Σε αποδέσμευση του πλοίου που λειτουργεί ως πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου (FSU) θα προχωρήσει ο ΔΕΣΦΑ. H μίσθωση του δεξαμενοπλοίου λήγει τον Ιούλιο και ο ΔΕΣΦΑ σε συμφωνία με τη ΡΑΕ έχει αποφασίσει τη μη ανανέωσή της, καθώς επρόκειτο για προσωρινή λύση που εξυπηρετούσε την ανάγκη τήρησης στρατηγικών αποθεμάτων LNG για τους ηλεκτροπαραγωγούς κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ωστόσο, ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει την αναγκαιότητα μιας μόνιμης εγκατάστασης FSU στη Ρεβυθούσα, κάτι που απαιτεί υποδομές σύνδεσης με τον τερματικό σταθμό, και εκπονεί μελέτη βιωσιμότητας.

Η τελική απόφαση για την ένταξη του εν λόγω project στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος θα ληφθεί σε συμφωνία με τη ΡΑΕ και αφού ο ΔΕΣΦΑ αποκτήσει ορατότητα για το πόσα FSRU θα κατασκευαστούν τελικά.  Σημειώνεται ότι μια μονάδα του είδους προβλέπεται και στη Θεσσαλία, στον Παγασητικό. Ο ΔΕΣΦΑ, πάντως, εκτιμά ότι ίσως και μέσα στο 2024 θα είναι έτοιμος να προτείνει αυτό το project, επειδή χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία στο ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου.

Z.H. thessaliaeconomy.gr