξη στους ειδικούς του κλάδου, οι οποίοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς η εταιρεία μπορούσε να διαθέτει την τεχνολογία για να κατασκευάσει ένα προηγμένο τσιπ, μετά τις σαρωτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε ξένη τεχνολογία ημιαγωγών.

Η απομάκρυνση από το λογισμικό Android θα είναι απαραίτητη για τη Huawei προκειμένου να διατηρήσει τη δυναμική της στην premium κατηγορία, να εδραιώσει την πίστη των καταναλωτών και να προσελκύσει νέους.

Αυτή η αλλαγή κατέστη δυνατή με την κυκλοφορία του Mate 60 Pro τον Αύγουστο του 2023, το οποίο έγινε γρήγορα σύμβολο της τεχνολογικής αντιπαλότητας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Επιπλέον, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τις προσφορές smartphones υψηλής τεχνολογίας της Huawei.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τεχνολογίας της Canalys, το μερίδιο της Huawei στην κινεζική αγορά για τηλέφωνα που κοστίζουν πάνω από 600 δολάρια αυξήθηκε από 11% το γ΄ τρίμηνο του 2022 σε 33% την ίδια περίοδο φέτος. Την ίδια περίοδο, το μερίδιο της Apple στην ίδια αγορά υψηλών προδιαγραφών μειώθηκε από το 72% στο 52%.

Η Huawei έδινε μάχη για την επιβίωσή της από τότε που «χτυπήθηκε» από τους περιορισμούς στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ, το 2019. Τα προβλήματα της εταιρείας την ανάγκασαν αργότερα να πουλήσει το εμπορικό σήμα κινητών τηλεφώνων Honor.

Η πρώτη έκδοση του Harmonyos, που υποστήριζε εφαρμογές βασισμένες στο Android, κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2019, μήνες αφότου η Huawei μπήκε στην εμπορική μαύρη λίστα των ΗΠΑ που απαγόρευε στις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν τεχνολογία και λογισμικό στην κινεζική εταιρεία χωρίς άδεια.

Η απαγόρευση αυτή εμπόδισε εταιρείες όπως η Google να προμηθεύουν νέες συσκευές Huawei με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android της.

Με την πάροδο των ετών, όμως, η Huawei ανέπτυξε πλήρως την εγχώρια πλατφόρμα ώστε να ανταγωνιστεί τα δυτικά πρότυπα. Σημαντικές κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας φέρεται να έχουν μπει στο παιχνίδι, προσλαμβάνοντας προγραμματιστές για να δημιουργήσουν συμβατές εφαρμογές.

Η εταιρεία φιλοδοξεί το Harmonyos να περάσει τα σύνορα της Κίνας και να γίνει το τρίτο λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, εκτός από το IOS της Apple και το Android της Google.

Αμεσος στόχος είναι η ανάπτυξη 100.000 εφαρμογών για το λειτουργικό της σύστημα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Kathimerini