Τον Νοέμβριο η Nova πρόκειται να παρουσιάσει τα νέα προγράμματα συνδέσεων προσφέροντας στους πελάτες έως και 1Gbps. Με συνολικές επενδύσεις 3,6 δισ. ευρώ σε 7 χρόνια, θα φέρει στη χώρα ταχύτητες που θα φτάσουν τα 10 Gbps.
Με συνολικές επενδύσεις που θα έχουν φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ μέσα σε μια επταετία, η Nova, ευρισκόμενη πλέον υπό την ομπρέλα της United Group, θέλει να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του ΟΤΕ στις υποδομές. «Μετά από 100 χρόνια περίπου όπου και υπήρξε το πρώτο δίκτυο χαλκού στα τέλη του 1920 από έναν πάροχο, τώρα στην Ελλάδα θα υπάρχει ανταγωνισμός στις υποδομές», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο CEO της Nova Παναγιώτης Γεωργιόπουλος.
Έχοντας ως στόχο να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί ουραγό της Ευρώπης, η Nova στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργήσει το δικό της ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών (Fiber to the home), και θα συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα νέας γενιάς (5G), σε ένα πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2027, με τις εργασίες να έχουν ξεκινήσει ήδη από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Μια επένδυση που έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που έχει πραγματοποιήσει η United Group τα τελευταία 2 χρόνια, φέρνοντας πλέον ταχύτητες έως και 10 Gbps σε 1,6 εκατ. συνδέσεις FTTH καλύπτοντας το 70% των περιφερειών της χώρας με την ανάπτυξη 22.000 χιλιομέτρων οπτικών ινών.
Όπως δήλωσε η Victoriya Boklag, CEO της United Group, το επενδυτικό πλάνο πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τη United Group αλλά και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει με «όχημα» την Hellenic Optic Fibre που πρόσφατα σήκωσε χρηματοδότηση και, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο, η εταιρεία μέχρι το 2026, θα μπορεί να ζητήσει επιπλέον πόρους. Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισαν, από τα 2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία τα 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην οπτική ίνα, και τα υπόλοιπα χρήματα θα επενδυθούν στο 5G, κινητή και τηλεοπτικό περιεχόμενο.
Να καλυφθεί το κενό στις υποδομές
Η Nova στοχεύει να αυξήσει την ένταση του ανταγωνισμού για τον ΟΤΕ στις υποδομές, με τους επενδυτικούς ρυθμούς, μετά την πανδημία, να βρίσκονται σε άνθηση, έπειτα από χρόνια επενδυτικής «ξηρασίας». Ο CEO της Nova σημείωσε πως τα σχέδια της εταιρείας είναι πλέον σε μεγαλύτερη κλίμακα. Καθώς «υπάρχει ένα κενό στις υποδομές που υπολείπονται της Ευρώπης, η Nova μετά και από την απόκτηση της Wind δίνει το στίγμα της ως πάροχος υποδομών»
Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε πως «τελειώσαμε με τις ταχύτητες που έρχονταν με το σταγονόμετρο και τις απρόσιτες τιμές», υπογραμμίζοντας ότι η Nova με το νέο της επενδυτικό πλάνο θέλει να διασφαλίσει υψηλές ταχύτητες για τις επόμενες γενιές και θα μπορεί να εγγυηθεί ότι θα καλύπτεται κάθε ανάγκη του πελάτη. Προανήγγειλε επίσης ότι πολύ σύντομα οι συνδρομητές της Nova θα μπορούν να απολαύσουν ταχύτητες 1 Gbps, μέσα από το λανσάρισμα νέων εμπορικών πακέτων οπτικής ίνας για το σπίτι (FTTH), τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τον Νοέμβριο.
Με περίπου 5 εκατ. συνδρομητές και πανελλαδικό δίκτυο που υπερβαίνει τα 200 καταστήματα, η Nova, αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, και θέλει να ανταγωνιστεί τον ΟΤΕ στην αγορά της χονδρικής καθώς θα βρεθεί σε περιοχές που ήδη καλύπτονται από τον μεγαλύτερο πάροχο της χώρας.
«Είμαστε σε μια νέα σελίδα. Δεν υπάρχουν για εμάς περιοχές δικές μου και δικές σου» επισήμανε ο κ. Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας ότι «πλέον η Nova είναι ένας μεγάλος πάροχος, και έχουμε ένα μερίδιο που μπορούμε να κινήσουμε την επένδυση μας. Αυτό το επενδυτικό πλάνο, είναι ένα νομοτελειακό βήμα του μεγέθους που έχουμε και να δώσουμε στους πελάτες μας το καλύτερο που μπορούμε».
Τι θα γίνει με τη συνεργασία με ΔΕΗ
Για το μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ, ο κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε πως «όσο ήταν η Nova μόνη της, είχε νόημα μια τέτοια συμφωνία. Τώρα όμως έχουμε το δικό μας πλάνο», αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή συνεργασία που μπορεί να υπάρξει σε περιοχές που θα έχει αναπτύξει δίκτυο η ενεργειακή εταιρεία.
Από την πλευρά της η CEO της United Group σημείωσε ότι στο εξωτερικό είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός στις υποδομές με περισσότερους από δύο παρόχους, αναφέροντας πως υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία όπου λειτουργούν παράλληλα έως και 5 διαφορετικές εταιρείες.
Η ανάπτυξη του δικτύου 5G και η βελτίωση της ποιότητας στο δίκτυο της κινητής θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο του επενδυτικού πλάνου της Nova, με την κα. Boklag να αναφέρει ότι «θέλουμε να ξοδέψουμε πολλά χρήματα και στην κινητή, να καλύψουμε το ποιοτικό κενό που υπάρχει και να αναπτύξουμε την κάλυψη. Συνολικά θέλουμε η Nova να είναι ένας πάροχος υψηλής ποιότητας και γρήγορης ταχύτητας. Να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που καλύπτει κάθε ανάγκη».
Στέφανος Τσουλάκης businessdaily.gr