Η μεγάλη δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού, λόγω των πανεπιστημίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, το ένστικτο της εντοπιότητας που είναι ιδιαιτέρως αναπτυγμένο στους Έλληνες αλλά και το επιτυχημένο παράδειγμα μιας άλλης γερμανικής εταιρείας, ήταν οι βασικοί λόγοι που ώθησαν τη γερμανική εταιρεία TeamViewer, πάροχο της παγκόσμιας γνωστής πλατφόρμας, να εγκαταστήσει το νέο της Hub για Έρευνα και Τεχνολογία στα Ιωάννινα της Ελλάδας, αλλά και να το στελεχώσει με έλληνες προγραμματιστές.
Το νέο κέντρο της TeamViewer, το οποίο εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Εμπορίου, κ. Νίκου Παπαθανάση, του γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Αθανάσιου Κυριαζή, του περιφερειάρχη Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και του δημάρχου της πόλης κ. Μωυσή Ελισάφ, έχει ως στόχο την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων της εταιρείας και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης γεωγραφικής επέκτασης που πραγματοποιεί η TeamViewer, μετά και την επιτυχημένη δημόσια εγγραφή της την περσινή χρονιά.
Το TeamViewer hub, το οποίο λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο, απασχολεί ήδη 17 άτομα, εκ των οποίων τα 16 είναι έλληνες προγραμματιστές που έχουν δεσμούς με την περιοχή κι αποφάσισαν να γυρίσουν ακόμα κι από το εξωτερικό για να απασχοληθούν στη γενέτειρά τους και σε μια διεθνούς φήμης εταιρεία. Μελλοντικός στόχος είναι όμως να φιλοξενήσει νεοσύστατες ομάδες και ταλέντα από όλο τον κόσμο, οι οποίες θα ενισχύσουν τις ικανότητες της εταιρείας στον τομέα της μηχανικής αλλά και θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση μεγαλύτερης καινοτομίας σε όλο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του οργανισμού.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο CFO της εταιρείας, κ. Stefan Gaiser, το ενδιαφέρον της εταιρείας για έλληνες προγραμματιστές είναι έντονο και η υπάρχουσα ομάδα αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, φτάνοντας τους 50 developers, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι ο αριθμός των εργαζομένων να φτάσει τους 200. Για το λόγο αυτό μάλιστα η TeamViewer βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τα 3 πανεπιστήμια που στεγάζονται στην ευρύτερη περιοχή (Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Πατρών), ώστε να αξιοποιήσει τους αποφοίτους τους.
Αντιστοίχως έντονο καταγράφεται και το ενδιαφέρον των ελλήνων προγραμματιστών για να απασχοληθούν στη γερμανική εταιρεία, καθώς τα προϊόντα της είναι άκρως δημοφιλή. Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία προσφέρει δυνατότητες ασφαλούς απομακρυσμένης πρόσβασης, υποστήριξη, έλεγχο και δυνατότητες συνεργασίας σε online σημεία οποιουδήποτε είδους και επιτρέπει σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να αξιοποιήσουν πλήρως το ψηφιακό τους αποτύπωμα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η βασική εφαρμογή της TeamViewer έχει εγκατασταθεί συνολικά σε περισσότερα από 2 δισ. συσκευές, με 45 εκατ. συσκευές να είναι online την ίδια στιγμή. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2005 στο Goppingen, στη Γερμανία, απασχολεί πάνω από 800 άτομα στα γραφεία της στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, ενώ τα έσοδα της κυμαίνονται περίπου στα 380 εκατ. ευρώ. Όσο για τη δημόσια εγγραφή της η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές του 2019 στην Ευρώπη, με τη χρηματιστηριακή αξία της να ανέρχεται σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ αυτή την περίοδο.
Η Ήπειρος ένας νέος κόμβος καινοτομίας
Η κίνηση της TeamViewer να «μεταναστεύσει» στα Ιωάννινα μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους πρωτοφανής. Ωστόσο αξίζει να διευκρινιστεί ότι την πόλη των Ιωαννίνων πρότεινε στην TeamViewer μία άλλη γερμανική εταιρεία, η P&I, η οποία ήδη διατηρεί το δικό της κέντρο έρευνας κι ανάπτυξης στην περιοχή από το 2017.
Μάλιστα και η P&I, η οποία απασχολεί σήμερα 77 άτομα, αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω, προσλαμβάνοντας άμεσα άλλους 60 εργαζόμενους με μακροπρόθεσμο στόχο να φτάσει και αυτή τους 200 υπαλλήλους. Σύμφωνα δε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου η έλευση της P&I έδωσε ώθηση προκειμένου να επιλυθούν διάφορα ρυθμιστικά ζητήματα που υπήρχαν όσον αφορά τις επενδύσεις τέτοιου είδους στην περιοχή.
Η σφραγίδα εμπιστοσύνης τόσο της P&I όσο και της TeamViewer φαίνεται να εμπνέει κι άλλες γερμανικές εταιρείες τεχνολογίας να βάλουν στο ραντάρ τους την περιοχή των Ιωαννίνων. Μια εξ αυτών και η γερμανική εταιρεία του κλάδου ΙΤ, Prodyna IG, η οποία διατηρεί γραφεία στη Θεσσαλονίκη και σκέφτεται να ανοίξει παράρτημα στα Ιωάννινα. Μάλιστα τα στελέχη της Prodyna, μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη σύνθετων εφαρμογών για επιχειρήσεις και web, με βάση προϊόντα ανοικτού κώδικα καθώς και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών Πληροφορικής έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, ενώ έχουν επισκεφτεί και το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Για να εκμεταλλευτεί η Ήπειρος την ευκαιρία να μετατραπεί σε τεχνολογικό κόμβο της χώρας θα πρέπει να μην επαναπαυτεί στο πλεονέκτημα του επιστημονικού δυναμικού που επωάζεται στην ευρύτερη περιοχή αλλά να προσπαθήσει να επιλύσει και τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους εταιρείες που σκέφτονται να εγκατασταθούν στην περιοχή. Σύμφωνα με τα στελέχη της TeamViewer, αυτά είναι η εύρεση των σωστών κτηριακών υποδομών αλλά και η καλή σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω οπτικών ινών, κι όχι η γραφειοκρατία ή η έλλειψη κινήτρων - όπως θα ανέμεναν να ακούσουν πολλοί. «Γραφειοκρατία πιθανόν θα συναντούσαμε και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης ενώ η περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα πρώτα χρόνια της επένδυσης ή το χαμηλό μισθολογικό κόστος είναι πρόσκαιρες διευκολύνσεις που δεν καθόρισαν την απόφασή μας. Αυτό το οποίο πραγματικά μας δυσκόλεψε ήταν να βρούμε το κατάλληλο κτήριο γραφείων- με την σωστή συνδεσιμότητα, ένα πρόβλημα που εντέλει λύθηκε με την πολύτιμη βοήθεια της περιφέρειας αλλά και της δημοτικής αρχής».
Να υπενθυμίσουμε ότι στα Γιάννενα λειτουργεί μεν Τεχνολογικό Πάρκο αλλά οι εγκαταστάσεις του έχουν ουσιαστικά «καλυφθεί» από την Ρ&Ι. Το πλάνο που υπάρχει, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, είναι να δημιουργηθεί και δεύτερο τεχνολογικό πάρκο σε έκταση 28 στρεμμάτων που θα πληροί τις προϋποθέσεις των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, κυρίως όσον αφορά σε δίκτυα, ώστε να μπορέσουν να έρθουν και άλλες εταιρείες του κλάδου.
Ωστόσο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τεχνολογικών εταιρειών στη χώρα αναμένεται να ευνοήσει και μια δέσμη μέτρων -κινήτρων που ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Έρευνας κι Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Κυριαζή, ο οποίος παραβρέθηκε στην σημερινή εκδήλωση εκπροσωπώντας και τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στόχος είναι τα μέτρα αυτά να ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό και να περιλαμβάνουν κίνητρα όπως η πλήρης φοροαπαλλαγή - 100% από 30% που ισχύει σήμερα - για τεχνολογικές εταιρείες που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη στη χώρα μας.
Νίκη Παπάζογλου