Χαλβάς …υγείας, φίδια στη Νέα Πολιτεία, και οι αγρότες που σνομπάρουν το Voucher διακοπών

Χαλβάς …υγείας, φίδια στη Νέα Πολιτεία, και οι αγρότες που σνομπάρουν το Voucher διακοπών

Καλημέρα

@ Γράφαμε την Πέμπτη ότι οι μικροβιολόγοι της Λάρισας κοστολογούν τις εξετάσεις πολύ ακριβότερα απ΄ότι συμβαίνει σε άλλους νομούς, παραβιάζοντας το κρατικό τιμολόγιο σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ασφαλισμένου. Και μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά αλλά για οργανωμένη πολιτική του συνόλου των μικροβιολογικών εργαστηρίων τα οποία έχουν καταργήσει τον ανταγωνισμό στην πράξη.

# Μας τηλεφώνησε η κυρία Ράνια Σουλτούκη, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων, η οποία διαμαρτυρήθηκε υποστηρίζοντας ότι ανάλογες αυξήσεις έχουν κάνει και μικροβιολόγοι άλλων νομών, κάτι που όμως δεν προκύπτει. Η ίδια απάντησε αρνητικά όταν της ειπώθηκε να στείλει γραπτώς τις απόψεις της για να τις δημοσιεύσουμε.

% Εκείνο ωστόσο που μας έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι, κάποια ώρα μετά τη δημοσίευση, ο αλγόριθμος του facebook  μας ενημέρωσε για …πληθώρα αναφορών από χρήστες της πλατφόρμας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση παραβιάζει τους κανόνες. Δεν μας το κατέβασε, αλλά μπλόκαρε την κοινοποίησή του …

 Χαλβάς …υγείας

Από μάρκετινγκ καλά πάει ο χαλβάς Φαρσάλων που διεκδικεί σήμα ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) με την στήριξη της Περιφέρειας. Η ένδειξη ΕΠΙΠ λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας ενός προϊόντος από την παραποίηση και την κατάχρηση, δίχως ωστόσο να το ταυτίζει με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Μάλιστα ο χαλβάς προβάλλεται κατά τρόπο που θυμίζει προϊόν …βίγκαν. Αναφέρεται ότι "τα 100 γραµµ. καλύπτουν περίπου το 55% σε σίδηρο, το 48% σε µαγνήσιο, το 36% σε φώσφορο, το 32% σε χαλκό, το 18% σε ψευδάργυρο και το 15% σε ασβέστιο των ηµερήσιων διατροφικών αναγκών". Επιπλέον, "λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του χαλβά σε µονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ο οργανισµός δεν µπορεί να συνθέσει από µόνος του, συμβάλει στη ρύθµιση της χοληστερόλης". Για τη ζάχαρη δεν γίνεται λόγος.

Αν είναι έτσι να τρώμε κάθε πρωί …

 @ Στη Θεσσαλία περιοδεύει σήμερα και αύριο η Άννα Διαμαντοπούλου ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία στο ΠαΣοΚ. Η μόνη ίσως εκ των υποψηφίων που έχει τις δυνατότητες να δώσει κυβερνητική ελπίδα στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου…

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει πλέον κακή οικογενειακή επιχείρηση, με εταίρους που ξεκατινιάζονται επί καθημερινής βάσης. O Νίκος Παππάς (γνωστός και ως 13-0), μιλώντας στη ΔΕΘ, είπε ότι το κόμμα θα χρειαστεί να πάρει δάνειο για να πληρώσει τους εργαζομένους του στα ΜΜΕ. Με τα συμπτώματα διάλυσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιος θα έβαζε το χέρι στην τσέπη για να τον δανείσει, γνωρίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές ίσως δώσει μάχη ακόμη και για να μπει στη Βουλή;...

Φίδι στο …παπούτσι

Το περιστατικό που αποκαλύπτουμε το βίωσε χθες Κυριακή νεαρή γιατρός που κατοικεί στη Νέα Πολιτεία με τους γονείς της.

Η κοπέλα πήγε να φορέσει τα αθλητικά της παπούτσια αλλά διαπίστωσε ότι το ένα πόδι δεν έμπαινε καθώς συναντούσε μια …μαλακή αντίσταση, προς στιγμήν νόμισε ότι είχε ξεχάσει μέσα τις κάλτσες. Τραβώντας όμως το πόδι πετάχτηκε έξω από το παπούτσι  ένα …φίδι. Έντρομη έβαλε τις φωνές.

Το ερπετό άρχισε να κόβει βόλτες στο πλακόστρωτο του δωματίου, ο γεωπόνος μπαμπάς της κατέφθασε, και μόλις το είδε έσπευσε να καθησυχάσει τα μέλη της οικογένειας εξηγώντας τους ότι είναι ακίνδυνο καθώς πρόκειται για δεντρογαλιά.

Επιπλέον, εμφορούμενος από μια αίσθηση οικολογικού καθήκοντος, υπερασπίστηκε την πανίδα της περιοχής: «δίπλα μας έχουμε το τεράστιο χωράφι του ΕΘΙΑΓΕ, παραπέρα το στρατόπεδο, που να πάνε και τα φίδια…στο κάτω κάτω κατοικούν εδώ χιλιάδες χρόνια πριν από μας…».

Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι το φίδι εξολοθρεύτηκε, αφού πρώτα φωτογραφήθηκε …

@ Σε ανακαίνιση εκ βάθρων πρόκειται να οδηγηθεί η παλιά κλινική Παντελιδάκη στα Τρίκαλα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αμαλίας, δίπλα στον Ληθαίο ποταμό.

Νέος ιδιοκτήτης δεν είναι κάποιος Λαρισαίος, όπως γράφτηκε, αλλά ο επιχειρηματίας Μάνθος Τζιαμούρτας, ένας από τους σημαντικούς Έλληνες επενδυτές στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο ίδιος, που εδρεύει στην Αθήνα και έλκει την καταγωγή του από το Μάρκο Καρδίτσας, δραστηριοποιείται και στον χώρο της Φιλοξενίας με ξενοδοχειακές μονάδες στις Σποράδες.

Για ξενοδοχείο προορίζει και την πρώην κλινική Παντελιδάκη την οποία απέκτησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε πλειστηριασμό, αντί 1,9 εκ. ευρώ.

Voucher αγροτών

Πολύ χαµηλό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν από τους αγρότες - δικαιούχους της πρώην Αγροτικής Εστίας, οι παροχές κοινωνικού και ιαµατικού τουρισµού, εκδροµών και εισιτηρίων για θέατρα. Έτσι, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής βγάζει σε διεκδίκηση 67.652 αδιάθετα δελτία των προγραµµάτων, που παρέχονται από τον ΟΠΕΚΑ. Η ισχύς τους είναι έως τις 30 Μαΐου 2025 και η αναδιανοµή θα γίνει µε σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ και µέχρις εξαντλήσεως των δελτίων. Σύµφωνα µάλιστα µε τα στοιχεία του υπουργείου, για το πρόγραµµα κοινωνικού τουρισµού αδιάθετα έχουν µείνει 39.693 από 50.000 voucher, για τον εκδροµικό τουρισµό 5.372 από 12.500 voucher, ενώ για τα θέατρα 19.763 από 32.500 εισιτήρια…

Από τα …γεννοφάσκια  

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η εξαιρετική παραγωγή Ελλήνων ποδοσφαιριστών από τα φυτώρια του ΠΑΟΚ. Το παράδειγμα ενός θεσσαλού πιτσιρικά, γεννημένου το 2010, είναι χαρακτηριστικό. Ο Γιώργος Τεντολούρης, η οικογένεια του οποίου έλκει την καταγωγή της από το Αρματολικό Τρικάλων και κατοικεί στη Λάρισα, εντοπίστηκε από  σκάουτερ του ΠΑΟΚ στην Ακαδημία Βουτυρίτσα στην ηλικία των 7,5 ετών, και εντάχθηκε στο … “νηπιαγωγείο” της ομάδας μαθαίνοντας σωστά το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Πρόσφατα ο μικρός -στα 14 χρόνια του πια-, υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο ενώ κλήθηκε και στην προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας για συμμετοχή στο αναπτυξιακό τουρνουά της UEFA (κάτω των 15 ετών) στα τέλη Σεπτεμβρίου (Σερβία, 26/09-05/10). Με τις ευχές μας.

# Ούτε ένας από τους δημάρχους της Θεσσαλίας δεν επιθυμεί τη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης σε μια ενιαία ΔΕΥΑ σε κάθε νομό. Δύσκολο πράγμα οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα …

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανιές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa

 

Facebook Like
Tο thessaliaeconomy.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.